Kristineberg, Stockholm

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kristineberg
Kristineberg 2008.jpg
KommunStockholm
KommunområdeInnerstaden
StadsdelsområdeKungsholmen
DistriktStockholms Sankt Görans distrikt
Bildad1938
Antal invånare7 583 (2017)
Landareal63 hektar
SmeknamnKrillan
PostortStockholm
Postnummer112 XX
Stockholm län vapen b ram.svg Portal:Stockholm
Kristinebergs läge i Stockholms kommun
Red pog.svg
 
Kristinebergs läge i Stockholms kommun.

Kristineberg är en stadsdel i Kungsholmens stadsdelsområde i Stockholms innerstad. Den ligger på ön Kungsholmens nordvästra del och gränsar i öster mot Stadshagen, i väster mot Traneberg, i söder mot Fredhäll och i sydost mot Marieberg samt till Huvudsta i Solna kommun.

Området tillhörde tidigare Kristinebergs slott, men köptes av Stockholms stad 1920. Den östra delen kring Thorildsplan byggdes på 1920-talet, medan området väster om slottet byggdes på 1930-talet och är i funkisstil. Det finns en idrottsplats, Kristinebergs IP och förr fanns här även en velodrom, Hornsbergsvelodromen. I Kristinebergs slotts flyglar och i byggnaden "Borgen" på kullen närmast tunnelbanan ligger sedan 2012 kommunala Kristinebergskolan, fd Kullskolan.

Bebyggelse[redigera | redigera wikitext]

I den norra delen av området låg tidigare Stora Hornsbergs malmgård, men på 1890-talet fick det lämna plats för industrier, bl.a. Stora Bryggeriet. Samtidigt restes arbetarbostäder i kvarteret Ängsknarren, ett område som fick det inofficiella namnet Holmia. Under 1920-talets andra hälft utökades området med Nya HolmiaHSB byggde några av de tidigaste bostadsrätterna i staden.

SL:s bussgarage, Hornsbergsdepån i Hornsberg uppfördes 1931-1934 (arkitekt Eskil Sundahl) på ett koloniområde, Iris koloniområde.

Det finns två tunnelbanestationer i Kristineberg, stationerna heter Kristineberg och Thorildsplan, och de trafikeras av den gröna linjen och ligger mellan Fridhemsplan och Alvik.

Gatorna i Kristineberg är uppkallade efter svenska författare såsom Olof von Dalin, Ola Hansson, Nordenflycht, Levertin, Lidner, Bondeson, Thorild m.fl.

Under 2009 byggdes Kristinebergs strandpark och i den byggdes Krillans skatepark, en modern skateboardpark, helt i betong.[1]

Demografi[redigera | redigera wikitext]

År 2017 hade stadsdelen cirka 7 600 invånare, varav cirka 23,9 procent med utländsk bakgrund.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Krillans skatepark, Kristineberg[död länk]
  2. ^ ”Områdesfakta”. statistik.stockholm.se. http://statistik.stockholm.se/omradesfakta/index.html. Läst 2 maj 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]