Härmsångare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Härmsångare
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Härmsångare
Härmsångare
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj kärrsångare se text
Acrocephalidae
Släkte Hippolais
Art Härmsångare
H. icterina
Vetenskapligt namn
§ Hippolais icterina
Auktor Vieillot, 1817
Hitta fler artiklar om fåglar med

Härmsångare (Hippolais icterina) är en fågel som tillhör familjen kärrsångare (Acrocephalidae) som tidigare ingick i familjen sångare.

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

Härmsångare. 90sek.

Härmsångaren är en medelstor sångare, 12-14 cm lång, och väger 14-20 gram. Ovansidan är grågrön och undersidan ljusgul. Benen är grå. Den har en lång spetsig näbb. Könen är lika i teckningen.

Dess lockläte på häckningsplats låter ungefär "tätä hyi". Dess sång är snabb (dock långsammare än kärrsångaren) och ljudlig och den väver in härmningar av andra arters sång. Trots sitt namn är den dock inte lika skicklig imitatör som exempelvis kärrsångaren. Ett återkommande sångläte är nasala gnälliga toner som kan associeras med ett läte från en delfin. Den väver även in sitt igenkäningsbara lockläte i sången. Eftersom den tillbringar vinterhalvåret, i Afrika, kan den även under sommartid i Sverige väva in härmningar från afrikanska fågelsarter vilket gör att vissa fågelskådare med stor kunskap om fågelsång i vissa speciallfall kan utröna var i Afrika en individ övervintrat.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Härmsångaren häckar i större delen av Europa, utom i sydväst. Den är en flyttfågel som övervintar i tropiska Afrika söder om Sahara, och uppehåller sig i norra Europa endast en kort tid om året, från maj till augusti.

Förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige är den vanligast i kusttrakterna i söder men förekommer även längre norrut.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Härmsångaren häckar i öppet skogslandskap med buskar. Den blir könsmogen efter ett år och den huvudsakliga häckningsperioden är från maj till juli. Den bygger ett välbyggt skålformat bo av kvistar, strån, löv och gräs som den gömmer i träd eller buskar. Honan lägger 4-6 rosafärgade ägg med svarta prickar. Äggen ruvas av båda föräldrarna i 12-14 dagar. Juvenilerna blir flygga efter 12-13 dagar. Härmsångaren känner lätt igen ett gökägg och kastar ut det ur boet.

Den livliga härmsångaren letar ständigt efter näring och kommer bara sällan till marken. Liksom de flesta sångarna är härmsångaren insektsätare, men den kan också äta till exempel bär.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Den har också kallats för bland annat gulsångare och bastardnäktergal.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Hippolais icterina Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 <www.iucnredlist.org>. Läst 7 januari 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]