Hoppa till innehållet

Kung Baudouin-stadion

Kung Baudouin-stadion
Stade Roi Baudouin.JPG
Tidigare namnJubileumsstadion
Heyselstadion
PlaceringBelgien Bryssel, Belgien
TypStadion
Kapacitet50 024[1] (45 200 för fotbollsmatcher)
HemmalagBelgiens herrlandslag i fotboll
Belgiens herrlandslag i rugby union
Royal Excelsior Sports Club de Bruxelles (friidrott)
Datum
Invigd23 augusti 1930
Renoverad1995
Uefas arenaranking

Omspelet på semifinalen i Europacupen i fotboll 1961, mellan FC Barcelona och Hamburger SV, förlades till Heyselstadion.

Kung Baudouin-stadion (franska: Stade Roi Baudouin, nederländska: Koning Boudewijnstadion) är en idrottsarena i Bryssel. Den ligger i stadsdelen Heysel, som gett arenan sitt tidigare namn Heyselstadion (franska: Stade du Heysel, nederländska: Heyzelstadion). Stadion används både för fotboll och friidrott och är den största i sitt slag i Belgien.

Kung Baudouin-stadion har haft ett antal stora evenemang, bland annat EM-finalen i fotboll 1972 och EM 2000. 1985 ägde Heyselkatastrofen rum, i samband med europacupfinalen mellan Liverpool och Juventus. I dag är arenan helt ombyggd till en modern fotbollsarena under namnet Kung Baudouin-stadion, med plats för 50 000 åskådare.

Historik[2][redigera | redigera wikitext]

Före 1985[redigera | redigera wikitext]

Arenan började byggas under 1920-talet och invigdes den 23 augusti 1930 som Stade du Centenaire/100-årsstadion (även Stade du Jubilé/Jubileumsstadion), i samband med hundraårsfirandet av Belgiens födelse som nation. Den hade då plats för 70 000 åskådare[3]. Stadion ersatte då, som nationell utställnings- och uppvisningsarena, Parc du Cinquantenaire (anlagd till nationens 50-årsfirande) som blivit alltför ålderstiget. Efter andra världskriget togs de tidigare velodrom-banorna runt gräsytan bort, och arenan bytte namn till Heyselstadion efter området i Bryssel som den är belägen i.

Heyselstadion blev hemmaplan för Belgiens fotbollslandslag. Ett antal europacupfinaler i fotboll har spelats här liksom EM-finalen i fotboll 1972 mellan Västtyskland och Sovjetunionen.

Heyselkatastrofen 1985[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Heyselkatastrofen

Inför Europacupfinalen i fotboll den 29 maj 1985 mellan Juventus FC och Liverpool FC ledde oroligheter på läktaren till att 39 människor i publiken omkom då en mur rasade.[4] Matchen spelades ändå, och Juventus FC vann med 1-0.[5]

Kung-Baudouin-Stadion[redigera | redigera wikitext]

Dagens Kung-Baudouin-Stadion som bär sitt namn efter Belgiens framlidne kung Baudouin invigdes 1995 genom en vänskapsmatch mellan Belgien och Tyskland. 1996 följde den första europacupfinalen på arenan efter Heyselkatatrofen då Cupvinnarcupfinalen spelades här mellan Paris Saint-Germain och Rapid Wien. Under EM 2000 spelade Belgien samtliga matcher här, inklusive öppningsmatchen mot Sverige.

Viktigare evenemang[redigera | redigera wikitext]

Stadions exteriör sedd från Atomium.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Den följande omspelsmatchen förlades till Antwerpen, där Sporting vann med 1–0.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]