Salabackekyrkan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Salabackekyrkan
Kyrka
Salabackekyrkan i augusti 2009
Salabackekyrkan i augusti 2009
Land Sverige Sverige
Län Uppsala län
Ort Uppsala
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Uppsala stift
Församling Vaksala församling
Plats Salabacke
 - koordinater 59°52′7.9″N 17°40′5.45″Ö / 59.868861°N 17.6681806°Ö / 59.868861; 17.6681806
Invigd 1958
Bild tagen under en friluftsgudstjänst ett kort tag efter branden i Salabackekyrkan.
Bild tagen under en friluftsgudstjänst ett kort tag efter branden i Salabackekyrkan.

Salabackekyrkan är en kyrkobyggnad i Uppsala i Uppsala stift. Den tillhör Vaksala församling och ligger i stadsdelen Salabacke i Uppsalas nordöstra del. Kyrkan står på Sala Hage som är en öppen gräsplan vid foten av Skomakarberget.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Salabackekyrkan är kronologiskt den andra kyrkan i församlingen och uppfördes 1958 i samband med byggandet av stadsdelen Salabacke. Byggfirman Anders Diös uppförde kyrkan efter ritningar av Sten Hummel-Gumaelius i nära samarbete med Jean Michon-Bordes. 14 december 1958 ägde invigningen rum. Denna kyrka totalförstördes i en anlagd brand 1993. Kyrkan återuppbyggdes till sitt ursprungliga utseende och stod färdig till advent 1994.

Kyrkan utgör södra delen av en stor anläggning med församlingslokaler. Gudstjänstrummet består av en enskeppig sal med kor i öster och huvudingång i västgaveln. Sakristian intill korets sydvägg utvidgades något efter branden. Kyrkans ytterväggar är av furuspån målad i falurött. Församlingssalen norr om koret avskärmas genom en vikvägg. Långhusets norra vägg vetter mot anläggningens trädgård. Kor och långhus täcks av ett högt, brant sadeltak, ursprungligen klätt med skiffer men efter branden utbytt mot plåt. Flera fönster är smårutade och spröjsade med bly. Huvudingången leder till ett inbyggt vapenhus varifrån man sedan når kyrkorummet. Den ljusa interiören präglas framför allt en öppen takstolskonstruktion med sparrar som går från taket ner till golvet.

Salabackekyrkan hörde från början till Domkyrkoförsamlingen men år 1963 överfördes den till Vaksala församling när församlingsgränserna drogs om. 2008 firade Salabackekyrkan 50 år, genom att sätta upp musikalen Jesus Christ Superstar av Andrew Lloyd Webber och Tim Rice. Man firade jubileet mellan andra och tredje advent, det vill säga det första invigningsdatumet och återinvigningsdatumet.

Inventarier[redigera | redigera wikitext]

Altartavlan Kristi intåg i Jerusalem är en oljemålning av Bror Hjorth som invigdes 27 oktober 1963. Tavlan räddades från branden och återfinns i nuvarande kyrka. Predikstolen, den öppna bänkinredningen samt orgelläktaren i väster är av ljust trä. Orgeln är byggd av Grönlunds Orgelbyggeri, Gammelstad och levererades 1997. Orgeln är färgsatt av arkitekt Kerstin Ferner som hämtat färgerna från altartavlan. Tre vävnader skapade av textilkonstnärinnan Bärbel Neumann skänktes till kyrkans 25-årsjubileum. De pryder församlingssalens väggar. Ett av motiven är ”Maria Magdalena och örtagårdsmästaren”.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]