Asha (Zoroastrism)

Från Wikipedia

Asha ("Sanningen", fornpersiska: arta) är en arketyp, gudomlighet eller ärkeängel i zoroastrismen och förekommer i Zarathustras Sånger. Asha motsvarar för den rätta ordningen och naturlagen i zoroastrismen.

Asha avser den rätta kosmiska ordningen, den rätta samhällsordningen och den rätta moralisk ordningen.[1] I Avesta, zoroastrismens urkund, är Asha en av de sex Amesha Spenta som är skapade av Ahura Mazda för att hjälpa honom stärka de goda och förgöra det onda.[2]

Asha Vahishta motsvarar i viss mening den indiska guden Varuna och är kopplad till det kosmiska elementet elden.[3] Den indiska motsvarigheten till Asha är rita.[1]

Asha kallas även Asha Vahishta (”Den bästa sanningen”) i Zarathustras Sånger.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Asha”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/asha. Läst 7 februari 2016. 
  2. ^ ”Vohu Manah, Zoroastrianism”. Encyclopedia Britannica. http://www.britannica.com/topic/Vohu-Manah. Läst 7 februari 2016. 
  3. ^ ”Amesha spentas”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/amesha-spentas. Läst 7 februari 2016.