Kolymasnäppa

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kolymasnäppa
Status i världen: Sårbar[1]
Icke häckande
Icke häckande
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Vadarfåglar
Charadriiformes
Underordning Vadare
Charadrii
Familj Snäppor
Scolopacidae
Släkte Calidris
Art Kolymasnäppa
C. tenuirostris
Vetenskapligt namn
§ Calidris tenuirostris
Auktor Horsfield, 1821
Utbredning
Filmklipp av kolymasnäppa i vinterdräkt fotograferad i sydöstra Queensland, Australien.
Synonymer
Anteliotringa tenuirostris
Häckande
Häckande
Hitta fler artiklar om fåglar med

Kolymasnäppa (Calidris tenuirostris) är en mindre vadare, men den största i släktet Calidris och närbesläktad med kustsnäppa (Calidris canutus).

Utseende och fältkännetecken[redigera | redigera wikitext]

Kolymasnäppan har korta ben, medellång svagt nedåtböjd näbb med grov bas och tunn spets. Den har långa vingar som stående, sträcker sig lite längre än stjärten och ger den en spetsigt och utdraget akterparti. Fågeln mäter 24-27 centimeter. Adulta fåglar i häckningsdräkt har mörka ben, vattrad gråaktig ovansida med en aning rostbrunt på skuldrorna. Undersidan är mestadels vit. Ansiktet, strupen och bröstet är kraftigt svartfläckat och den är även något streckad kroppssida. I vinterdräkt är ovansidan enfärgat grå. Om vintern uppträder den ofta i stora flockar.

Den är lik kustsnäppan men är något större, har längre näbb, mindre huvud, längre hals och kraftigare streckade ovansida och fläckat bröst. I häckningsdräkt skiljer sig vidare kustsnäppan med sitt röda ansikte, strupe och bröst.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Kolymasnäppan häckar på tundran i nordöstra Sibirien. De är långflyttare som övervintrar vid kuster från södra Asien, som längst västerut i OmanArabiska halvön, och österut till Australien.

Felflugna individer har observerats på många håll i världen som Alaska, Kanada, USA, Marocko och Nya Zeeland. Den är en sällsynt gäst i Västeuropa och har observerats i Storbritannien, Tyskland, Polen, Nederländerna, Spanien, Norge och Danmark. I Sverige har den observerats vid två tillfällen. På Öland i augusti 2005 och vid Hjälstaviken i Uppland, juni 2012.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Kolymasnäppan lägger i genomsnitt fyra ägg i redet som är en urgröpning i marken. Äggen ruvas av båda föräldrar i genomsnitt 21 dygn. Den lägger endast en kull om året.

De födosöker genom att patrullera gyttjiga stränder där de plockar upp föda som de lokaliserar med synen. De lever främst av blötdjur och insekter.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

2002 uppskattades världspopulationen till 380,000-390,000 individer. Världspopulationen anses inte vara hotad men exempelvis populationen som övervintrar i Victoria i Australien kategoriseras som starkt hotad (EN)[2] Kolymasnäppan är en art som förts upp på fördraget Agreement on the Conservation of African-Eurasian Migratory Waterbirds (AEWA).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Calidris tenuirostris Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2014.
  2. ^ Department of Sustainability and Environment, Victoria

Källor[redigera | redigera wikitext]

Artikeln är översatt från engelska wikipedia artikel Grat Knot, läst 2009-07-03, där följande källor anges:

Övriga källor[redigera | redigera wikitext]

  • Lars Larsson (2001) Birds of the World, CD-rom
  • Mullarney, K. Svensson, L. Zetterström, D. (1999). Fågelguiden, Europas och medelhavsområdets fåglar i fält. (första upplagan). Stockholm: Albert Bonniers förlag. Sid. 380. ISBN 91-34-51038-9 


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]