Azerbajdzjan i Eurovision Song Contest 2015

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Azerbajdzjan i Eurovision Song Contest 2015
EuroAzerbaiyán.svg
DatumArtist och låt presenterades den 15 mars 2015
Arrangemang
TV-bolagİTV
Bidrag
Vinnare"Hour of the Wolf" framförd av Elnur Hüseynov
Azerbajdzjan i Eurovision Song Contest
◄ 2014Azerbajdzjan i Eurovision Song Contest 20152016 ►

Azerbajdzjan deltog i Eurovision Song Contest 2015 i Wien, Österrike. Deras inträde valdes genom ett internval, organiserad av den azerbajdzjanska programföretaget İctimai Televiziya (ITV).

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Den azerbajdzjanska programföretag för tävlingen, som sänder händelsen i Azerbajdzjan och organiserar urvalsprocessen för ikraft, blev İctimai Televiziya (ITV). Azerbajdzjan har använt olika metoder för att välja den azerbajdzjanska bidraget i det förflutna, inklusive intern val av både artist och sång, samt nationella finaler att välja sin artist följt av en intern urvals att bestämma låten. Mellan 2009 och 2013, Azerbajdzjan organiserade en nationell final med titeln Milli Seçim Turu, vilket skulle resultera i valet av en vinnande artist som sedan skulle ges en internt valda låten att prestera på Eurovision. År 2014 utnyttjade programföretaget en befintlig talangjakt format titeln Böyük Səhnə att slutföra en liknande process där den vinnande artisten levererades med en internt valda låten. År 2015 har programföretaget meddelat att man skulle återgå till använde Milli Seçim Turu show som en nationell final. Senare har planerna för den nationella finalen givits och ITV beslutade att välja internt.

Internvalet[redigera | redigera wikitext]

En nationell jury bestående av medlemmar, inklusive generaldirektören för Public Television och Radio Broadcasting Company i Azerbajdzjan och delegationschefen Tamilla Shirinova röstade på sin favorit artist bland Narmina Behbudova, Narmina Seyidova och Elnur Huseynov som hade alla kvalificerade att slutskedet av nationella urval. Elnur Hüseynov tillkännagavs som representant den 15 mars 2015 med låten "Hour of the Wolf"[1].

Under eurovision[redigera | redigera wikitext]

Azerbajdzjan deltog i den 2:a semifinalen den 21 maj 2015. Kom till final, hamnade på 13:e plats

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 15 mars 2015. https://archive.is/20150315210437/http://www.itv.az/index.php/en/eurovision-2014/zhury-members-held-final-internal-seledztions-to-determine-the-performer-who-will-represent-azerbaizhan-on-eurovision-sonzh-dzontest-2015. Läst 27 december 2015. 
GClef.svg Eurovision Song Contest-portalen – portalen för Eurovision Song Contest på svenskspråkiga Wikipedia.