Rådhuset, Uppsala

Rådhuset i Uppsala.

Rådhuset är en byggnad vid Stora torget i Uppsala, som sedan år 2020 inrymmer ett co-workingspace i United Spaces regi. [1]

Byggnaden[redigera | redigera wikitext]

Rådhuset är uppfört i nyrenässansstil med en sockel av slät granit. Det har en slätputsad ljus fasad med många putsdekorationer. Husets grund består av tegelmurar byggd på gråsten och träpålar, och i den bevarade källaren från 1600-talet finns tunnvalv.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Stora torget i Uppsala 1679, med dess då tre stora stenbyggnader. Från väster Olof Sigfridssons hus, i mitten Lohrmans hus och till höger Claes Edenbergs hus.

Byggnaden uppfördes ursprungligen av rådman Claes Edenberg år 1645 som ett privatpalats. Från 1710 användes byggnaden som rådhus med säte för Uppsala stads förvaltning och rådhusrätt. Den fick sin nuvarande exteriör av Herman Holmgren och Carl August Kihlberg 1883. Rådhuset tillhörde i många år Uppsala kommun och användes som stadshus samt av förvaltningen. År 1964 invigdes ett nytt stadshus på Vaksalagatan, och samtidigt började en restaurering av rådhuset. Kommunförvaltningarna flyttade gradvis till det nya stadshuset, men fullmäktige fortsatte att hålla möten i det gamla rådhuset fram till 1971.

De sista kommunala förvaltningarna flyttade ut 2008, och fastigheten övertogs av Atrium Ljungberg[2]. Efter en omfattande om- och tillbyggnad kunde varuhuset öppnas 2012 med ett antal klädbutiker och restauranger. Sedan maj 2018 äger och förvaltar fastighetsbolaget Castellum fastigheten, och 2020 öppnades ett co-workingspace i United Spaces regi. [1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

  • RådhusetKulturella spår i Uppsala från Uppsala kommun

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]