Uretrit

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uretrit
latin: urethritis
Klassifikation och externa resurser
ICD-10 N34
ICD-9 597 099.4
DiseasesDB 27902
eMedicine med/2342 
MeSH engelsk

Uretrit är ett inflammation i urinröret som drabbar kvinnor, men även män, i alla åldrar. Diagnosen är väldigt vag och uretrit kan se ut på många olika sätt då de är helt eller delvis symptomfria. Andra kvinnor drabbas av kronisk uretrit och upplever då aldrig att besvären förminskas eller försvinner.

Uretrit kan också kallas för kronisk urinrörskatarr vilket till viss del stämmer in. Dock är det viktigt att påpeka att eftersom uretrit i sig är en väldigt bred diagnos så kan symptomen och behandlingarnas effekter variera stort.

Undersökningar[redigera | redigera wikitext]

Genom cystoskopi och andra undersökningar av urinblåsa och urinrör kan man utesluta andra sjukdomar än uretrit. Vanliga behandlingar för att lindra uretrit är invärtes behandling av urinröret med kortisonsalvor, i vissa fall behandling med silverklorid som sprutas in i urinröret. Mätningar av blåsans kapacitet och spänningar i och omkring urinöret kan också utföras av urologer.

Vid misstanke om uretrit bör urolog kontaktas snarast så att undersökningar och behandlingar kan inledas så snart som möjligt. Risken för kronisk uretrit kan bli större om behandlingar inte inleds fort.