Fredhällsparken

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fredhällsparkens plaskdamm, vy österut med DN-skrapan i bakgrunden, juli 2010.

Fredhällsparken är en park i stadsdelen Fredhäll, på västra Kungsholmen i centrala Stockholm. Huvuddelen av parken ligger norr om bebyggelsen i linje med Adlerbethsgatan, nedanför Drottningholmsvägen, men även klipporna i söder brukar räknas till parken och även de grönområden som finns mellan husen i kvarteret Träslottet. Tanken var, då stadsdelen byggdes, att husen skulle ligga i parken.

Parken, liksom stadsdelen, anlades under början av 1930-talet i samband med byggandet av Tranebergsbron. Stadsträdgårdsmästaren Osvald Almqvist stod bakom parkens estetiska design. Man bevarade många av de stora lövträd som stått där då platsen var åkermark under Kristinebergs slotts ägor och senare en del av Fredhälls trädgårdskoloni. Almqvist skapade ett öppet parklandskap som sträcker sig från Rålambshovsparken i öst till Tranebergsbron i väst. Parken var ett av de första parkstråken i Stockholm. I dalgången ned mot Essingefjärden lade man en bäckravin. Då både Fredhäll och angränsande Kristineberg var planerade för många barnfamiljer, präglade detta även parkens utformning, med stora gröna lekytor, gungor, tennisplan och plaskdamm.

Bronsskulpturen Kjolen av Anita Brusewitz-Hansson står bredvid dammen, medan skulpturen Insektsfåglar av Ulf Sucksdorff står på en klipphäll en bit österut.

Från Fredhällsparken går österut en gångväg under Essingeleden mot Rålambshovsparken.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]