Dödsätare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Amycus” leder hit. För småplaneten, se 55576 Amycus. För släktet av spindlar, se Amycus (djur).
Dödsätarna
Morkets MerkeTMB2007.png
Mörkrets Märke, Dödsätarnas tecken.
Förening i Harry Potter
LedareVoldemort
HögkvarterI Harry Potter och dödsrelikerna används Malfoys herrgård
SyfteAtt tjäna Lord Voldemort
Att utrota mugglare och smutsskallar
FienderFenixorden
Dumbledores Armé
Trolldomsministeriet
Första framträdandeHarry Potter och den flammande bägaren

Dödsätare är en fiktiv sekt i böckerna och filmerna om Harry Potter. De stödjer den onde trollkarlen Lord Voldemort, som i förhistorien förlorar sina krafter på grund av Harry Potter. Under de tretton år som han är borta från makten, är Dödsätarna inaktiva, men sedan omorganiserar de sig igen. Deras fiender är bland andra Trolldomsministeriet, Fenixorden och Dumbledores Armé.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Under de tretton år som Voldemort var borta från makten, var Dödsätarna inaktiva, men numera har de börjat omorganisera sig igen. Dödsätarnas uppgifter är till exempel att kämpa mot Trolldomsministeriet och Fenixorden och att minska motståndet, från de som kämpar mot Voldemort, genom hot, kidnappning, dödande, utpressning och fysisk skada på deras familjer, speciellt deras barn. Efter att en Dödsätare gått med i sekten, har denne även accepterat fullständig lojalitet och lydnad intill döden. Vid misslyckanden att uppnå sina arbetsuppgifters mål, blir Dödsätarna bestraffade (oftast i form av tortyr eller döden).

Alla Dödsätare har fått Mörkrets Märke in bränt på vänster underarm (utom Fenrir Grårygg). Mörkrets Märke är Voldemorts symbol (en dödskalle med en orm som kommer ut genom dödskallens mun), och används för att samla Dödsätarna. Då Voldemort vidrör en Dödsätares märke, bränner de andras märke till, och de väntas genast anlända till honom. Dödsätarnas vanliga klädnad är en svart dräkt med huva och en vit dödskallemask, för att det inte skall gå att känna igen dem och för att vissa skall kunna ha kvar sina positioner som t.ex. jobb på Trolldomsministeriet.

Flera söner och döttrar till Dödsätare studerar på Hogwarts, bland annat Draco Malfoy, Vincent Crabbe och Gregory Goyle. Skolan har aldrig haft några politiska lojaliteter eller åsikter, även om rektorerna har haft det. Enligt J.K. Rowling finns det barn till Dödsätare i alla elevhemmen, även om det nästan enbart pratas om Dödsätare från Slytherin.

Voldemorts fall och hans andra försök att nå makten[redigera | redigera wikitext]

Då Lord Voldemort försvann efter misslyckandet att döda Harry Potter, upplöstes dödsätarna. Trolldomsministeriet omringade många av dem, för att sedan skicka dem till Azkaban. En del dödsätare lyckades slingra sig ifrån straffet genom att påstå att de varit förhäxade eller genom att namnge andra dödsätare, vilket Harry såg att Igor Karkaroff gjorde i Dumbledores Minnessåll.

Eftersom Lord Voldemort lyckas återfå en fullt kroppslig form i slutet av Harry Potter och den flammande bägaren, anropar han sina dödsätare genom att röra vid Peter Pettigrews märke. Några av de som förrått Voldemort är alltför rädda för att återvända, och andra är döda eller sitter i fängelse, men många återvänder till Lord Voldemort, några av dem var Lucius Malfoy, Crabbe Sr, och Goyle Sr, då han påbörjar sitt andra försök att nå makten.

Trolldomsministern (Cornelius Fudge) och nästan alla arbetarna på Trolldomsministeriet vägrade att tro att Lord Voldemort hade kommit tillbaka. Trots att Harry Potter och Albus Dumbledore hade en annan åsikt trodde de allra flesta på Ministeriet. Detta ger dödsätarna en fördel. Ministeriet vägrade att avskeda Dementorerna från Azkaban, trots att Dumbledore hävdade att man borde göra det genast då Voldemort kom tillbaka. Dödsätarna kunde nu erbjuda dementorerna bättre villkor för att få dem på sin sida, och sedan samma sak med jättarna. Dementorernas revolt ledde så småningom till att de dödsätare som satt i Azkaban kunde fly i en massflykt i Harry Potter och Fenixorden.

Voldemort skickade en grupp av tolv dödsätare, vilka leddes av Lucius Malfoy, till Mysterieavdelningen i Trolldomsministeriet, för att i hemlighet stjäla profetian om Harry Potter och Voldemort. Profetian var väldigt viktig för Voldemort, eftersom han försökte döda Harry Potter då han enbart hört halva profetian. Nu ville han höra resten av profetian och kunna lista ut mer om sambandet mellan Potter och sig själv. Dödsätarnas kupp på Mysterieavdelningen gick inte som Voldemort hade tänkt sig. Harry och hans vänner uppehåller dödsätarna och lyckas hålla profetian borta från dem, och till sist förstörs den. Albus Dumbledore och Fenixorden hjälpte till på slutet. Dumbledore lyckades fånga elva av de tolv dödsätarna, fick Voldemort och den enda dödsätaren som inte fångades (Bellatrix Lestrange) att fly samt såg till att flera Ministeriearbetare, inklusive Trolldomsministern Cornelius Fudge själv, kom i tid och såg att Voldemort var tillbaka.

Kuppen blev alltså ett stort fiasko för dödsätarna, eftersom det inte längre var hemligt att Voldemort är tillbaka och att den mycket inflytelserika Lucius Malfoy blev skickad till Azkaban. De dödsätare som inte skickades till Azkaban fortsatte sedan att sprida samma terror, kidnappa, döda mugglare, förtala viktiga trollkarlar och skapa kaos i både trollkarlsvärlden och mugglarvärlden.

Ett dussin kvarvarande dödsätare anlände på Voldemorts kallelse. Till dem kom de tio som rymde ur Azkaban, de tre som sades vara döda i Voldemorts tjänst samt tre stycken som varken var närvarande, döda eller fängslade. Det fanns alltså minst tjugoåtta dödsätare då Voldemort förlorade sina krafter. Under duellen på Trolldomsministeriet tänkte Harry använda Expelliarmus, men fann det onödigt eftersom han såg sig själv som en mot minst trettio.

Det är oklart hur många dödsätare det finns utanför Storbritannien, men en känd icke-brittisk dödsätare är Igor Karkaroff (med slaviskt ursprung).

Ideologi[redigera | redigera wikitext]

Kort sagt, så söker dödsätarna upp och förstör för mugglarfödda trollkarlar, förstör mugglarvärlden, kontrollerar fullständigt trollkarlsvärlden och ger de renblodiga trollkarlarna mer makt. Dödsätarna visar stöd för de renblodigas arv eller de trollkarlarna som inte har några mugglarförfäder (ironiskt eftersom deras ledare, Lord Voldemort, själv är halvblod, för att hans far var mugglare). Det visar sig med till exempel Severus Snape, som är halvblod trots att få känner till det, och han kallade sig själv tidigare för "Halvblodsprinsen", eftersom hans far var Mugglare och hans mor hette Prince i efternamn. Ibland attackerar även dödsätarna renblodiga trollkarlar, som till exempel bröderna Prewett. De var renblodiga, men medlemmar av Fenixorden. J.K. Rowling har avslöjat att en mugglarfödd kan bli dödsätare i enstaka fall. Dödsätare anser även att den magiska världen bör sluta hållas hemlig för mugglare. Istället anser de att den makt som blivit dem tilldelad skall användas och att Magiker skall stå över mugglare. Ett av deras motton är "magic is might" ("magi är makt"). Detta motto står ingraverat i en stenstaty på trolldomsministeriet som i den sjunde boken blev övertaget av dödsätarna. Dödsätarna har också en tro eller en idé om att den sista fienden som skall övervinnas är döden själv. Svart magi involverar ofta att övervinna döden eller lura den. Exempelvis genom horrokruxer, dödsrelikerna och den trolldryck som Lord Voldemort använde i den fjärde boken för att skapa en ny kropp åt sin själ.

Motståndsrörelser[redigera | redigera wikitext]

Trolldomsministeriet har en grupp arbetare, som är kända som Aurorer. En grupp, vilken består av några av de skickligaste trollkarlarna i hela trollkarlsvärlden. Aurorerna kan jaga och tillfångata onda trollkarlar (och om det behövs även döda). Det finns även en organisation, Fenixorden, som faktiskt innehåller ett par Aurorer, som kämpar mot Lord Voldemort och hans dödsätare. Fenixorden arbetar på en hemligare nivå, och placerar spioner bland dödsätarna. I Harry Potters femte skolår, startar han tillsammans med sina vänner Ron Weasley och Hermione Granger en organisation som kallar sig Dumbledores Armé. Den här organisationen startade som en rebellgrupp, där medlemmarna blev lärda i Försvar mot Svartkonster i hemlighet av Harry Potter. Gruppen lärde sig även, som Hermione berättade i organisationens första möte, metoder att bekämpa Lord Voldemort och hans dödsätare. Sedan var några av medlemmarna från Dumbledores Armé med och hjälpte Harry att bekämpa dödsätarna i Mysterieavdelningen, då samma medlemmar av Dumbledores Armé var med och kämpade, som sedan skulle vara med vid slaget om Hogwarts.

Samarbetsorganisationer[redigera | redigera wikitext]

Snappare[redigera | redigera wikitext]

Gruppens medlemmar tjänar pengar på att fånga mugglarfödda trollkarlar och blodsförrädare för att därefter överlämna dem till Trolldomsministeriet. Som hjälpmedel har de stöd från ministeriet och Dödsätarna, som skapat ett förbud att säga Voldemorts namn. Gruppen omnämns först av Ron Weasley i sjunde boken, efter att ett antal snappare, inklusive Fenrir Grårygg, försökt tillfångata honom. Senare i boken lyckas de tillfångata Ron Weasley, Harry Potter och Hermione Granger, och föra dem till Malfoys herrgård.

Inkvisitorspatrullen[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Inkvisitorspatrullen

Hittills kända Dödsätare[redigera | redigera wikitext]

Avery[redigera | redigera wikitext]

Avery
Harry Potter-rollfigur
SkådespelareRichard Rosson (bortklippt)
Anknytning
LojalitetLord Voldemort
ElevhemSlytherin
Information
KönMan
BlodRenblod
FamiljFamiljen Avery

Det finns två Dödsätare som heter Avery. Sirius Black nämner en Avery som var en av Snapes klasskamrater på Hogwarts, och en annan Avery nämns vid flera tillfällen i Minnessållet; men samtliga med Tom Riddle (också med en Lestrange och en Rosier).

Den Avery som fanns på Hogwarts med Snape vägrade bli tagen till rätten efter Voldemorts fall, och han hävdade att han hade agerat under Imperiusförbannelsen. Då Voldemort åter var tillbaka, blev Avery bestraffad med Cruciatusförbannelsen efter att han kastade sig för Voldemorts fötter och bad om förlåtelse.

Averys olycka fortsatte, och han blev torterad minst en gång till av Voldemort i Harry Potter och Fenixorden, när Augustus Rookwood avslöjade att informationen Avery hade gett till Voldemort, om att Broderick Bode kunde ta profetian från Mysterieavdelningen, inte alls var sann, utan månaders bortkastat arbete.

Han var med i slaget på Mysterieavdelningen, och delades in med Walden Macnair. Det är inte säkert om Avery var Dödsätaren som fick sitt huvud föryngrat av tiden, för han kan lika gärna ha varit i rummet med hjärnor eller rummet med planeter. Var han än var, så blev han tillfångatagen och skickad till Azkaban.

Regulus Black[redigera | redigera wikitext]

Regulus Black
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
LojalitetIngen, tidigare Dödsätare
ElevhemSlytherin
Information
KönMan
HårfärgSvart
FamiljFamiljen Black
Huvudartikel: Regulus Black

Regulus Arcturus Black (+1961–1979) är son till Orion och Walburga Black, och bror till Sirius Black. Regulus var betydligt mer omtyckt än Sirius, eftersom Regulus delade sina föräldrars åsikter om renblodighet.

Var dödsätare, men bytte åsikt när han insåg vad Voldemort var beredd att göra för att få makten.

Blev aktuell när man fick reda på att det var Regulus som var initialen R.A.B., som hittat en av Voldemorts horrokruxer.

Alecto och Amycus Carrow[redigera | redigera wikitext]

Alecto och Amycus Carrow
Harry Potter-rollfigur
SkådespelareSuzie Toase
Ralph Ineson
Anknytning
LojalitetLord Voldemort

Syskonen Alecto och Amycus Carrow deltog vid slaget om Hogwarts. De är "syskonen Carrow", som Snape nämnde i den sjätte boken, och de trodde att Lord Voldemort var borta för alltid. Alecto blev utsedd till lärare i Mugglarstudier av Severus Snape när han blivit Hogwarts rektor, och Amycus blev lärare i svartkonster (tidigare försvar mot svartkonster) i den sjunde boken.

Crabbe Sr[redigera | redigera wikitext]

Crabbe Sr
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
LojalitetLord Voldemort
Information
KönMan
BlodRenblod
FamiljFamiljen Crabbe

Väldigt lite är känt om Crabbe Sr, förutom att han är en Dödsätare och Vincent Crabbes far. Han var närvarande vid Lord Voldemorts återfödelse, som den (tillsammans med Goyle Sr) till storleken största närvarande Dödsätaren. I slaget på Trolldomsministeriet i juni 1996 blev han tillfångatagen och förd till fängelset Azkaban.

Barty Crouch Jr[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Barty Crouch Jr.

Antonin Dolochov[redigera | redigera wikitext]

Antonin Dolochov
Harry Potter-rollfigur
SkådespelareArben Bajraktaraj
Anknytning
LojalitetLord Voldemort
Information
KönMan

Antonin Dolochov var en av de fem Dödsätarna som mördade Gideon och Fabian Prewett, som var Molly Weasleys bröder. Han torterade också många mugglare och fiender till Voldemort under det första kriget. Dolochov tillfångatogs kort efter Igor Karkaroff, som avslöjade honom i sin rättegång. Dolochov skickades till Azkaban, men rymde i massflykten i januari 1996.

Därpå, medverkade han vid slaget på Ministeriet i Mysterieavdelningen, tillfångatogs och sitter nu i Azkaban. I slaget visade han sig vara mycket skicklig, och en av de farligaste Dödsätarna. Han klarade helt ensam av Harry Potter, Hermione Granger och Neville Longbottom på en gång. Hans namn är slaviskt, och han kan därför ha gått på Durmstrang. Enligt en chat med J.K. Rowling så var det Dolochov som dödade Remus Lupin i det stora slaget på Hogwarts.[1]

Filius Flitwick besegrar Dolochov i andra slaget på Hogwarts.

Goyle Sr[redigera | redigera wikitext]

Goyle Sr
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
LojalitetLord Voldemort
Information
KönMan
BlodRenblod
FamiljFamiljen Goyle

Väldigt lite är känt om Goyle Sr, utom att han är Gregory Goyles far, och att han är en Dödsätare och ganska storväxt. Han var närvarande vid Lord Voldemorts återfödelse. Han och Crabbe Sr sägs vara de till storleken största Dödsätarna på återfödelsen.

Igor Karkaroff[redigera | redigera wikitext]

Igor Karkaroff
Harry Potter-rollfigur
SkådespelarePredrag Bjelac, Svensk röst - Göran Berlander
Anknytning
LojalitetDurmstrang (tidigare Voldemort)
Information
KönMan
HårfärgVitt, tidigare Svart
ÖgonfärgBlå
BlodRenblod

Igor Karkaroff var tidigare en Dödsätare. Han blev tillfångatagen av Auroren Alastor "Monsterögat" Moody, efter Voldemorts fall. Dock friade Trolldomsministeriet honom, på villkor: att ge namn på andra Dödsätare. En del information var värdelös, till exempel då Dödsätarna redan var döda eller fångade. Han gav informationen för att bli fri.

Karkaroff fortsatte, och blev rektor på skolan Durmstrang. Under hans tid där, sades svartkonster vara ett ämne som studerades på Durmstrang (istället för bara försvar mot dem). Durmstrang är endast öppet för renblodiga trollkarlar och häxor.

Karkaroff favoriserade sin mest berömda elev, den bulgariske quidditchspelaren Viktor Krum.

I den fjärde boken, går Durmstrang med i den återupplivade Magiska trekampen, tillsammans med skolorna Hogwarts och Beauxbatons. Som rektor var Karkaroff en av domarna. Då Harry Potter oväntat utsetts till Hogwarts andra kämpe, blev Karkaroff arg och hotade att lämna turneringen.

Under läsåret mötte han sin före detta Dödsätarkollega, Severus Snape, med vilken han hade flertalet konversationer om gamla händelser. I juni 1995, i slutet av turneringen, gömmer sig Igor Karkaroff efter att ha känt uppmaning att komma till Lord Voldemort. Enligt Viktor Krum styrde inte Karkaroff Durmstrangskeppet på vägen hem, utan eleverna fick göra allt jobbet. I Harry Potter och Fenixorden, nämner Hermione Granger att skolans goda rykte försämrats sedan det blev känt att Karkaroff varit en Dödsätare.

Efter Voldemorts återfödelse, säger Voldemort att han ska bestraffa sina fega Dödsätare för deras osolidaritet. I Harry Potter och Halvblodsprinsen säger Remus Lupin att Karkaroff hittats död i en hydda med Mörkrets Märke ovanför, och det är ett bevis för att han mördades av Dödsätare. Lupin påstod att det var imponerande att han kunde överleva i ett helt år efter att han smet iväg från Voldemort.

Durmstrangs vinterkläder, bestående av pälsar, ger en inblick i att skolan kan ligga i Norden eller i Ryssland. Hans namn är helt slaviskt, och Igor är den slaviska versionen av det skandinaviska namnet Ingvar.

Bellatrix Lestrange[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Bellatrix Lestrange

Rodolphus och Rabastan Lestrange[redigera | redigera wikitext]

Rodolphus och Rabastan Lestrange
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
LojalitetLord Voldemort
Information
KönMan
BlodRenblod
FamiljFamiljen Lestrange

Rodolphus och Rabastan Lestrange är två Dödsätare. De är bröder, och Rodolphus gifte sig med Bellatrix Lestrange (född Black). Tillsammans med Bellatrix och Barty Crouch Jr, hjälpte de två bröderna till att tortera Frank och Alice Longbottom tills de blev sinnessjuka.

Alla tre Lestrange var tidigare fängslade i Azkaban, men rymde tillsammans med några andra Dödsätare, i massflykten i januari 1996.

Rodolphus Lestrange nämndes av Sirius Black som en av Severus Snapes "vänner" på Hogwarts. En Lestrange gick även i Tom Riddles klass.

Rabastan och Rodolphus beskrivs i Harry Potter och den flammande bägaren som "en fetlagd man, som stirrade tomt på mr Crouch" och "en smalare och nervösare man, var blickar hela tiden flackade runt på församlingen", men man får inte reda på vem som är vem.

Walden Macnair[redigera | redigera wikitext]

Walden Macnair
Harry Potter-rollfigur
SkådespelarePeter Best
Anknytning
LojalitetLord Voldemort
Information
KönMan
BlodRenblod (?)

Walden Macnair är en Dödsätare som också arbetar på Trolldomsministeriet som bödel för Kommittén för Bortskaffande av Farliga Djur, och skulle utreda fallet med Vingfåle i Harry Potter och fången från Azkaban. Han tjänade även Voldemort genom att vara sändebud åt jättarna, och det verkar som om de nu står på Dödsätarnas sida. Han var även med och kämpade i slaget på Mysterieavdelningen i Trolldomsministeriet i Harry Potter och Fenixorden. Han blev skadad av Neville Longbottom, som stack Hermione Grangers trollstav genom ögonhålet i Macnairs dödsätarmask. I striden om Hogwarts i sjunde och sista boken, Harry Potter och dödsrelikerna, så skadar Hagrid honom allvarligt när han slänger honom i en vägg i stora salen.

Draco Malfoy[redigera | redigera wikitext]

Se: Draco Malfoy

Lucius Malfoy[redigera | redigera wikitext]

Se: Lucius Malfoy

Narcissa Malfoy[redigera | redigera wikitext]

Se: Narcissa Malfoy

Mulciber[redigera | redigera wikitext]

Mulciber
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
LojalitetLord Voldemort
Information
KönMan
BlodRenblod

Mulciber var med i slaget på Trolldomsministeriet, och sitter nu i fängelset Azkaban. Han greps innan Igor Karkaroffs rättegång, men var med och rymde i massflykten ur Azkaban i januari 1996. Han sägs vara specialist på Imperiusförbannelsen.

Nott[redigera | redigera wikitext]

Nott
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
LojalitetLord Voldemort
Information
KönMan
BlodRenblod
FamiljFamiljen Nott

Nott är far till Theodore Nott, en Slytherinelev på Hogwarts i Harry Potters årskurs. Nott lär vara en äldre man vars fru har dött. Nott var en Dödsätare, och efter Lord Voldemorts fall, slingrade han sig ur Azkaban, men anslöt sig då Voldemort återföddes i Harry Potter och den flammande bägaren. Nott var inblandad i Slaget på Mysterieavdelningen i Trolldomsministeriet i den femte boken, och han blev skadad. Då han blev lamslagen av Hermione Granger, beordrade Lucius Malfoy resten av Dödsätarna att lämna honom där.

Peter Pettigrew[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Peter Pettigrew

Quirinus Quirrell[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Professor Quirrell

Augustus Rookwood[redigera | redigera wikitext]

Augustus Rookwood
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
LojalitetLord Voldemort
Information
KönMan
BlodRenblod

Augustus Rookwood var en spion på Mysterieavdelningen under Voldemorts första försök till att nå makten. Han beskrivs som en koppärrig man med flottigt hår. Han var en god vän med Ludovic Bagmans far, och erbjöd Ludo ett arbete på Ministeriet. Rookwood betedde sig som om han hjälpte anti-Voldemortsidan, men visade sig vara dubbelagent. Han fick information från många, inklusive Ludo, och hade andra ovetande spioner på Ministeriet och i trollkarlsvärlden.

Igor Karkaroff berättade att Rookwood var en Dödsätare under sin rättegång, och Rookwood skickades till Azkaban, men rymde i massflykten i januari 1996.

Efter rymningen återvände Rookwood till Voldemort, och meddelade honom att Averys information om att Broderick Bode skulle kunna stjäla profetian var falsk. Eftersom Rookwood var en arbetare på Mysterieavdelningen, är det tänkbart att han var med och hjälpte till och planerade plundringen på Ministeriet. Han medverkade även i slaget där. Han var i "the Death Chamber"-slaget, där han duellerade med Kingsley Shacklebolt, och kastade bl.a. Avada Kedavrabesvärjelsen mot honom. För närvarande sitter Rookwood i Azkaban.

Efter ett utrop från Percy Weasley kan det ha varit Rookwood som dödade Fred Weasley.

Evan Rosier[redigera | redigera wikitext]

Evan Rosier
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
LojalitetLord Voldemort
Information
KönMan
BlodRenblod
FamiljFamiljen Rosier

Evan Rosier dödades år 1980 av Aurorer, kort efter tillfångatagandet av Igor Karkaroff. Då Rosier gjorde motstånd tog han en stor bit av Alastor Moodys näsa. Sirius Black minns honom som en av Snapes vänner. Bellatrix Lestrange, Andromeda Black och Narcissa Malfoys mamma har samma efternamn som Evan Rosier.

Selwyn[redigera | redigera wikitext]

Selwyn omnämns först talas om honom i sista boken, då Voldemort har upptäckt vem som är Harry av alla de sex andra Harry-kopiorna. När Voldemort upptäcker att staven han lånat av Lucius Malfoy inte fungerar mot Harrys, och skriker då åt Selwyn att låna honom sin trollstav. Selwyn försöker också tillfångata Harry Potter vid Lovegoods hus. Selwyn kan även vara släkt med Dolores Umbridge då hon hävdar att Slytherins medaljong är en av hennes släktklenoder och att S:et står för familjenamnet "Selwyn".

Severus Snape[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Severus Snape

Snape var ingen riktig dödsätare, då han ända sedan Voldemorts attack på Lily Potter (när han skulle få tag i Harry) låtsades vara dubbelagent i Voldemorts tjänst, när han egentligen var det till Albus Dumbledores favör.

Thorfinn Rowle[redigera | redigera wikitext]

Rowle är en Dödsätare som även är känd som "Den enorma blonda dödsätaren". Han är med i första och andra slaget på Hogwarts.

Travers[redigera | redigera wikitext]

Travers
Harry Potter-rollfigur
SkådespelareTav MacDougall
Anknytning
LojalitetLord Voldemort
Information
KönMan

Travers är en Dödsätare, som enligt Karkaroff, dödade familjen McKinnon. Han kan vara "den enorma blonda Dödsätaren" eller "Dödsätaren med brutalt ansikte". Barty Crouch Sr talade om Travers och Mulciber tillsammans på Karkaroffs rättegång. Travers försöker tillfångata Harry Potter vid Lovegoods hus.

Yaxley[redigera | redigera wikitext]

Yaxley
Harry Potter-rollfigur
SkådespelarePeter Mullan
Anknytning
LojalitetLord Voldemort
Information
KönMan
BlodRenblod (?)
FamiljFamiljen Yaxley

Enligt Snape var Yaxley en av de Dödsätare som trodde att Lord Voldemort var död. Han kan vara nära besläktad med Lysandra Yaxley, mor till Callidora, Cedrella och Charis Black, vilket skulle få honom att bli släkt med andra renblodiga familjer såsom familjen Malfoy, familjen Weasleys och Blacks på avstånd. Yaxley dyker även upp i första kapitlet i Harry Potter och dödsrelikerna, då han tillsammans med Severus Snape går till Lucius Malfoys hus och lämnar rapport från spionage till Voldemort. Han rapporterar att han har utsatt Pius Korpulens för Imperiusförbannelsen och att Trolldomsministeriet därmed snart kan falla, vilket också händer.

Mindre dödsätare[redigera | redigera wikitext]

Kända kollaboratörer[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 6 januari 2008. https://web.archive.org/web/20080106145256/http://www.bloomsbury.com/harrypotter/content.asp?sec=3&sec2=1. Läst 31 juli 2007.