Bulgarien i Eurovision Song Contest 2013

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bulgarien i Eurovision Song Contest 2013
EuroBulgaria.svg
DatumArtist: 10 februari 2013
Sång: 3 mars 2013
Arrangemang
TV-bolagBNT
Bidrag
VinnareElitsa Todorova och
Stojan Jankoulov med
"Samo sjampioni"
Röstningssystem
50% jury, 50% telefonröster
Antal bidrag3
Bulgarien i Eurovision Song Contest
◄ 2012Bulgarien i Eurovision Song Contest 20132014 ►

Bulgarien kommer att delta i Eurovision Song Contest 2013 i Malmö i Sverige. De kommer att representeras av Elitsa Todorova och Stojan Jankoulov med låten "Samo sjampioni".

Uttagning[redigera | redigera wikitext]

Inför[redigera | redigera wikitext]

Den 10 juni 2012 bekräftade BNT sitt deltagande i nästa års tävling.[1] De passade samtidigt på att påbörja en undersökning i ett försök att förbättra sina kommande resultat genom att uppmana folk att svara på en enkät med frågor relaterade till landets deltagande i tävlingen.[1] Den 25 september släppte BNT ett pressmeddelande om att man höll på att förbereda regler för en uttagning.[2] Det dröjde dock ända till den 30 januari 2013 innan BNT kom med ytterligare information kring landets deltagande.[3] TV-bolaget bekräftade då att man skulle välja sin artist internt men välja låt genom en nationell uttagning.[3]

Val av artist[redigera | redigera wikitext]

En speciell kommitté fick uppgiften att välja landets artister innan avslöjandet den 10 februari.[3] Då meddelades det att man valt ut Elitsa Todorova och Stojan Jankoulov som tidigare representerat Bulgarien i Eurovision Song Contest 2007 i Helsingfors.

Sångfinal[redigera | redigera wikitext]

Program[redigera | redigera wikitext]

Sångfinalen hölls den 3 mars och 3 låtar framfördes av duon under programmet.[3] 50% jury och 50% telefonröster användes för att utse det vinnande bidraget.[3] Den jury som stod för 50% av resultatet var exakt densamma som kommer att användas av Bulgarien i Eurovision Song Contest 2013 för att stå för 50% av landets poäng där.[3]

Bidrag[redigera | redigera wikitext]

Artisterna fick först presentera 5 låtar för TV-bolagets jury som sedan valde 3 av dem till uttagningen.[3] De utvalda låtarna släpptes den 17 februari då de framfördes live på TV-programmet Nedelya x3.[3] Inspelade videoklipp till alla låtarna visades på BNT inför sångfinalen och låtarna spelades dessutom på radiostationer som är partners med TV-bolaget.[3] Låtarnas startordning i finalen lottades i förväg.[3]

Regler[redigera | redigera wikitext]

Låtarna var tvungna att skrivas av artisterna själva eller av någon annan med bulgariskt medborgarskap.[3] Artisterna fick välja att framföra låtarna på vilket språk som helst.[3]

Resultat[redigera | redigera wikitext]

Låten "Kismet" som var TV-tittarnas favorit vann sångfinalen men i efterhand valde man att skicka "Samo sjampioni" istället, den låt som hade varit juryns favorit.

Nr Artist Sång
Text & Musik (t/m) Jury Tele Totalt Plats
1 Elitsa Todorova och
Stojan Jankoulov feat. Skiller & Jahmmi
"Dzupai, libe boso" Elitsa Todorova (m/t), Tsvetelin Grudanski (m/t) 1 1 2 3
2 Elitsa Todorova & Stojan Jankoulov "Kismet" Elitsa Todorova (m/t), Bistritsa Babi (m) 3 7 10 1
3 Elitsa Todorova & Stojan Jankoulov "Samo sjampioni" Elitsa Todorova (m/t), Kristian Talev (m/t) 7 3 10 2

Vid Eurovision[redigera | redigera wikitext]

Bulgarien har lottats till att framföra sitt bidrag i den första halvan av den andra semifinalen den 16 maj 2013 i Malmö Arena.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Hondal, Victor. ”BULGARIA SEEKS YOUR HELP FOR 2013”. ESCToday. http://www.esctoday.com/?p=36690. Läst 10 juni 2012. 
  2. ^ Jiandani, Sanjay. ”BNT CONFIRMS PARTICIPATION IN EUROVISION 2013!”. ESCToday. http://www.esctoday.com/?p=37667. Läst 25 september 2012. 
  3. ^ [a b c d e f g h i j k l] Jiandani, Sanjay (30 januari 2013). ”Bulgaria to choose singer internally- Song selection on 3 March” (på engelska). ESCToday. http://www.esctoday.com/43651/bulgaria-to-choose-singer-internally-song-selection-on-3-march/. 
GClef.svg Eurovision Song Contest-portalen – portalen för Eurovision Song Contest på svenskspråkiga Wikipedia.