Harry Potter och den flammande bägaren

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Harry Potter och den flammande bägaren
Författare J.K. Rowling
Originaltitel Harry Potter and The Goblet of Fire
Originalspråk Engelska
Översättare Lena Fries-Gedin
Land England
Ämne Trolldom
Genre Fantasy
Förlag Tiden
Utgivningsår 2000
Utgiven på
svenska
2001
Typ Inbunden
Antal sidor 752
ISBN (inbunden) 978-91-88877-51-2
Del i serie
Ingår i serie Harry Potter
Del 4 av 7
Föregås av Harry Potter och fången från Azkaban. Originaltitel Harry Potter and the Prisoner of Azkaban.
Efterföljs av Harry Potter och Fenixorden. Originaltitel Harry Potter and the Order of the Phoenix.

Harry Potter och den flammande bägaren (Harry Potter and the Goblet of Fire), (8 juli 2000) av J.K. Rowling, är den fjärde boken om trollkarlen Harry Potter. Boken har filmatiserats, se Harry Potter och den flammande bägaren (film).

Handling[redigera | redigera wikitext]

Harry Potter, Hermione Granger och Ron Weasley tillbringar den största delen av sommarlovet tillsammans och ser på Världsmästerskapen i quidditch. Under världsmästerskapen sker mystiska ting. Lord Voldemorts anhängare, dödsätarna, bestämmer sig för att ha lite kul och terrorisera. Voldemorts symbol, Mörkrets märke (Morsmordre-besvärjelsen), syns på himlen och kaos uppstår bland människorna som tältar för att se på Världsmästerskapen i quidditch.

Harry, Ron och Hermione hittas på brottsplatsen och blir attackerade av lamslagningsbesvärjelser av ministeriearbetare i tron att de frammanade märket. Arthur Weasley ingriper dock och de tre vännerna klarar sig utan misstankar. Istället finner man en husalf med en trollstav (som Harry upptäcker är hans). Husalfen har inte bara begått ett brott genom att ha en trollkarls trollstav, utan man kan även se genom Priori Incantatem att det var just den trollstaven som frammanade Mörkrets märke. Detta är heller inte vilken husalf som helst. Det är Winky, självaste Bartemius "Barty" Crouchs husalf, högt uppsatt ministeriearbetare och tidigare tilltänkt platsen som Trolldomsminister. Bartemius blir utom sig av ilska, mest för att han tror att Amos Diggory anklagar honom och hans husalf. Den som frammanar märket är i själva verket hans son, en trogen Dödsätare som utsätts för Dementorskyssen, Bartemius "Barty" Crouch, som många tror har dött i Azkaban.

Harry, Ron och Hermione försöker försvara Winky eftersom de hade hört rösten som frammanade märket, och den var inte det minsta lik Winkys. Deras försvar räcker inte, och Winky blir avskedad från sin herre Barty.

När Harry, Ron och Hermione återvänder till Hogwarts och deras fjärde år får de en spännande överraskning. En trekamp ska ske mellan de tre största europeiska skolorna, Hogwarts, den franska Beauxbatonsakademin och Durmstranginstitutet, känt för sin sympati gentemot svartkonster.

Turneringen gick tidigare vart femte år i flera århundraden, innan dödstalet blev för stort. Denna gången har man dock förstärkt säkerheten och satt en åldersgräns vid 17 år. Syftet med denna turnering ska vara att skapa kontakter med trollkarlar i andra länder och skolor. En deltagare från varje skola ska tävla mot varandra för att vinna evig ära och 1000 galleoner.

De två andra skolorna anländer till Hogwarts med storartade entréer. Först anländer Beauxbatonsakademin genom himlen i en vagn, dragen av enorma, flygande hästar. Effekten blir inte desto mindre då en gigantiskt, vacker kvinna, vid namn Madame Maxime, som Rubeus Hagrid senare blir vän med och kanske lite kär... stiger ut ur vagnen. Ett tag senare anländer Durmstrang, i ett skepp som stiger ut ur Den Svarta Sjön.

Eleverna från Beauxbatons är lite dryga och klagar högljutt på den feta maten och kylan, medan eleverna från Durmstrang glatt tar av sig sina tjocka pälsar. Under kvällens festmåltid förklarar Hogwarts rektor Albus Dumbledore reglerna och presenterar den magiskt opartiska deltagaren, Den Flammande Bägaren. Det är en bägare ur vilken det flammar blå eld, som ska placeras med en ålderslinje, dragen av ingen mindre än professor Dumbledore själv. Den som försöker lura linjen, blir utkastad, med ett växande, vitt skägg. En av dem yngre som försöker korsa ålderslinjen är George och Fred Weasey plus deras gode vän Lee Jordan. Två andra som försökt är "Stebbins" från Hufflepuff och "Fawcett" från Ravenclaw. Dagen efter presenteras deltagarna. Cedric Diggory, som senare dör, blir Hogwarts förkämpe, Fleur Delacour, som gifter sig med Rons bror William "Bill" blir Beauxbatons och Viktor Krum, en berömd bulgarisk quidditch-spelare, blir Durmstrangs förkämpe i turneringen. Lite senare, till allas stora förvåning, väljer bägaren ytterligare en deltagare. Harry Potters namn flyger ut ur Bägaren och blir därmed tvungen att kämpa för Hogwarts.

Det är inte många som tror Harry när han säger att han inte anmälde sig själv utan tror att han på något sätt överlistat ålderslinjen, och det är många som är upprörda. En av dem är Harrys bästa vän Ron. Ron blir mycket upprörd att Harry inte delat med sig om hur han överlistat linjen och de blir ovänner, (för han vill gärna ha lika mycket uppmärksamhet som Harry också) och därför är Hermione en av de få som tror honom. Harry och de andra har dessutom fått en ny försvar mot svartkonster-lärare. Alastor "Monsterögat" Moody, heter han och är en före detta Auror (denna Moody är förklädd och visar sig senare vara Barty Crouchs son). Han var mycket framgångsrik, men hans många fiender har gjort honom extremt paranoid. Han lär sina elever om De Oförlåtliga Förbannelserna, Cruciatusförbannelsen, Imperiusförbannelsen och Avada Kedavra-förbannelsen(dödsförbannelsen som dödade Harrys föräldrar). Han säger t.ex. att Harry är den enda som någonsin överlevt Avada Kedavra-förbannelsen.

I den magiska turneringen ska förkämparna klara sig genom tre uppgifter som blir bedömda av domare och resten av eleverna från får titta på som publik. Harry blir, utan sin vetskap, guidad genom turneringen av Moody. Den första uppgiften blir att "visa mod inför det okända", deltagarna ska alltså kämpa mot något som de inte får veta vad det är, förutom stunden innan de ska möta det. Harry får veta att det är drakar som de ska möta, av Rubeus Hagrid och sedan att de ska ta ett gyllene ägg från draken. Harry klarar sig genom att trolla dit sin kvast och lura draken. Efter den andra uppgiften inser Ron att Harry aldrig skulle lägga i sitt namn i bägaren och de blir vänner igen.

Under jullovet är det som tradition i turneringen att värdskolan håller en julbal, där deltagarna och deras partner ska inleda med en dans. Harry och Ron inser lite för sent att de måste skaffa partners och bestämmer sig att de ska bjuda ut var sin dam innan de ses igen. Harry bjuder ut Cho Chang, men hon hade redan blivit bjuden av Cedric. Ron bjuder ut Fleur Delacour men ångrar sig genast. Hon svarade inte ens på hans fråga och han la benen på ryggen. Det slutar med att Harry som hastigast bjuder Parvati Patil och Ron får gå med hennes tvilling Padma. Hermione, som var otroligt söt på balen, gick med Viktor Krum och Ron var extremt avundsjuk.

Den andra uppgiften fick de själva lösa genom ägget, som uppenbarligen skriker. Harry får ett tips att han ska testa att lyssna på det under vattnet. Stolt som han är vägrar han lyssna till tipset, tills det är två dagar kvar till den andra uppgiften. Han sväljer sin stolthet och lyssnar på den. Tipset funkar och han får sin ledtråd. Han ska ned under vatten och hämta något han håller kärt från vattufolket. Han har en timma på sig. Han inser problemet, att han inte kan andas under vatten i en timma och somnar i biblioteket på jakt efter hjälp. Han blir väckt av husalfen Dobby strax innan den andra uppgiften ska börja och han ger honom gälgräs så att han kan andas. Harry hann precis ner och kom först fram till vattufolket. Där fanns Hermione Granger, Ron Weasley, Cho Chang och en liten tjej som visade sig vara Gabriell Delacor, Fleurs yngre syster. Harry ville vara säker på att alla hann så han stanna så länge han orkade och då hade alla utom Fleur hämtat sina. Han räddade Ron och den lilla tjejen och simmade upp till ytan igen. Han kom på delad första plats med Cedric, sen kom Krum och sist Fleur som hade fått avbryta.

Tredje uppgiften får de veta är en enorm labyrint som de ska ta sig till mitten av. De kommer möta hårt motstånd och den som först kommer till mitten, där pokalen står, vinner hela turneringen. Cedric och Harry får försprång och Krum får börja näst först och sist Fleur. Något som inte Harry vet om är att Lord Voldemort har infiltrerat tävlingen och förtrollat prispokalen till en flyttnyckel med hjälp av en bedragare som är utklädd till Monsterögat Moody. I själva verket är den verklige Moody instängd i sin magiska låda och bedragaren är Barty Crouch Jr som på Voldemorts order har blivit sänd till Hogwarts för att hjälpa Voldemort att döda Harry. Dock misslyckas han och Harry undkommer medan Cedric blir dödad.

Inne i labyrinten blir Krum förhäxad av Barty Crouch jr som står utanför. Han får ut Fleur ur vägen och Harry och Cedric halvt hjälper varandra till mitten. De beslutar sig för att ta pokalen tillsammans och när de tar tag i pokalen hamnar Harry och Cedric på en mörk kyrkogård framför familjen Dolders hus. Där möter de Lord Voldemort och Peter Pettigrew. Voldemort beordrar Pettigrew att döda Cedric och han gör det med Avada Kedavra, och han faller direkt till marken, (död). Voldemort återuppstår med hjälp av en droppe av Harrys blod, ben från hans fars grav och en bit av en tjänare; Pettigrew i detta fall. Efter detta kallar han på sina Dödsätare. Bland dödsäterna finns bl.a. Lucius Malfoy, Crabbe sr och Goyle sr.

Det utbryter senare en duell mellan Harry och Voldemort, eftersom planen är att döda Harry samtidigt som Voldemort återuppstår. Voldemort skriker Avada Kedavra och samtidigt svarar Harry med Expeliarmus. Besvärjelserna krockar på mitten och plötsligt ser Harry hur Frank Bryce, en kvinna han inte känner igen (det är Bertha Jorkins, som försvann i Albanien], Cedric och hans föräldrar kommer ut ur trollstaven som spöken. De hjälper honom att komma undan Voldemort och dödsätarna. Cedrics ande ber Harry att han ska ta med sig hans kropp till hans pappa. Harry springer till Cedrics döda kropp, använder en Locka-till-sig förbannelse, Accio, mot flyttnyckeln och försvinner tillbaka till Hogwarts.

Efter att Harry kommer tillbaka tar Barty Crouch Jr., fortfarande som Moody, med sig Harry upp till slottet och frågar ut Harry om hur det var på kyrkogården. Han berättar hur han har burit sig åt för att få med Harry i turneringen och hur han har hjälpt honom igenom den. Harry räddas i sista stund av Professor Dumbledore, Professor McGonagall och Professor Snape. Harry följer med Professor Dumbledore till hans kontor och blir utfrågad ytterligare en gång, nu av Prof. Dumbledore, men på kontoret vänter även hans gudfar Sirius Black i form av en hund. Professor McGonagall blev beordrad att vakta Barty Crouch Jr. men ministern sände dementorer på honom och sög ut hans själ. Det slutar med att Cornelius Fudge vägrar tro på Harry och Professor Dumbledore och vägrar tro att Lord Voldemort är tillbaka. Då säger Prof. Dumbledore till Trolldomsministern att de kommer att gå skilda vägar.

Översättning[redigera | redigera wikitext]

I den svenska översättningen har den engelska titeln headmistress, som betyder "kvinnlig rektor", översatts med rektorska. Det är inte korrekt; "rektorska" var tidigare en benämning på en manlig rektors hustru, medan en kvinnlig rektor i Sverige alltid har titulerats rektor.