Lötenkyrkan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lötenkyrkan
Kyrka
Exteriör.
Exteriör.
Land Sverige Sverige
Län Uppsala län
Ort Uppsala
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Uppsala stift
Församling Gamla Uppsala församling
EFS
Koordinater 59°52′41.4″N 17°38′47.2″Ö / 59.878167°N 17.646444°Ö / 59.878167; 17.646444
Invigd 1970
Interiör, kyrksalen.
Interiör, kyrksalen.

Lötenkyrkan är en samarbetskyrka mellan EFS och Gamla Uppsala församling i Uppsala stift. Kyrkan ligger vid Heidenstams torg i Uppsala. Församlingen formades först år 1956, då som Uppsala Missioneförening. Kyrkobyggnaden grundades 1970 på initiativ av EFS, när EFS teologiska utbildning, Johannelunds teologiska högskola, flyttade till platsen. EFS missionsförening i Lötenkyrkan har knappt 400 medlemmar och ett omfattande barn- och ungdomsarbete. Strax nordost om kyrkhuset finns en fristående klockstapel byggd av betong i öppen konstruktion. Stapeln tillkom 1991.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Uppsala utgör ett viktigt säte för grundandet av EFS. Det var nämligen här, år 1852, som tre studenter initierade möten för att diskutera hur man skulle nå ut med värdet i det kristna budskapet till fler medlemmar i Svenska kyrkan. Det var vid denna tid förbjudet att hålla möten utan prästens medverkan. Redan här föds alltså idén om lekmannaengagemang, vilket kommit att vara utmärkande för EFS. År 1856 bildas Uppsala Missionsförening.[1] Denna förening slogs sedan ihop med en annan befintlig missionsförening, Uppsala stadsmission, och bildade år 1870 Uppsala stads missionsförening. Föreningen växte till den grad att den upprättade ett missionshus, som invigdes år 1875 och gick då under namnet Lutherska missionshuset. Men året därpå förrättades av P. P. Waldenström en skild nattvardsgång. Detta, i samband med andra olika oenigheter, ledde till att missionsföreningen splittrades - och år 1876 grundandet av Svenska missionsförbundet (sedermera Equmeniakyrkan) samt den lokala församlingen Uppsala Missionsförsamling.

Det dröjer nu ändå till 1944 då en ny EFS-ansluten missionsförening tar sin form. Redan in i tidigt 1950-tal har föreningen behov av rymliga lokaler. Genom goda relationer till Uppsala domkyrkoförsamling fick Missionsföreningen hålla sina gudstjänster i en av församlingens kyrkobyggnader, nämligen Mikaelskapellet (i samma lokaler hålls idag verksamheten av den sedan 2007 bildade föreningen EFS Mikaels). Flera andra kyrkolokaler provades under åren som gick, men i strävan att få bättre utlopp för sin utåtriktade verksamhet och ett starkare samarbete med Svenska kyrkan landade Missionsföreningen slutligen i att upprätta en ny kyrka. Föreningen beslutar att Heidenstamstorget är den bästa lämpliga platsen för den nya kyrkan, och EFS beslutar att Johannelunds teologiska högskola ska flyttas från Bromma till Uppsala, i direkt anslutning till den nya kyrkan. I februari 1970 står kyrkan klar och samarbetsavtalet mellan Missionsföreningen och Gamla Uppsala församling slutjusteras. Sedan kom kyrkan att byggas ut mellan 1973 och 1974. Därefter upprättades en ny kyrka av olika anledningar intill den gamla, och Johannelunds teologiska högskola håller numera till i de gamla kyrkolokalerna.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Det nuvarande kyrkhuset byggdes efter ritningar av Per-Olof Gradin och invigdes 1986. Det byggdes söder om den sexton år äldre kyrka som hade blivit för liten. Den ursprungliga byggnaden togs över av Johannelunds teologiska högskola och blev skolans bibliotek. Kyrkan är en treskeppig basilika med ett högre mittskepp omgivet av två lägre sidoskepp. Kyrkorummet är orienterat i nord-sydlig riktning med ingång i norr och kor i söder.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Lötenkyrkans Jubileumsskrift”. Arkiverad från originalet den 13 mars 2017. https://web.archive.org/web/20170313230637/http://lotenkyrkan.se/wp-content/uploads/2016/03/Gud-gav-v%C3%A4xten-utan-bilaga.pdf. Läst 10 april 2018. 

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Blent Karin, red (1997). Vägvisare till kyrkorna i Uppsala län. Uppsala: Länsstyrelsen i Uppsala län. sid. 115-116. Libris länk. ISBN 91-85618-54-3 

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]