Armando Dippet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Armando Dippet
Harry Potter-rollfigur
SkådespelareAlfred Burke
Anknytning
LojalitetHogwarts
Elevhemokänt
Information
Könman
Hårfärggrått
Ögonfärgokänt
Blodokänt

Armando Dippet är en fiktiv rollfigur från böckerna om Harry Potter av J.K. Rowling.

Han var rektor på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom när Tom Dolder, som var en student och mönsterelev, öppnade hemligheternas kammare, på 1940-talet. Det resulterade i att en elev, Myrtle, dödades medan Armando Dippet var rektor.

Armando Dippet, som inte visste att det var Tom Dolder som öppnade hemligheternas kammare, relegerade istället den han trodde var den skyldige, nämligen Rubeus Hagrid. Albus Dumbledore, som då var lärare i förvandlingskonst och trodde på att ge folk en annan chans, lyckades övertyga Armando Dippet om att Hagrid skulle få stanna kvar i egenskap av nyckelväktare och egendomsförvaltare på Hogwarts. Eftersom Armando Dippet liksom alla andra lärare, förutom möjligtvis Albus Dumbledore, var övertygad om att Dolder var en mönsterelev fick Dolder istället för att åka hem till sitt barnhem på sommarloven stanna kvar på Hogwarts. Det var dock först lite oklart om han skulle få stanna på skolan då den kanske skulle stängas om den som hade öppnat hemligheternas kammare inte åkte fast. Då kom Tom Dolder på idén att anklaga Hagrid istället. När Hagrid hade relegerats fick Dolder fortsätta bo på Hogwarts på sommarloven. Allt detta såg Harry Potter i Harry Potter och Hemligheternas kammare, när han sögs in i den femtio år gamla dagboken som visade sig vara en horrokrux och som Harry sedan förstörde.

I Harry Potter och Halvblodsprinsen får man veta att Tom Dolder strax efter han gått ut Hogwarts med toppbetyg, ansökte om tjänsten som lärare i försvar mot svartkonst, men att Armando Dippet inte ville ge honom den tjänsten. Han ansåg att Dolder var för ung, och gav istället tjänsten till professor Merrythought. Han uppmanade dock Dolder att komma tillbaka om några år. Att Dolder inte fick tjänsten då kan bero på att Albus Dumbledore inte ville det. Armando Dippet slutade som Hogwarts rektor ungefär 1956, men orsaken är okänd. Han efterträddes av Albus Dumbledore, den tidigare förvandlingskonstläraren. Några år senare ansökte Dolder åter om samma tjänst, men fick den inte av Dumbledore heller. Då förhäxade Tom Dolder jobbet så att ingen kunde ha det i mer än ett år.

Företrädare:
Phineas Nigellus?
Hogwarts Rektor
?–c. 1956
Efterträdare:
Albus Dumbledore

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]