Inlandsstat

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Världens inlandsstater enligt CIA World Factbook. De två "dubbelt kustlösa" staterna Liechtenstein och Uzbekistan är markerade i violett.

Inlandsstat eller kustlös stat eller landlåst[källa behövs] stat (försvenskning av engelska landlocked) är en självständig stat som inte gränsar till något hav, utan endast gränsar till andra stater och eventuellt insjöar. År 2008 fanns 44 inlandsstater. Av de sex kontinenter som har mer än en självständig stat saknar endast Nordamerika och Oceanien inlandsstater.

Det finns i världen två stater som är dubbelt kustlösa, vilket betyder att de själva är inlandsstater, och dessutom inte har någon granne som har kust. Från en dubbelt kustlös stat måste man alltså resa genom minst två andra länder för att komma till havet. De två dubbelt kustlösa länderna är Uzbekistan och Liechtenstein.

Kustlösa stater påverkas mest avseende den långväga godstrafiken, som i huvudsak går med fartyg, och som då måste gå via hamnar i andra länder. Långväga passagerartrafik går dock numera ofta med flyg, och påverkas då inte av kuster så mycket.

En del kustlösa stater kan ta emot fartyg via floder och kanaler, exempelvis Schweiz, Österrike, Ungern, Serbien och Kazakstan. Men större oceangående fartyg kan inte gå där, så de är ändå beroende av en hamn i ett annat land. Å andra sidan har Bosnien-Hercegovina en kort kust, men det finns ingen frakthamn där så landet blir för frakttrafiken en inlandsstat ändå.

Lista över inlandsstater[redigera | redigera wikitext]

1Har en kust på den icke söta insjön Kaspiska havet, som har kanalförbindelse med havet.
2Har en kust på den icke söta insjön Aralsjön
Flera ytterligare av länderna har kust mot sjöar mindre än de två.
3Helt inringad i en enda stat