Centrala Sundbyberg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stockholm commuter rail symbol.svg Sundbyberg
SJ Double Decker 2006-03-26.JPG
Ett SJ-tåg vid Sundbybergs station
Stationsinformation
Ort Sundbyberg
Öppnade 1876
Trafikeras av SJ, SL
Trafiktyp Passargerartrafik
Kapacitet
Antal spår 2
Förbindelser
Övriga trafikslag Tunnelbana Stockholm metro symbol.svg T10, T11. Station: Sundbybergs centrum
Buss
Anslutande linjer Mälarbanan
Fjärrtåg, Regionaltåg Pendeltåg Stockholm commuter rail symbol.svg J35
Stationssignatur Sub
Stockholm commuter rail symbol.svg Sundbyberg
Sundbybergs station.jpg
Stationsinformation
Kommun Stockholms kommun, (Innerstaden)
Pendeltåg Stockholms pendeltåg
Kapacitet
Antal plattformar 1 st
Förbindelser
Linje  J35 
Anslutande linjer Tunnelbana, Tvärbana, Fjärrtåg
Föregående station  J35 ,  J36 ,  J38 
Karlberg
Efterföljande station  J35 
Spånga
Linjekarta
Sundbyberg station map.jpg

Centrala Sundbyberg är en stadsdel i Sundbybergs kommun. [1] Den utgör den äldsta och ursprungliga delen av Sundbyberg. Det är en av Stockholms äldsta förstäder och har en innerstadsmässig bebyggelse. I slutet av år 2011 var antalet invånare i Centrala Sundbyberg 12 804, vilket motsvarade 32,4 % av kommunens befolkning.[2] Centrala Sundbyberg är därmed den befolkningsmässigt klart största av Sundbybergs stadsdelar.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Centrala Sundbyberg avgränsas i sydost av kommungränsen till Solna, i nordost av stadsdelarna Storskogen och Ör, i norr av stadsdelen Hallonbergen (längs Ursviksvägen), i väster av Duvbo, i sydväst av kommungränsen till Stockholm och i söder av Lilla Alby.

De mest centrala delarna av Centrala Sundbyberg avgränsas av järnvägen i söder, Tulegatan i norr och Ursviksvägen i väster. Här är bebyggelsen innerstadsmässig. Den viktigaste affärsgatan är Sturegatan. Två parker finns här: Tornparken med sitt numera ej använda vattentorn, samt den tallbevuxna Kyrkoparken, där Sundbybergs kyrka ligger.

Söder om järnvägen finns ett mindre område som tillhör Centrala Sundbyberg. Det domineras av industri- och affärslokaler, men även Marabouparken och de nybyggda bostadshusen vid Bällstaån (Bällsta strand) hör till detta område.

Närmast norr om Tulegatan finns flera resliga flerfamiljshus. Norr om dessa ligger ett mindre villaområde på en höjd. Området kallas Tulemarken, och avgränsas i norr av ett ganska brant stup ner mot Lötsjön. Även själva Lötsjön hör administrativt till Centrala Sundbyberg. En simhall och Sundbybergs IP ligger också i närheten.

Ett mindre, huvudsakligen småhusbebyggt område väster om Ursviksvägen men söder om Kanalparken hör också till Centrala Sundbyberg. Området kallas Hästhagen. Villabebyggelsen norr om Kanalparken hör däremot till Duvbo.

Totalt i Centrala Sundbyberg finns 7 510 bostäder, varav 59 % upplåts med hyresrätt, 38 % med bostadsrätt och 2 % med äganderätt eller annan form.[3]

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

I området finns två tunnelbanestationer, Sundbybergs centrum och Duvbo samt pendeltågsstationen Sundbyberg. Det är kort gångavstånd mellan Sundbybergs T-banestation och pendeltågstationen. Vid stationen stannar sedan några år[när?] även fjärrtåg på Mälarbanan mellan Stockholm och Västerås. Stationen är en av få (före 2012 den enda) i Stockholmsregionen där pendeltåg och fjärrtåg stannar på samma plattform. Detta kan orsaka problem, eftersom pendeltåg och fjärrtåg egentligen kräver olika plattformshöjd.[källa behövs] Dessutom har pendeltågen normalt spärrar där biljetten måste registreras eller visas och i Sundbyberg måste SJ-biljetten visas för SL:s personal. Det finns även bussförbindelser via Solna kommun mot Stockholms innerstad. Spårvägen Tvärbanan passerar Centrala Sundbyberg och har två hållplatser inom stadsdelen.

Vid järnvägsstationen eller Sundbybergs torg stannar följande busslinjer:

Antal påstigande resenärer på vintervardagar (2015) är cirka 10 600 för pendeltågen, 12 000 för tunnelbanan och 4 700 för bussarna.[4] Fjärrtåg ingår inte i dessa siffror.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.sundbyberg.se/download/18.6dc984ba14111b5d8fbe3f/1379607098513/Karta-Sundbyberg-2013.pdf
  2. ^ Befolkningsprognos för Sundbybergs stad 2012–2026, s. 4.
  3. ^ Översiktsplan för Sundbybergs stad, antagen av kommunfuillmäktige 22 februari 2010, s. 33.
  4. ^ ”Fakta om SL och länet 2015”. AB Storstockholms Lokaltrafik. http://www.sll.se/Global/Verksamhet/Kollektivtrafik/Fakta%20om%20SL%20och%20l%c3%a4net/Fakta-SL-Waxholmsbolaget-Fardtjanstent-2015-webb.pdf. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]