Dumbledores armé

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Dumbledores Armé)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Dumbledores armé (D.A.) är i berättelserna om Harry Potter en klubb för alla elever som vill lära sig att försvara sig själva.

Dumbledores armé
Förening i Harry Potter
LedareI Fenixorden; Harry Potter (även Hermione och Ron. I Dödsrelikerna; Neville Longbottom (även Luna och Ginny) ( i sjunde boken) När Harry Ron och Hermione återvänder för att leta Horrokruxen på Hogwarts tog de över ledarrollen tillsammans med Neville Luna och Ginny
HögkvarterVid-behov-rummetHogwarts
SyfteAtt lära sig självförsvar för att hindra Voldemorts anhang
FienderDolores Umbridge, Inkvisitorspatrullen, Dödsätarna och framför allt Voldemort
Första framträdandeAv Hermione Granger föreslaget och bildat i femte boken

Klubben bildades i protest mot att Trolldomsministeriet genom Dolores Umbridge förbjudit praktiska övningar i trollformler och förbannelser, trots att Voldemort lurar ute i världen. Harry Potter är ledare för gruppen med sina kunskaper efter att ha mött Voldemort ett flertal gånger. Dumbledores armé håller till i Vid-behov-rummet på sjunde våningen. Där lär de sig bland annat att utföra patronusar, användbara förhäxningar och förtrollningar, och även stoppförbannelser. Hermione fick idén att starta verksamheten, och övertalar Harry att organisera det hela. Deras första möte sker på Svinhuvudet, en pub i Hogsmeade, där de som vill vara med i armén skriver upp sig på en lista. När de har skrivit upp sig, får de inte berätta för någon om klubben, om de inte vill riskera ett straff. Hermione har nämligen förhäxat listan så att förrädare avslöjas. Deras nästa möten sker i vid-behov rummet. Dobby tipsar Harry om rummet vilket han för vidare till alla medlemmar. För att medlemmarna i DA ska veta när mötena är, får de varsin falsk galleon, som blir varm när det är bestämt tid för ett nytt möte, och ett tillverkningsnummer ändrar sig för att visa tid och datum.

Trots att de är unga, har många av medlemmarna redan sett strid både i slaget om profetian på Trolldomsministeriet (femte boken) och i slaget på Hogwarts (sjätte boken). och (sjunde boken).

I Harry Potter och dödsrelikerna, när Harry, Hermione och Ron inte kommer till Hogwarts, tar framför allt Neville Longbottom ledarrollen, uppbackad av Luna Lovegood och Ginny Weasley. De försökte bl. a. stjäla Gryffindors svärd och skrev uppviglande meddelanden på väggarna. Efter ett tag valde större delen av DA att "gå under jorden" och gömde sig i Vid behov-rummet. Därifrån skapades/fanns det en lönngång som ledde till puben Svinhuvudet i Hogsmeade. Därifrån fick de hjälp av pubens ägare, Aberforth Dumbledore, Albus bror. När senare Harry, Ron och Hermione anslöt sig till dem, hjälpte frivilliga, myndiga, ur DA till och slogs i det andra slaget om Hogwarts.

Grundare

Medlemmar