Lexin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Lexin är ett internetbaserat lexikon. Algoritmen som används för att snabbt hitta det ord som söks efter är skriven av Viggo Kann. Lexikonet startades och drevs länge av Myndigheten för skolutveckling. Sedan januari 2007 ägs Lexin av Språkrådet. Det består av en kombination av lexikon och ordböcker och dess främsta syfte är att användas i undervisningen för invandrare. Lexin omfattar idag cirka 30 000 ord på ett flertal olika språk.

Dessutom finns det en version med svenska ord. På den versionen finns de svenska orden också inspelade med uttal av uppslagsorden.

Bildteman[redigera | redigera wikitext]

Bildteman eller ljud- och bildordlista, är en vidareutveckling av Lexin och är en flerspråkig interaktiv ordlista som innehåller definitioner av 1800 vardagstermer. Alla termer går att lyssna på så man hör hur de ska uttalas.

Bildteman är uppdelat i 31 olika huvudområden, som exempelvis människokroppen, eller fåglar och blommor. Varje huvudområde är i sin tur indelade i underområden.

Just nu[när?] finns Bildteman på 17 olika språk samt svenska och engelska, som följer med. Man växlar mellan de tre språken genom att klicka på ikonen i språkfältet med språknamnet. Språk

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]