Hammarbacken

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Karta från 1806.

Hammarbacken är en stadsdel i Ludvika, Dalarnas län. Brukets gård och bostäder hörde till Ludvika bruk och anlades efter ett centralperspektiv med en nord-sydlig huvudaxel. Bruksmiljön på Hammarbacken är en del av Ekomuseum Bergslagen.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Vindflöjeln "1805".
Ett hem på Hammarbacken 1920.

Hammarbacken ligger norr om Ludvika ström, mitt emot Ludvika Ulrica kyrka och är den äldsta delen av Ludvika. Här uppfördes 1652 Ludvikas första kyrkobyggnad, Ludvika kapell (riven 1752). På området finns flera bevarade byggnader från Ludvika bruk – Sveriges första kronobruk.[1]

Brukets gård och bostäder anlades efter ett centralperspektiv. På strömmens södra sida uppfördes på 1750-talet Ludvika Ulrica kyrka, byggd av trä. Kyrkans mittaxel kan följas mot norr över ån där den går genom herrgården med flygelbyggnader. Från herrgårdens framsida utgick bruksgatan Hammarbacken, den har blivit något kortare efter att järnväg och landsväg drogs förbi här.

Vid gatan låg smedbostäderna, byggda av slaggsten kring sekelskiftet 1800. En av de ursprungliga byggnaderna återstår. Här fanns fyra lägenheter om 1 rum och kök. En mästersmed hade rätt till en bostad innehållande kök och kammare. År 1868 bodde i dessa fyra lägenheter 12 vuxna och 21 barn.[2] I två lägenheter har en museibostad inretts, som visar hur en familj levde vid sekelskiftet 1900, de två andra innehåller numera en liten samlingssal och ett sommarcafé.[3]

Vid Hammarbacken står ett stort sädesmagasin i tre våningar. Vindflöjeln har årtalet 1805 och enligt traditionen var det kvinnor, som bar det tunga murbruket vid bygget. Magasinet används sommartid som utställningslokal och konsthall. På Hammarbackens södra sluttning låg Ludvika kapell som restes år 1652 och ersattes 1752 av Ludvika Ulrika kyrka som uppfördes söder om Ludvika ström.

Bilder, området[redigera | redigera wikitext]

Bilder, museilägenhet[redigera | redigera wikitext]

Bilder, sädesmagasin[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Besöksmål – Hammarbacken”. Stiftelsen Ekomuseum Bergslagen. Arkiverad från originalet den 18 augusti 2010. https://web.archive.org/web/20100818035459/http://www.ekomuseum.se/besoksmal/hammarbacken.html. Läst 13 augusti 2010. ”Del av gamla Ludvika bruk, Sveriges första kronobruk, anlagt av Gustav Vasa omkring 1550 för smide av stångjärn.” 
  2. ^ Informationsfolder, Lisa Norman (1992)
  3. ^ Ekomuseum Bergslagen: Hammarbacken.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]