Delstat

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Delstaten)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En delstat är en delvis självstyrande stat som tillsammans med andra stater utgör en del av en federal stat eller federation (förbundsstat).[1]

Delstaterna har långtgående självstyre, de har i regel ett eget parlament (exempel: Skotska parlamentet) samt ibland även regering och delstatspresident (exempel: Kataloniens regionpresident).[1] Däremot är det federationen som är den självständiga enheten i det internationella samfundet.

Delstaterna i en förbundsrepublik benämns ibland själva republiker. I dessa fall används ofta termen delrepublik om delstaterna i fråga. Begreppet har historiskt kanske främst förknippats med Sovjetunionens delstater.

Länder som helt eller delvis består av delstater[redigera | redigera wikitext]

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Spanien är en konstitutionell demokrati, men dess indelning (enligt författningen från 1977) i en mängd autonoma regioner med ofta stort självstyre gör den de facto till en förbundsstat.[2] Ett liknande utseende har Storbritannien med dess fyra i olika utsträckning självständiga riksdelar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] delstat i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 31 augusti 2017.
  2. ^ Gertjan Dijkink, Hans Knippenberg (2001) (på engelska). The Territorial Factor: Political Geography in a Globalising World. Amsterdam: Vossiuspers. sid. 332. https://books.google.se/books?id=3RRJr-5q1H0C&pg=PA332. Läst 31 augusti 2017