Helikopterrånet i Västberga

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fastigheten Vreten 17, G4S Cash Services i Västberga industriområde, byggnadens fasad mot Västberga allé.
G4S, Cash Services i Västberga, byggnadens fasad mot Vretensborgsvägen med taklanterninen på husets lågdel, 28 september 2009.
Taklanterninen den 28 september 2009. Fönstret längst ner till vänster slogs sönder, men var vid fototillfället reparerat.
Helikoptern som användes vid rånet.

Helikopterrånet i Västberga genomfördes på morgonen den 23 september 2009 mot G4S Cash Services värdedepå i Västberga industriområde i södra Stockholm. Rånarna hade tillgripit en helikopter av modell Bell 206 Jet Ranger som de använde för att hämta bytet från värdedepån. Det var första gången som en helikopter användes vid ett rån i Sverige. Polisflygets helikoptrar på MyttingeVärmdö lyfte inte eftersom någon hade placerat en bombattrapp på landningsplatsen. Bytets storlek blev enligt en uppgift till TT 39 miljoner kronor.[1] Ingen del av bytet har ännu återfunnits. Under rättegången, som hölls i augusti 2010, erkände Niclas Westlund att han var en av de tre maskerade männen som var inne i värdedepån.

Rånet fick stor uppmärksamhet, även i utländska massmedier. Det var toppnyhet på BBC:s och Times webbplatser, och bland CNN:s Europanyheter.[2] Även tyska ARD hade ett reportage i sin huvudnyhetssändning klockan 20:00 samma dag.[3]

Händelseförlopp 23 september[redigera | redigera wikitext]

Under natten till den 23 september 2009 stals en helikopter av typen Bell 206 Jet Ranger från Roslagens helikopterflyg i Norrtälje.[4] För att hindra polisen hade fotanglar placerats ut i Västberga-området och ett bombliknande föremål hade ställts vid Stockholmspolisens dåvarande enda helikopterbas i Stockholmsområdet, i MyttingeVärmdö, vilket under flera timmar hindrade de två polishelikoptrarna av typen EC135 från att lyfta och delta i rånarjakten.[5]

Den stulna helikoptern anlände strax efter klockan fem på morgonen ovanför G4S värdedepå i Västberga, och tre eller fyra personer landsattes på taket. De använde en slägga för att forcera en ruta i den pyramidformade taklanterninen.[6] Sprängladdningar detonerades inne i byggnaden utan att någon människa kom till skada. Ett antal säckar med pengar lastades ombord i helikoptern som då stod parkerad på taket med motorn igång.[5] Ungefär en kvart senare anlände en polispatrull som spärrade av området i väntan på förstärkningar. Patrullen begärde tillstånd om att få skjuta verkanseld mot helikoptern, men svaret från polisledningen blev nekande.[7][8]Anledningen till detta beslut var för att kunna försäkra sig om allas säkerhet. Polis hävdar att " Skadade rotorblad medför att den riskerar att välta, att delar från rotorn sprids i närområdet och att helikoptern glider av taket och i manöverodugligt skick faller till marken" [9]Ytterligare några minuter senare lyfte helikoptern med alla rånarna och bytet ombord, och gav sig av från platsen.[8] En rote av flygvapnets JAS 39 Gripen fanns i beredskapsläge över Östersjön. Ordern till planen[ej i angiven källa] blev dock att inte agera, då rånet var en polisiär och inte militär fråga.[10]

Vid 8-tiden samma dag hittades den övergivna helikoptern i ett skogsbryn på ett fält mellan Skavlötens motionsspår och Rönninge by i Arninge cirka tre mil norr om Stockholm.[5][8] Vid trettontiden oskadliggjordes det bombliknande föremålet vid polisens helikopterbas. Det visade sig vara en attrapp.[5]

Enligt rikskriminalen ska också rånarna först ha dumpat av byte eller rånare i Draget utanför Norsborg[källa behövs]. Efter det ska helikoptern ha flugits norrut till Ekerö och till Kanaans badplats[11][ifrågasatt uppgift] i Grimsta naturreservat för att dumpa byte eller rånare. Därefter lämnades helikoptern intill skogsbrynet på ett fält mellan Skavlötens motionsspår och Rönninge by i Arninge cirka tre mil norr om Stockholm.

Polisutredningen[redigera | redigera wikitext]

Dagen efter rånet utlyste G4S en belöning på sju miljoner kronor för upplysningar som leder till ett gripande av gärningsmännen eller att rånbytet återfås.[12] Den 27 september anhölls sex personer misstänkta för delaktighet i rånet, varav tre av dem senare släpptes på grund av bristande bevis.[13] Serbiens inrikesminister Ivica Dacic rapporterades den 29 september ha bekräftat att landets polis redan en månad tidigare varnat sina svenska kollegor om att medlemmar i den forna polisstyrkan Röda baskrarna planerade rånet.[14]

De dömda för dådet[redigera | redigera wikitext]

Safa Kadhum, 31. Åtta års fängelse för grovt rån. Erkänner att han är en av de tre inne i värdedepån, där han också avsatt DNA på flera platser. "Safa Kadhum har medverkat i det grova rånet som gärningsman. Han har varit med och sprängt sig in till värdedepån och där inne tagit en aktiv del i tillgreppet av pengarna." Tidigare dömd till fängelse för delaktighet i rån vid två tillfällen tidigare. Bland annat dömdes han till två år för medhjälp i den spektakulära kuppen mot Nationalmuseum där maskerade och beväpnade rånare slog till två dagar före julafton år 2000 och försvann i båt.

Alexander Eriksson, 35 Åtta års fängelse för grovt rån. Nekar. Har en alternativ förklaring som rätten lämnar helt utan avseende. Hans DNA finns på buntband som låg på depåns tak samt på en GPS i den kvarlämnade helikoptern. "Alexander Eriksson har varit väl förtrogen med hangaren vid Roslagens Helikopterflyg, och att han inte skulle ha varit med redan vid tillgreppet av helikoptern är enligt tingsrättens mening uteslutet. Det kan hållas för visst att han varit insatt även i övriga delar av brottsplanen. " Tidigare dömd för narkotikainnehav och vapenbrott. Villkorligt frigiven den 29 januari 2015[15], efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.

Goran Bojovic, 39 Tre års fängelse för medhjälp till grovt rån. Nekar. Har kallats "hjärnan." "Tingsrätten finner vidare att utredningen är sådan att det är ställt utom rimligt tvivel att Goran Bojovic har främjat gärningen i åtalspunkten 1 genom att delta i planeringen av rånet och genom att hjälpa till att förmå Alexander Eriksson att delta som helikopterpilot. " Dömdes i april 2010 till fyra års fängelse för medhjälp till grov mordbrand, där delar av Glädjens köpcentrum Upplands Väsby förstördes natten till den 10 september 2009.

Charbel Charro, 32 Fem års fängelse för medhjälp till grovt rån. Nekar. "Som framgått ovan är det utrett att Charbel Charro varit delaktig i införskaffande i telefoner och SIM-kort som använts vid rånet. Genom detta och genom hans kontakter med Goran Bojovic och Mikael Södergran, vilka skett vid möten och via telefoner i slutna kretsar, anser tingsrätten att åklagaren har styrkt att även Charbel Charro varit delaktig i planeringen inför rånet och haft vetskap om organisationen av rånet." Förekommer sedan tidigare under 26 avsnitt i kriminalregistret. Dömd till fängelse bland annat för rån.

Mikael Södergran, 33 Fem års fängelse för medhjälp till grovt rån. Nekar. "Mot bakgrund av att Mikael Södergrans DNA funnits på gummibandet runt poltråden finner tingsrätten det vara styrkt att han varit delaktig i införskaffandet och användningen av sprängmedel." Förekommer sedan tidigare under sju avsnitt i kriminalregistret. Bland annat dömd 2005 för flera rån fem och ett halvt års fängelse, samt förberedelse till rån, två års fängelse.

Marcus Axelsson, 34 Två års fängelse för medhjälp till grovt rån. Nekar. "Marcus Axelsson ska därmed dömas enbart för att ha främjat gärningen genom att ha deltagit i planeringen av åtgärderna för att ge Alexander Eriksson alibi för rånbrottet." Förekommer under 20 avsnitt i kriminalregistret. Dömdes 2007 till två års fängelse för rån och försök till grov utpressning.

Tomas Broman, 38 Ett års fängelse för skyddande av brottsling. Nekar. "Tingsrätten anser att det kan hållas för visst att XX haft kännedom om att Alexander Eriksson behövde ett alibi för morgontimmarna den 23 september 2009 och att han i syfte att underlätta skapandet av ett sådant först tagit emot bilen och senare överlämnat den till Alexander Eriksson." Tidigare ostraffad.

Diskussion och följder[redigera | redigera wikitext]

Rånet har föranlett omfattande diskussion i svenska medier. Rånarnas agerande har kallats "en kriminell krigsförklaring"[16], och polisen har fått omfattande kritik för att de obevakade polishelikoptrarna relativt enkelt kunde sättas ur spel, och att samarbete med Flygvapnet inte kom till stånd.[10][16]

I samband med utredningen gav Rikskriminalen medvetet felaktig information till Stockholmspolisen om att man skulle ha hittat flygbiljetter till Asien i en av de anhållnas bostad.[17] När den falska informationen dagen därpå publicerades i kvällstidningen Expressen, ansåg Rikskriminalen att man fått sina misstankar om läckor hos Stockholmspolisen bekräftade. Justitieminister Beatrice Ask reagerade med uttalandet "Jag hoppas inte man har tid att skvallra överhuvudtaget utan att de håller käften och gör sitt jobb"[18].

2016 avslöjades det att en bok med titeln Helikopterrånet (skriven av Jonas Bonnier) samt en Hollywood-film med titeln The Helicopter Heist skulle göras.[19]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Bytet i Västberga 39 miljoner, Dagens Nyheter 21 april 2010
 2. ^ Malin Ekman (23 september 2009 15.44, ändrad 23 september 2009 16.07). ”Utländska medier: "Helikopterkupp chockar Sverige"”. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3563009.svd. Läst 25 september 2009. 
 3. ^ ”Geldraub in Stockholm” (på tyska). ARD:s Tagesschau. 23 september 2009, kl. 20:00. http://www.tagesschau.de/multimedia/sendung/ts14826.html. Läst 12 oktober 2009. 
 4. ^ Carina Stensson (23 september 2009 16.23, ändrad 24 september 2009 14.02). ”Helikopterrånet – detta har hänt”. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3562849.svd. Läst 25 september 2009. 
 5. ^ [a b c d] Sofia Ström (24 september 2009). ”Rånet som väckte Sverige – så gick det till”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5846735.ab. Läst 25 september 2009. 
 6. ^ Richard Aschberg, David Nannini Nilsson, Mikael Stengård, Camilla Sundell, Sebastian Chaaban, Thomas Eriksson (23 september 2009). ”Rånet som väckte Sverige”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5839301.ab. Läst 25 september 2009. 
 7. ^ Bengt Svenson och Carin Ewald (Oktober 2011). ”Granskning av Polismyndigheten i Stockholms län och Rikskriminalpolisen med anledning av händelse den 23 september 2009”. Rikspolisstyrelsen: s. 35. Arkiverad från originalet den 24 juni 2016. https://web.archive.org/web/20160624015252/https://polisen.se/Global/www%20och%20Intrapolis/Tillsynsrapporter/2011/rapport_Sth_RKP_helikopterran_hand_23sept_09_.pdf. Läst 26 maj 2016. 
 8. ^ [a b c] DN (27 september 2009). ”Så gick det spektakulära rånet till”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/sthlm/sa-gick-det-spektakulara-ranet-till-1.961787. Läst 28 september 2009. 
 9. ^ ”Granskning av Polismyndigheten i Stockholms län och Rikskriminalpolisen med anledning av händelse den 23 september 2009”. Rikspolisstyrelsen. Arkiverad från originalet den 24 juni 2016. https://web.archive.org/web/20160624015252/https://polisen.se/Global/www%20och%20Intrapolis/Tillsynsrapporter/2011/rapport_Sth_RKP_helikopterran_hand_23sept_09_.pdf. Läst 26 maj 2016. 
 10. ^ [a b] Claes Arvidsson (25 september 2009). ”Helikopterrånet: JAS Gripen hade kunnat ingripa”. Svenska Dagbladet. http://blog.svd.se/ledarbloggen/2009/09/25/helikopterranet-jas-gripen-hade-kunnat-ingripa/. Läst 29 september 2009. 
 11. ^ http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12011958.ab
 12. ^ ”Uttalande från G4S”. g4s.com. G4S. 24 september 2009. Arkiverad från originalet den 11 november 2013. https://web.archive.org/web/20131111092456/http://www.g4s.com/sve/se/se-news_and_media-pr.htm?id=56112. Läst 24 september 2009. 
 13. ^ Ulrika By (29 september 2009). ”Sex personer anhållna för helikopterrånet”. Dagens Nyheter. Arkiverad från originalet den 29 september 2009. https://web.archive.org/web/20090929085138/http://www.dn.se/sthlm/sex-personer-anhallna-for-helikopterranet-1.961965. Läst 29 september 2009. 
 14. ^ TT (29 september 2009). ”Hjärnan bakom misstänks finnas i Serbien”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/sthlm/hjarnan-bakom-misstanks-finnas-i-serbien/. Läst 29 september 2009. 
 15. ^ ””Prio just nu är familjen””. http://norrteljetidning.se/nyheter/nyheter/1.2818797--prio-just-nu-ar-familjen-. Läst 22 augusti 2015. 
 16. ^ [a b] Niklas Ekdal (25 september 2009). ”Skjut ner nästa rånarhelikopter, Ask”. Newsmill. Arkiverad från originalet den 28 september 2009. https://web.archive.org/web/20090928040856/http://www.newsmill.se/artikel/2009/09/25/skjut-ner-nasta-ranarhelikopter-ask. Läst 29 september 2009. 
 17. ^ Lindberg, Staffan (2 oktober 2009). ”Polisen krigar – mot varandra”. aftonbladet.se. Arkiverad från originalet den 24 augusti 2014. https://web.archive.org/web/20140824140518/http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12020509.ab. Läst 24 augusti 2014. 
 18. ^ Carl V Andersson (30 september 2009). ”"Ask: Polisen ska hålla käften och göra sitt jobb "”. Nyheterna.se. Arkiverad från originalet den 24 augusti 2014. https://web.archive.org/web/20140824141029/http://www.expressen.se/nyheter/ask-polisen-ska-halla-kaften-och-gora-sitt-jobb/. Läst 24 augusti 2014. 
 19. ^ ”Gyllenhaal gör film om Västbergarån”. TT Nyhetsbyrån. Arkiverad från originalet den 11 oktober 2016. https://web.archive.org/web/20161011154140/http://tt.omni.se/aae382d6db4f2e198ab098727a71dc03bf19a25f. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]