Konstskolan Idun Lovén

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Konstskolan Idun Lovén är en konstskola på Alfred Nobels Allé i Huddinge. Skolan ligger i anslutning till Södertörns Högskola på Campus Flemingsberg.

Edward Berggren och Gottfrid Larsson i konstskolan vid Karlaplan 10 i Stockholm (1924).
Edward Berggrens målarskola låg i det norra Kungstornet till höger på bilden, under åren 1924–33.
Konstskolans lokaler i Årsta partihallar.

Edward Berggrens och Gottfrid Larssons Konstskola[redigera | redigera wikitext]

Målaren Edward Berggren och skulptören Gottfrid Larsson grundade 1920 Edward Berggrens och Gottfrid Larssons Konstskola i Stockholm. Konstskolan låg 1920–24 vid Karlaplan 10.[1]

Åren 1924–33 hade skolan sina lokaler i det då nybyggda norra KungstornetKungsgatan 28 i Stockholm. Lärare var fortfarande Edward Berggren, som stod för utbildningen i målning och Gottfrid Larsson, som stod för skulptur. Konstskolan var förberedande för Konstakademien och för Tekniska skolan. De drev den tillsammans 1920–32.

Edward Berggrens Målarskola[redigera | redigera wikitext]

Åren 1933–75 låg skolan vid David Bagares gata i Stockholm, dit den flyttade 1933, nu som Edward Berggrens Målarskola. Gottfrid Larsson var inte kvar som lärare längre. Skolan fungerade fortfarande som en förberedande skola för Konstakademien och andra högre konstutbildningar.

Konstskolan Idun Lovén[redigera | redigera wikitext]

År 1958 övertog konstnären Idun Lovén skolan och drev den till 1988. Skulptur infördes åter som en linje vid sidan av målarlinjen och namnet blev Konstskolan Idun Lovén.[1]

År 1975 flyttade Konstskolan Idun Lovén till hörnet av Repslagargatan och GötgatanSödermalm i Stockholm, där det tidigare funnits ett sidenväveri.[1][2]

Från 1978 fick skolan statligt studiestöd och då blev den också aktiebolag. Hösten 1987 flyttade skolan till före detta restaurang "Skeppet" i Värtahamnen. År 1988 övertogs konstskolan av konstnären Börje Svensson, som drev den fram till 2002, då konstnären Gunilla Wihlborg tog över.

Skolan ägs numera av Konstskolan Idun Lovén AB och har sedan 2004 sina lokaler i stockholmsförorten Östberga.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Konstskolan Idun Lovén är en fristående skola med statligt stöd. Vid skolan bedrivs undervisning på heltid under två läsår med en studieinriktning mot målning och en mot skulptur. Varje år tas 24 nya elever in på skolan. Rektor sedan 2002 är Gunilla Wihlborg.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Konstskolan Idun Lovén historia.
  2. ^ KA Almgrens sidenväveri låg på Repslagargatan 15A på Södermalm. Väveriet fortsatte sin tillverkning till 1974, men i blygsam omfattning.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Börje Svensson: Konstskolan Idun Lovén -. om en konstskola i Stockholm, Konstskolan Idun Lovén, Stockholm 2002, Libris 8845535

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]