Mina Assadi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mina Assadi
FöddMina Assadi Saravi
12 mars 1943 (80 år)
Sari, Iran
Yrkepoet, författare, låtskrivare, journalist
NationalitetSverige Sverige
SpråkPersiska
Verksam1955-
Genrerpoesi
Ämnenpersisk litteratur
Framstående verk"Vilken människa kastar sten"
Framstående priserHellman/Hammett Award (Human Rights Watch)
Webbplatshttp://www.minaassadi.com

Mina Assadi (lyssna; persiska مینا اسدی) född 12 mars 1943 i Sari, Iran är en poet, författare, låtskrivare och journalist som lever i exil i Stockholm. Hennes engagemang i samhällsfrågor ställde henne mot den islamiska regeringen i Iran vilket tvingade henne att gå i exil. I exilen fortsatte hon arbeta mot den iranska regeringen, genom diktsamlingar, föreläsningar och ett hundratal artiklar och essäer. Hon debuterade som 18-åring med boken Minas gåvor (Armanghane Mina). Därefter arbetade hon som journalist i flera iranska tidningar, bland andra Keyhan.

Hon har skrivit 14 böcker totalt, boken "Vilken människa kastar sten" är hennes mest kritikerrosade verk.

Mina Assadi har också skrivit text till sånger som framförts av iranska sångare som Ebi (Halah), Darioush (Zendegi jek bazie och Ahay javoon), Haideh (Onkeh jek rosi barajeh man khoda bod), Gitti (Oje parvaz), Ramesh (To aftabi, to baroni) och Nooshafarin (Koh he ghavei) för att nämna några.

Assadis poesi handlar om människors vardag i förtryckets och censurens skugga. Assadi är känd för att skriva kontroversiellt och provokativt, speciellt när hon beskriver kampen mot den iranska statens förtryck och kvinnans rätt till frihet. År 2007 skrev hon dikten Hallickar (Djakesha). Den skapade en livlig debatt och diskussionen som fördes var om dikten var för vulgär. Dikten handlar om dem i Iran och i exil som har slutat kämpa för mänskliga rättigheter.

År 1996 vann hon det prestigefyllda Hellman/Hammett-priset (utdelat av Human Rights Watch) i New York]

Tio dagar innan Fereydoun Farrokhzad mördades den 7 augusti 1992 hade han en poesiafton. Där varvades dikter med sånger och politiska uttalanden. Under denna jämförde Fereydoun sin bortgångne syster, nationalskalden, Forough Farrokhzad med Mina Assadi. Ett uttalande som filmades och blev den sista videon med Fereydoun i livet.

Förutom jämförelser med iranska poeter som Forough Farrokhzad, Simin Behbahani (som vann Hellman/Hammett priset år 1998) och Parvin E'tesami har hon jämförts med svenska poeter som Karl Vennberg och Edith Södergran.

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

https://www.youtube.com/watch?v=SIVa3M2GhFg