Ferdousi

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Ferdowsi)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Abol-Qasem Ferdousi (även Ferdowsi) (persiska: فردوسی; "den paradisiske"), Irans mest berömde episke skald. Ferdousi betraktas allmänt som Irans nationalskald och hans Shahnameh (Konungaboken) är landets nationalikon.

Han föddes antagligen 935 eller 936. Dödsåret är ej säkert känt, men är enligt somliga 1020 eller 1021, enligt andra 1025 eller 1026. Säkert är dock att han föddes i en by nära Tus i Khorasan, där han levde under anspråkslösa förhållanden såsom innehavare av en mindre lantegendom. Det verk, som gjort hans namn så berömt i världslitteraturens historia, är det stora eposet Shahnameh, som i ungefär 60 000 dubbelverser innehåller en skildring av de persiska kungarnas bragder ifrån äldsta tider och fram till den sassanidiska dynastins undergång (642 e.Kr.) Shahnameh är världens längsta episka dikt, skriven av en och samma författare. Det är Irans nationalepos och en källa till de iranska folkens identitet. Shahnameh brukar traditionellt illustreras med vackra miniatyrer. Vid sidan om klassiska turkiska och arabiska tolkningar finns Shahnameh översatt till de stora världsspråken. Baron Eric Hermelin översatte de inledande delarna av Shahnameh till svenska 1931.

Svenska översättningar[redigera | redigera wikitext]

  • Shāh-Nāmah: I-V (översättning Eric Hermelin, Norstedt, 1931)
  • Fem berättelser ur Shahname: det iranska nationaleposet (översatt och återberättad på prosa av Anja Malmberg och Namdar Nasser, NordienT, 2006)

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Ferdousi, 1904–1926.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]