Klamydiainfektion

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Klamydiainfektion
latin: morbi chlamydiales sexualiter transmissi
Klassifikation och externa resurser
ICD-10A55-A56.8, A70-A74.9
ICD-9099.41, 483.1
DiseasesDB2384
eMedicinemed/340 
MeSHsvensk engelsk

Klamydia är en bakteriell könssjukdom som orsakas av bakterien Chlamydia trachomatis. Det finns ett flertal arter av Chlamydia: trachomatis som är den mest kända,[källa behövs] och Chlamydophila pneumoniae som är den vanligaste.[källa behövs] Klamydia är den vanligaste könssjukdomen som anmäls enligt smittskyddslagen.[källa behövs] Den smittar vid vaginalt, oralt och analt sex utan kondom även om kondom i sig inte innebär något 100% skydd. Sjukdomen orsakas av bakterier som finns i urinrör och slida, ibland även i ändtarm och i sällsynta fall i svalget.

Årligen smittas över 40 000 invånare i Sverige av klamydia, vilket motsvarar cirka 0,37 procent av den svenska befolkningen. De tre län som har den högsta relativa förekomsten av sjukdomen är Stockholm, Värmland och Jämtland. Klamydia är en vanlig sjukdom runt om i Europa såväl som i övriga delar av världen. Många av de personer som smittas har fått klamydiainfektionen under en utlandsresa.

Endast en fjärdedel av de smittade uppvisar symptom på sjukdomen, vilket gör att många är ovetande om att de bär på sjukdomen och därför inte behandlar den. Som ett resultat av detta sprids den vidare till andra människor och kan även ge upphov till olika följdsjukdomar för den drabbade, förutom att vara skadlig för hälsan.[1]

Med bakgrund av att tre fjärdedelar inte uppvisar tydliga symptom, finns det skäl att tro att mörkertalet är stort och att långt fler smittas än de 36 000-38 000 fall av klamydia som rapporteras varje år.

Symptom[redigera | redigera wikitext]

Det kan vara svårt att märka symptomen, fler än hälften av alla klamydiasmittade har inga besvär. Inkubationstiden, tiden från att du har blivit smittad till dess sjukdomen bryter ut, är från några dygn upp till någon vecka. Klamydia kan leda till ökade flytningar, sveda och klåda i underlivet. Även när man kissar kan sveda och klåda vara ett vanligt besvär. Kvinnor kan få blödningar.

Följdverkningar[redigera | redigera wikitext]

Utan behandling kan infektionen leda till sterilitet hos framför allt kvinnor, eftersom den kan leda till äggledarinflammation. Till följd av äggledarinflammation finns också risk för utomkvedshavandeskap vid en framtida graviditet. Kvinnan kan även smitta barnet vid förlossningen så att det nyfödda barnet får ögoninfektion och lunginflammation. Hos män kan klamydia orsaka bitestikelinflammation, som innebär risk för sterilitet.

Diagnostik[redigera | redigera wikitext]

Idag diagnostiseras klamydia med PCR eller SDA (metodik). Tidigare användes cellodling vilket idag har ersatts. Moderna maskiner detekterar över 90% av inkomna prov som är positiva för klamydia.[källa behövs] Laboratorier i Sverige som analyserar urinprover klarar av flera hundra patientprover per dag.[källa behövs]

Det går också att beställa klamydiatest på nätet. Denna typ av test indikerar dock enbart om man har klamydia i underlivet. Det är ett självtest i form av ett slidprov för kvinnor och ett urinprov för män. Provet skickas till ett laboratorium och kan inom cirka 1-2 veckor se sitt provsvar på nätet. Testet visar inte om man har klamydia som endast sitter i ändtarmen, halsen, svalget eller ögonen.[2][3]

Smittspårning[redigera | redigera wikitext]

Antalet insjuknade har ökat kraftigt i landet de senaste åren, framförallt är det tonåringar och unga vuxna som drabbas.[4] Enligt smittskyddslagen är en person som misstänker klamydiasmitta skyldig att omedelbart söka läkarvård. All undersökning, vård och behandling som behövs är kostnadsfri. Patienten är skyldig att göra de undersökningar och ta de prover som behövs. Om smitta fastställs är patienten skyldig att genomgå behandling.

Patienten måste även lämna uppgifter om den eller de personer smittan kan ha kommit från och den eller de personer patienten kan ha fört den vidare till. Patienten kan själv välja om han eller hon vill informera sina partner eller be att en läkare gör det. Patienten är i det senare fallet alltid anonym gentemot sina partner genom sekretesskyddet i smittskyddslagen.

I Gävleborgs län, Södermanlands län, Västra Götalands län, Värmlands län och Västerbottens län finns ett gratis klamydiatest tillgängligt via internetsidan klamydia.se. I Östergötlands län, Kalmar län, Jönköpings län, Hallands län, Blekinge län, Västmanlands län, Örebro län och Region Skåne finns gratis klamydiatest att beställa via klamydiatest.nu. I Stockholms län finns ett gratis klamydiatest att beställa från vardguiden.se.

Förändring av genomet[redigera | redigera wikitext]

Under hösten 2006 upptäcktes en stam av klamydia som inte kunde påvisas med de flesta kommersiella diagnostiska system som användes i Sverige. Klamydiavarianten hade tappat (deleterat, muterat) den bit av sin arvsmassa som var mål för den DNA-baserade PCR-diagnostiken. Under hösten/vintern 2006/2007 utgjorde den ca 30 % av diagnostiserad klamydia i Halland, där den först hittades. Det innebär cirka 300-400 missade klamydiadiagnoser i Halland per år eller mer än 10 000 i hela landet.[källa behövs]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Klamydia” (på sv). www.umo.se. http://www.umo.se/Sex/Konssjukdomar/Klamydia/. Läst 19 mars 2017. 
  2. ^ 1177.se. ”Klamydiatest via nätet” (på sv-SE). www.1177.se. http://www.1177.se/Tema/E-tjanster/Artiklar/Klamydiatest-via-natet/. Läst 26 februari 2017. 
  3. ^ ”Beställ gratis klamydiatest på nätet - klamydia.se” (på en). www.klamydia.se. https://www.klamydia.se/. Läst 26 februari 2017. 
  4. ^ Smittskyddsinstitutet Statistik för klamydiainfektion Arkiverad 4 juli 2013 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]