Dag Norgård

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dag Norgård
FöddDag Norgård
22 maj 1947 (71 år)
Hamar, Norge Norge
WebbplatsDag Norgårds officiella webbplats

Dag Norgård, född 22 maj 1947 i Hamar i Norge, är en svensk regissör och manusförfattare. Han är bosatt på Österlen där han tidigare bedrev teaterverksamhet för barn och ungdomar kallat Scen Österlen.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Han är utbildad skådespelare vid Teaterhögskolan i Stockholm.

Dag Norgård arbetade som skådespelare, regissör och dramatiker på Skånska Teatern fram till 1984. Han skrev och regisserade uppmärksammade uppsättningar som Kaspar Hauser, Robin Hood och Oda! - Saatans kvinna!!. Sedan dess har han varit verksam på över 20 teatrar runt om i Sverige som regissör och dramatiker. Han har bland annat skrivit Oda! – Saatans Kvinna (som är översatt till fem språk och spelad på 12 olika scener i Norden och London), Christian! – Jävla Karl!!Stockholms Stadsteater, Oda och Christian på Länsteatern i Skövde, StjärnToken i Landskrona, Innan Allting AnnatNorrbottensteatern, Trätornas Träsk på Länsteatern i Skaraborg, 15 minutes of fame - en musikal för ScenÖsterlen, Willkommen - en musikal på ett behandlingshem för unga mer eller mindre trasiga människor (28 roller) - hittills inte spelad (080101) och ungdomspjäserna Anna och Nora och Den Tomma Stolen. Dag Norgård har också skrivit manuset till pjäsen Ensamma Krigare, en dramatisering av Eva Wikanders böcker Ensam Krigare och Ensam Med Hajar.

Norgård har regisserat över 100 föreställningar runt om i Sverige och har varit konstnärlig ledare både för Skånska Teatern och på Stockholms Stadsteater. Han har undervisat på bland annat Teaterhögskolan i Malmö och Stockholm samt Balettakademien i Göteborg. Han är även en av initiativtagarna till SMES (Specialutformat Musikalestetiskt Program) på Österlengymnasiet i Simrishamn där han också har undervisat.

Han har under år 2007 arbetat med dansteatergruppen Jeerk, Radioteatern i Malmö, Boomerangteatret, Borås Stadsteater med en alldeles ny Astrid Lindgren-berättelse: Märit, och Teaterhögskolan i Luleå.

Våren 2008 spelade han Edgar i Strindbergs Dödsdansen i regi av Pontus Plaenge på Malmö stadsteater efter ett 28 år långt uppehåll som skådespelare. Han översatte den norske konstnären Odd Nerdrums pjäs Emmanuel Kants sista dagar som spelades på Mårten Pers Källa på Österlen, sammanställde ett Shakespeare-manus till Sven Wollter med monologer och sonetter som produceras av Musik i Syd.

2008-09 följde uppsättning av Hamlet med dansteatergruppen Jeerk, Pinocchio på Borås Stadsteater, och 2009 kom han och Chatarina Larsson att göra en nyuppsättning av Oda! - Saatans kvinna!! på Hipp på Malmö stadsteater.

Teater[redigera | redigera wikitext]

Regi (ej komplett)[redigera | redigera wikitext]

År Produktion Upphovsmän Teater
2016 Romeo och Julia
Romeo and Juliet
William Shakespeare
Översättning Göran O. Eriksson
Kulturhuset Stadsteatern
Turné

Roller (ej komplett)[redigera | redigera wikitext]

År Roll Produktion Regi Teater
1972 Romeo och Julia
William Shakespeare
Bernhard Krook Hallwylska palatset[1]
2008 Edgar Dödsdansen
August Strindberg
Pontus Plaenge Malmö Stadsteater[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Teaterannons”. Dagens Nyheter: s. 30. 5 juli 1972. https://arkivet.dn.se/tidning/1972-07-05/179/30. Läst 18 februari 2018. 
  2. ^ Nils Schwartz (11 april 2008). ”Dödsdansen / Malmö Stadsteater”. Expressen. https://www.expressen.se/kultur/scen/dodsdansen--malmo-stadsteater/. Läst 2 april 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]