Zahhak

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Zahhak
Mir Musavvir 002 (Zahhak).jpg
SysselsättningMonark
MakaArnavāz
Shahrnāz
FöräldrarMardas
Redigera Wikidata

Zahhāk (nypersiska: ضحّاک) är en figur i persisk mytologi som omnämns i forniransk folklore som Aži Dahāka. Zahhak omnämns även med detta namn i zoroastrismens urkund Avesta. Aži betyder "ödla" eller "drake" på forniranska språk.[1]

I zoroastriska källor beskrivs Zahhak som ett monster med tre munnar, sex ögon och tre huvud. Han är stark och demonlik. Men han har även mänskliga egenskaper och porträtteras inte helt och hållet som ett djur.

I Ferdousis epos Shahname (Kungaboken) berättas att kung Zahhak var son till den arabiske stamledaren Merdas. På grund av sina arabiska rötter kallas Zahhak ibland för Zahhak-e Tazi ("den arabiske Zahhak"). Han var svag till karaktären och lät sig påverkas av sina onda rådgivare. Ahriman använde därför Zahhak som sitt redskap för att försöka styra världen och sprida ondska.

Enligt kurdisk mytologi avsattes Zahhak av smeden Kave som gjorde uppror mot tyrannen och befriade det kurdiska folket. Enligt iransk mytologi efterträddes Zahhak av kung Fereyduns upplysta och goda styre.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bane, Theresa (2012) (på engelska). Encyclopedia of Demons in World Religions and Cultures. McFarland & Company. sid. 335. ISBN 978-0-7864-8894-0. https://books.google.com/books?id=njDRfG6YVb8C&pg=PA335. Läst 9 oktober 2018