Hoppa till innehållet

Dag Hammarskjölds väg, Uppsala

Dag Hammarskjölds väg, Uppsala.
Byst av Dag Hammarskjöld (Slottsparken).

Dag Hammarskjölds väg är en närmast spikrak, cirka 7 kilometer lång väg i Uppsala i Sverige och är en del av länsväg C 602. Vägen utgår från Carolina Rediviva, där den ansluter till Övre Slottsgatan och Drottninggatan (Carolinabacken). Den passerar strax väster om Uppsala slott och Akademiska sjukhuset. Den korsar Kungsängsleden och fortsätter till Sunnersta och Flottsund och slutar strax efter Flottsundsbron som är en svängbro. Därvid möter den länsväg 255, som var E4 fram till 1972.

Vägens sträckning kom till redan på 1600-talet. Sverige hade blivit en stormakt, staden planerades och byggdes om för att vara mer representativ och imponerande inför drottning Kristinas kröning.[1][2] Fram till 1960 var Dag Hammarskjölds väg en del av Rikstretton, en av E4:ans föregångare.

Dag Hammarskjölds väg fick sitt namn 1963[3] och hette fram till det Stockholmsvägen. Vägen var före 1960 Uppsalas stora infartsled söderifrån; den var den nordligaste delen av den gamla Kungsvägen mellan Stockholm och Uppsala. Namnbytet skedde efter att vägens funktion som huvudsaklig infartsled söderifrån hade ersatts av andra vägar, och gjordes för att hylla Dag Hammarskjöld efter att han omkommit i en flygolycka 1961.

Vägen är fortfarande en viktig väg i Uppsala. Den är i dag en hårt trafikerad lokal led mellan centrum och stadens sydligare delar, förutom Sunnersta, Graneberg och Ultuna även bland annat Gottsunda och Valsätra. Den är också en viktig förbindelse från västra Uppsala till Kungsängsleden, som i sin tur ansluter till dagens E4.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]