Flygplatsjärnväg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En flygplatsjärnväg är en järnväg som knyter samman en flygplats med en närliggande stad, vilket innebär att passagerarna kan åka tåg till/från flyget. Det har blivit vanligt runt om i världen att det finns järnvägsstation (eller annan spårbunden trafik) vid flygplatser.

Den enda svenska flygplatsen med sådana järnvägsstationer är Stockholm-Arlanda, dit Arlandabanan går. Även Kastrups flygplats i Danmark har en järnvägsstation dit det går tåg från orter i Sverige. Kramfors-Sollefteå flygplats anses ofta ha järnvägsstation, men busstransfer eller 2 km promenad krävs.

Det finns planer för Göteborg-Landvetter flygplats och Stockholm Skavsta flygplats. Det pratas om fler, till exempel Ronneby flygplats, Skellefteå flygplats och Luleå Airport. Ett problem är att det införts en regel om att elektriska järnvägar som inte är i tunnel inte får nybyggas närmare än 4 km från landningsbanans mittpunkt, på grund av radiostörningar[1] (finns järnvägen redan så finns den).

Lista över flygplatser med järnvägsstation[redigera | redigera wikitext]

Europa[redigera | redigera wikitext]

Övriga världen[redigera | redigera wikitext]

Listan över flygplatser utanför Europa är ganska ofullständig.

Det måste vara gångavstånd mellan tåg och flyg för att räknas i denna lista. Ibland behövs interntransfer till vissa terminaler på stora flygplatser. Det förekommer flygplatser med busstransfer till en järnvägsstation några kilometer bort, men dessa räknas inte här. Med flygtåg menas tåg som går direkt mellan centrum och flygplatsen, mycket få stopp.

Man har infört en möjlighet att köpa flygbiljetter på sträckor som körs med tåg. I och med att många flygplatser har järnvägsförbindelse till flygplatsen, är det efterfrågan på att kunna köpa biljetter till tåg via flygbokningssystemet. På en del sträckor till exempel Kastrup–Kristianstad/Växjö, Arlanda–Norrköping/Gävle/Örebro/Söderhamn och Paris–Bryssel har tåget konkurrerat ut flyglinjen. I Sverige, Norge, Storbritannien, Belgien och Nederländerna (och från Köpenhamn till Sverige) sköts detta av ett företag som heter AccesRail, och det namnet dyker upp om man söker en förbindelse. I till exempel Tyskland sköter flygbolag som Lufthansa om detta och tåget ser ut som en Lufthansaflygning.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.nsd.se/artikel.aspx?artid=85543&cat=1&pageIndex=0&arkiv=False