Blod (Harry Potter)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Blod, eller snarare blodrenhet, fiktivt begrepp som används i J.K. Rowlings romaner om Harry Potter.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Förmågan att utöva magi styrs av gener och ärvs från föräldrar till avkomma. Den gen som styr magiska förmågor har både dominanta och recessiva egenskaper. De egenskaper som tyder på att den är recessiv är att två magiker nästan alltid föder barn med magiska förmågor (undantag finns dock, se nedan), och att förmågan kan ligga gömd i generationer och plötsligt bryta fram. Något som antyder att förmågan kan vara dominant är att barn till en trollkarl och en mugglare oftast blir trollkarlar eller häxor. Sammanfattningsvis är det sannolikt att barn till en eller två föräldrar med magiska egenskaper blir häxor eller trollkarlar, och att barn till två mugglare förblir mugglare. Övriga möjligheter är ovanliga men existerar.

Vid en konferens 1692 beslutade sig trollkarlsvärlden för att börja hålla sig dold från resten av världen, och främst då de normala människor som saknade magiska förmågor (magiskt folk kallar dessa mugglare). Allt sedan dess har de två världarna fortsatt existera, men endast haft mycket begränsad kontakt med varandra. Detta har medfört problem för dem som föds med magiska krafter av normala föräldrar. Lösningen har varit att dessa barn bjuds in till att gå i internatskola i den dolda, magiska världen, och att de därmed får lära sig allt de behöver veta för att kunna bli en del av den magiska världen.

Dessa mugglarfödda ses ofta med skepsis och ibland till och med förakt av mer etablerade medlemmar av den magiska världen. Eftersom gener är ett okänt begrepp bland trollkarlar så tänker de sig istället att magisk förmåga har med blod att göra. Det förekommer tankar om att mugglarfödda skulle ha ett undermåligt, smutsigt blod, till skillnad från mer väletablerade medlemmar av trollkarlsvärlden som anses ha rent blod. Det finns till och med ett antal trollkarlsfamiljer som föreställer sig vara renblods-familjer. Termen är historiskt sett inte unik för trollkarlsvärlden, utan har använts i lagstiftning, så i Spanien1500-talet.

Mänskligheten indelad efter tänkta blodtyper[redigera | redigera wikitext]

  • Mugglare (singular:en mugglare, plural:flera mugglare) är benämningen på de människor som saknar magiska förmågor och inte känner till den magiska världen eller magins hemligheter. En del så kallade renblodiga trollkarlsfamiljer hyser ett mycket starkt hat mot mugglare och ser dem som lägre stående varelser. Ordet har kommit att användas metaforiskt i andra sammanhang än bara Harry Potter-relaterade. Då ofta med betydelsen "icke inviterad", "oinvigd" eller "omedveten".
  • Mugglarfödd är benämningen på de personer som visar prov på magiska krafter men båda föräldrarna är mugglare. De visar oftast krafterna då de känner ilska eller rädsla, men har ingen kontroll över dem. Motsatsen till en mugglarfödd kallas ibland för ynk. De har trollkarlsföräldrar, men är själva mugglare. Mugglarfödda ärver sina magiska förmågor efter en släkting som är häxa eller trollkarl, denne kan dock ha levt många generationer tillbaka. Mugglarfödda vet inget om den magiska världen förrän de blir invigda i den genom någon/något från det magiska samhället. I bokens fiktiva England händer detta oftast när den mugglarfödda fyller elva och får sitt intagningsbrev ifrån Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Renblodiga trollkarlar som sätter stor vikt på blodstatusen (som tex Lucius Malfoy) kan ibland kalla de mugglarfödda för "smutsskallar", på engelska originalet "mud bloods" ("Lerblod"), som är ett nedsättande skällsord för trollkarlar av mugglarsläkt. Draco Malfoy nämner ordet smutsskalle i Harry Potter Och Hemligheternas Kammare.
  • Halvblod är benämningen på någon som har en förälder med rent magiskt blod och en förälder som är mugglare eller mugglarfödd. Även en häxa eller trollkarl som föds till en renblodig och en mugglarfödd förälder räknas som halvblod, eftersom en person måste (enligt bland annat dödsätarnas renblodsideologi) ha mer än en generation trollkarlar på båda föräldrarnas sida för att räknas som en fullblodstrollkarl.
  • Renblod är benämningen på de personer vars båda föräldrar har magiskt blod, även om mycket få trollkarlar har helt rent trollkarlsblod. Salazar Slytherin, en av de fyra grundarna av Hogwarts, ansåg att bara renblodiga trollkarlar och häxor skulle få gå på skolan, men han fick inget medhåll från de andra vilket till slut ledde till att han lämnade skolan. Lord Voldemort drog synen om rent blod till sin spets då han ansåg att man också skulle döda icke renblodiga. Han beordrade ett folkmord och många av eleverna på Hogwarts har en eller flera släktingar som har dödas av Voldemorts dödsätare eller av honom personligen.
  • Ynk är benämningen på en person vars föräldrar är trollkarlar men personen själv saknar magiska krafter. Ynkar är sällsyntare än mugglarfödda. Vissa familjer som håller hårt på renblodigheten, skulle se det som en stor skam att föda en ynk, och Kendra Dumbledore anklagades felaktigt för att försöka hemlighålla en ynk i familjen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Den ursprungliga texten, eller delar av texten, till denna artikel kommer från artikeln mugglare
  • Den ursprungliga texten, eller delar av texten, till denna artikel kommer från artikeln Pure-blood