Filip Araben

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Byst föreställande Filip Araben

Filip Araben (Marcus Julius Philippus), född cirka 204 i Trachonitis, Syrien, död oktober 249, var romersk kejsare från februari 244 till oktober 249.

Filip Araben var född i Syrien i provinsen Hauran som räknades till den romerska provinsen Arabia petraea, därav hans tillnamn. Hans far var romersk medborgare, i övrigt är mycket lite känt om hans bakgrund. Som militär steg han i graderna och blev 243 pretorianprefekt sedan Gordianus III svärfar Timesitheus som satt på posten avlidit, och utnämndes 244 av Gordianus III till medregent. Gordanius dog samma år i strid eller så blev han avrättad på anstiftan av Filip Araben vilket ledde till att han samma år blev ensam kejsare.[1]

Filip Araben firade 248 en sekularfest med anledning av Roms 1000-årsjubileum.[1]

Filip försökte stabilisera riket, som hotades såväl av barbarer som av andra kejsarpretendenter. En av de senare hette Decius. Filip förlorade ett slag mot honom och dog i slaget vid Verona eller blev avrättad av sina egna. Praetoriangardet mördade därefter Filips mycket unge son Filip II, som han utsett till medkejsare.

I traditionell historieskrivning framställs Filip Araben närmast som ett monster av dekadens och liderlighet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Fotnot[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Nationalencyklopedin multimedia plus, 2000 (uppslagsord Filip Araben)
Företrädare:
Gordianus III
Romersk kejsare
244249
med Filip II
Efterträdare:
Decius