Uretrit

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uretrit
latin: urethritis
Klassifikation och externa resurser
ICD-10N34
ICD-9597 099.4
DiseasesDB27902
eMedicinemed/2342 
MeSHsvensk engelsk

Uretrit är en inflammation i urinröret som drabbar både kvinnor och män i alla åldrar. Diagnosen är väldigt vag och uretrit kan se ut på många olika sätt då den kan vara helt eller delvis symptomfri. Andra drabbas av kronisk uretrit och upplever då aldrig att besvären förminskas eller försvinner.

Uretrit kan även kallas för kronisk urinrörskatarr. Dock är det viktigt att påpeka att eftersom uretrit i sig är en väldigt bred diagnos kan symptomen och behandlingarnas effekter variera stort. De symptom som den drabbade personen kan uppleva inkluderar obehag i samband med urinering.

Om man inte hittar den bakomliggande orsaken till infektionen kallas tillståndet för ospecifik uretrit (NSU).

Uretrit hos kvinnor[redigera | redigera wikitext]

Det är sällsynt att kvinnor upplever symptom, men när infektionen har vandrat vidare till urinröret och sedermera även livmodern och äggledarna, kan smärta och obehag uppstå hos kvinnan. Även kvinnor kan drabbas av flytningar men också mellanblödninger, samt få feber och kräkas. Smärta i magtrakten och bäcken är ett annat symptom på ospecifik uretrit hos kvinnor.

Uretrit hos män[redigera | redigera wikitext]

Män som drabbas av ospecifik uretrit kan uppleva sveda när de urinerar samt behöva urinera mer frekvent än normalt. Ibland uppstår flytningar från penis, vilken även kan vara svullen och öm på toppen.[1]

Om tillståndet inte behandlas, kan det leda till Reiters syndrom, inflammation i testiklarna hos män (epididymoorkit) samt att uretriten återkommer med jämna mellanrum.

Undersökningar[redigera | redigera wikitext]

Genom cystoskopi och andra undersökningar av urinblåsa och urinrör kan man utesluta andra sjukdomar än uretrit. Vanliga behandlingar för att lindra uretrit är invärtes behandling av urinröret med kortisonsalvor, i vissa fall behandling med silverklorid som sprutas in i urinröret. Mätningar av blåsans kapacitet och spänningar i och omkring urinröret kan också utföras av urologer.

Vid misstanke om uretrit, bör urolog kontaktas snarast så att undersökningar och behandlingar kan inledas så snart som möjligt. Risken för kronisk uretrit kan bli större om behandlingar inte inleds fort.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]