Kolymasnäppa

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kolymasnäppa
Status i världen: Starkt hotad[1]
Calidris tenuirostris - Laem Phak Bia.jpg
Kolymasnäppa i vinterdräkt fotograferad i Thailand
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningVadarfåglar
Charadriiformes
UnderordningVadare
Charadrii
FamiljSnäppor
Scolopacidae
SläkteCalidris
ArtKolymasnäppa
C. tenuirostris
Vetenskapligt namn
§ Calidris tenuirostris
AuktorHorsfield, 1821
Synonymer
Anteliotringa tenuirostris
Större kustsnäppa
Hitta fler artiklar om fåglar med

Kolymasnäppa[2] (Calidris tenuirostris) är en starkt hotad östasiatisk snäppa, den största i släktet Calidris och närbesläktad med kustsnäppa (Calidris canutus).[3] Den häckar på tundran i nordöstra Sibirien och övervintrar i ett område från Oman på Arabiska halvön österut till Australien. I Europa är den en mycket sällsynt gäst, med endast tre fynd i Sverige. Arten har minskat kraftigt i antal och kategoriseras som starkt hotad av IUCN.

Utseende och fältkännetecken[redigera | redigera wikitext]

Kolymasnäppa i häckningsdräkt.

Kolymasnäppan har korta ben, medellång svagt nedåtböjd näbb med grov bas och tunn spets. Den har långa vingar som stående, sträcker sig lite längre än stjärten och ger den en spetsigt och utdraget akterparti. Fågeln mäter 24-27 centimeter. Adulta fåglar i häckningsdräkt har mörka ben, vattrad gråaktig ovansida med en aning rostbrunt på skuldrorna. Undersidan är mestadels vit. Ansiktet, strupen och bröstet är kraftigt svartfläckat och den är även något streckad kroppssida. I vinterdräkt är ovansidan enfärgat grå. Om vintern uppträder den ofta i stora flockar.

Den är lik kustsnäppan men är något större, har längre näbb, mindre huvud, längre hals och kraftigare streckade ovansida och fläckat bröst. I häckningsdräkt skiljer sig vidare kustsnäppan med sitt röda ansikte, strupe och bröst.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Kolymasnäppan häckar på tundran i nordöstra Sibirien. De är långflyttare som övervintrar vid kuster från södra Asien, som längst västerut i OmanArabiska halvön, och österut till Australien.

Felflugna individer har observerats på många håll i världen som Alaska, Kanada, USA, Marocko och Nya Zeeland. Den är en sällsynt gäst i Västeuropa och har observerats i Storbritannien, Tyskland, Polen, Nederländerna, Spanien, Norge och Danmark. I Sverige har den observerats vid tre tillfällen: i Ottenby på Öland i augusti 2005, vid Hjälstaviken i Uppland juni 2012 och samma individ senare på Visingsö samt återigen i Ottenby i juni 2015.[4]

Filmklipp av kolymasnäppa i vinterdräkt fotograferad i sydöstra Queensland, Australien.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Kolymasnäppan lägger i genomsnitt fyra ägg i redet som är en urgröpning i marken. Äggen ruvas av båda föräldrar i genomsnitt 21 dygn. Den lägger endast en kull om året. De födosöker genom att patrullera gyttjiga stränder där de plockar upp föda som de lokaliserar med synen. De lever främst av blötdjur och insekter.

Flock med övervintrande kolymasnäppor med en myrspov, i Queensland, Australien.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

2006 uppskattades världspopulationen till 380 000 individer. Efter torrläggning av våtmarkerna i Saemanguem i Sydkorea försvann cirka 90 000 icke-häckande individer. Undersökningar på andra platser i Sydkorea bekräftar att de inte bytt rastplats och en minskning i samma storleksordning och vid samma tidpunkt i Australien tyder på att de individerna har dött. Därefter uppskattades antalet därför till 292 000-295 000 individer 2007. Arten kategoriseras numera som starkt hotad.[1] Kolymasnäppan är en art som förts upp på fördraget Agreement on the Conservation of African-Eurasian Migratory Waterbirds (AEWA).

Namn[redigera | redigera wikitext]

Kolyma är en region i nordöstra Sibirien i Ryska federationen, som är belägen mellan Norra ishavet i norr och Ochotska havet i syd. Fågeln har på svenska också kallats större kustsnäppa.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 25 juni 2008.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] BirdLife International 2015 Calidris tenuirostris Från: IUCN 2015. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4 www.iucnredlist.org. Läst 6 mars 2016.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2017) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter, läst 2017-08-14
  3. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2015) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2015 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2015-08-11
  4. ^ Kolymasnäppa, BirdLife Sveriges raritetskatalog.

Källförteckning[redigera | redigera wikitext]

  • Hayman, Marchant & Prater (1991) Shorebirds, ISBN 0-7099-2034-2
  • Lars Larsson (2001) Birds of the World, CD-rom
  • Mullarney, K. Svensson, L. Zetterström, D. (1999). Fågelguiden, Europas och medelhavsområdets fåglar i fält. (första upplagan). Stockholm: Albert Bonniers förlag. sid. 380. ISBN 91-34-51038-9 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]