Shihab al-din Suhrawardi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Al-Shihab al-Din Yahya Suhrawardi, född 1155 i Suhraward i Iran, död 1191 i Aleppo, var en iransk och kurdisk[1] filosof och sufisk författare. Efter att ha studerat rättsvetenskap och filosofi i Iran reste han till Silvan, den kurdiska dynastins huvudstad i sydöstra Anatolien och därefter till Syrien. För sina kritiska angrepp på islamiska lärde blev han fängslad och dog 38 år gammal i Aleppo.

Suhrawardis författarskap fick stort och varaktigt inflytande på islamisk flosofi och på sufismens utveckling, både inom shia- och sunniislam. Ett huvudtema i hans tankar är människans möjligheter för inre upplysning. Människans mål är upplevelsen av enhet med Gud och det gudomliga ljuset. För att nå detta mål bör människan ledas av profeter, och här spelar Muhammed en särskild roll.

Suhrawardi blev först känd i västvärlden genom Henry Corbins studier i mitten av 1900-talet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kamal, Muhammad (2013-05-28) (på engelska). Mulla Sadra's Transcendent Philosophy. Ashgate Publishing, Ltd. ISBN 9781409477020. https://books.google.se/books?id=E3kE6_gRgI8C&pg=PA12&dq=mohammed+kemaL+SUHRAWARDI+KURD&hl=sv&sa=X&ved=0ahUKEwiPq6u5zKbRAhUFZCwKHfunDvcQ6AEIHDAA#v=on. Läst 3 januari 2017 

Övriga källor[redigera | redigera wikitext]