Brommagrenen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Brommagrenen (tunnelbana).
Den redan färdigställda avfartsrampen för Brommagrenen på Stora Essingen år 2008. I bakgrunden syns Essingeleden och längst till höger Tvärbanans spår.

Brommagrenen var en planerad stadsmotorväg i 1960 års trafikledssystem samt i 1967 års cityplan för Stockholm .

Brommagrenens på- och avfart enligt Tunnelbaneplan för Stockholm 1965.

Brommagrenen skulle gå från Essingeleden vid Stora Essingen och ut på en bro över till Alvik och vidare till Bromma flygplats innan den skulle anslutas till E18 vid Hjulsta. I samband med byggandet av Essingeleden gjordes förberedelser för Brommagrenen men dessa kom aldrig till användning. Den på 1960-talet redan färdigställda anslutningsrampen syns idag som en ca 200 meter lång gräsbevuxen vägstump på Stora Essingen.

Så sent som år 2000 aktualiserades dock trafikleden igen när Vägverket började studera den som ett alternativ att bygga en förbifart väster om Stockholm inom projektet Nordsydliga förbindelser. På grund av att spårvägen Tvärbanan anlagts i det gamla motorvägsreservatet, modifierades Brommagrenen under projektets gång med en tunnel till Ålsten och benämndes Diagonal Ulvsunda. Detta vägalternativ har dock ersatts av Förbifart Stockholm.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]