Fravashi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Faravahar, är en av de främsta symbolerna för zoroastrismen och tros föreställa en fravashi (skyddande ande).
Fravashi överst i Bisutuns inskription, Iran

Fravashi (persiska: Faravahar el. Foruhar), är inom zoroastrismen namnet på Guds väsen eller essens som finns i allt och som ständigt förnyar tillvaron. Vissa forskare brukar beteckna det som varje individs gudomliga ande eller skyddsande. Fravashi manifesterar Ahura Mazdas gudomliga energi eller kraft och hjälper och skyddar människor och andra skapelser.

Av religionsvetare har fravashi tidigare betecknats som andar eller änglar men klassificeras numera som Ahura Mazdas "emanation". Någon motsägelse mellan dessa olika benämningar behöver dock inte råda, utifrån ett esoteriskt synsätt.

Fravashi är en av zoroastrismens mest centrala symboler och gestaltas i illustrationer och inskriptioner som en bevingad skiva.

Cirkeln i bildens mitt som utsmyckats med vingar för att visa på dess strävan efter upplysning representerar den individuella själen. Det finns fem lager av fjädrar som representerar de fem gathas, de fem indelningarna av dagen, de fem sinnena. De två benen på vardera sida om cirkeln representerar de mot-stående krafterna Spenta Mainyu (God Tanke) och Angra Mainyu (Ond Tan-ke), som sliter och strider om själen. För att komma närmare Spenta Mainyu, så har själen försetts med ett roder, i form av en svans. Här finns det tre lager med fjädrar beskrivande de tre Ashas: Humata (Goda Tankar), Hukhta (Goda Ord), och Hvarasta (Goda Gärningar), vilka gör det möjligt för själen att närma sig sitt mål. Figuren i mitten av bilden (representerar individen) håller i en rund ring, vilket symboliserar återfödelsens hjul, genom vilket själen blir renad för att nå frashokereti, eller fullständig gemenskap med Ahura Mazda.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Lewis, James R., Oliver, Evelyn Dorothy, Sisung Kelle S. (Editor) (1996), Angels A to Z, Entry: Zoroastrianism, pp. 425-427, Visible Ink Press, ISBN 0-7876-0652-9