Minerva McGonagall

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Harry Potter-rollfigur
Första framträdandeHarry Potter och de vises sten
Senaste framträdandeHarry Potter och dödsrelikerna
SkådespelareDame Maggie Smith
Svensk dubbningChristina Schollin
Anknytning
LojalitetHogwarts, Fenixorden
ElevhemGryffindor
Information
KönKvinna
HårfärgSvart
ÖgonfärgGröna
Blodhalvblod

Minerva McGonagall är en litterär figur i böckerna om Harry Potter av J.K. Rowling. Hon arbetar som lärare i förvandlingskonst på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom, där hon också är biträdande rektor och elevhemsföreståndare för Gryffindor. Själv anser hon att förvandlingskonst är den bästa sortens magi, att de andra är mindre eleganta. Speciellt har hon ett horn i sidan mot spådomskonst, som hon anser vara omöjlig att lära sig. Hon anser också att spådomskonst är ett mycket ”inexakt” ämne som inte går att förlita sig på.

Professor McGonagall, som enligt böckerna är född 4 oktober 1935 till Robert McGonagall (Mugglare) och Isobell Ross (häxa), tillhör den goda sidan i detta fantasyuniversum och är en god vän till Hogwarts rektor Albus Dumbledore. Hon tillhör även den innersta kretsen av Fenixorden, en sammanslutning som har stor betydelse för handlingen.

Efter Dumbledores frånfälle 1997 fick McGonagall ta över som rektor på Hogwarts. Hon är förmodligen också ny ledare för Fenixorden. Hon är en animagus; det vill säga en trollkarl/häxa som kan förvandla sig till ett djur. McGonagall kan förvandla sig till en katt. Som en katt har hon svarta markeringar kring ögonen med samma form som hennes glasögon.

Minerva McGonagall är sträng, rättvis och formell men visar också ibland en mjukare sida – särskilt när någon elev skadats eller är i fara. Hon har dock en god förmåga att samla sig och ta itu med svårigheterna. Hon är också ett quidditchfan och ser alla matcher Gryffindors spelar ( I femte boken är hon så angelägen att vinna pokalen, att hon låter bli att ge Harry och Ron läxor, för att de ska ha tid att träna.) Hon ses ofta i smaragdgröna klädnader, men hennes nattrock och galadräkt är skotskrutiga. På sitt kontor har hon en skotskrutig kakburk med Ingerfärsödlor i.

När Harry bestämmer sig för sikta på att bli auror stödjer McGonagall helhjärtat, men med viss bävan, hans yrkesval.

Företrädare:
Albus Dumbledore
Lärare i förvandlingskonst på Hogwarts
1956–1997
Efterträdare:
okänt
Företrädare:
Albus Dumbledore
Hogwarts tillförordnande rektor
8 – 30 maj 1993
Efterträdare:
Albus Dumbledore
Företrädare:
Albus Dumbledore
Hogwarts tillförordnande rektor
30 juni – 1 september 1997
Efterträdare:
Severus Snape
Företrädare:
Severus Snape
Hogwarts rektor
1998–efter 2008 men före 2017
Efterträdare:
okänt


Referenser[redigera | redigera wikitext]