Lotfollah Taraghi

Från Wikipedia

Lotfollah Taraghi (persiska: لطف‌الله ترقی), född 1903 [1282] i Qom, Iran, död 1973 [1352] i Teheran, Iran, var en iransk journalist, förläggare, advokat och lagstiftningsrådgivare i Irans parlament.[1] Han räknas som en av de mest framstående journalisterna i 1900-talets Iran.[2] Han är far till den iranska författarinnan Goli Taraghi.

Karriär som journalist[redigera | redigera wikitext]

Lotfollah Taraghi var en välkänd markägare och på 1940-talet ägde han större delen av Mahmoodieh-området i Teheran.[3] Han var patriotisk i politisk inriktning och har beskrivits som en av de fem mest kända iranska journalisterna under perioden 1941-1957.[4] 1929 [1308] lanserade han en social och litterär tidskrift vid namn Taraghi ("Framsteg"), som utkom ända fram till mitten av 1960-talet. Han arbetade som jurist vid det iranska parlamentet (majles) och tidskriften avhandlade bland annat aktuella politiska diskussioner. Han var också redaktör för den litterära tidskriften Āsiā-ye javān (Det unga Asien) under en tid.

Historiska skönlitterära verk[redigera | redigera wikitext]

Illustration från omslaget på första upplagan av Jeyran och hemligheterna i Naseroddin Shahs harem

Lotfollah Taraghi hade ett djupt intresse för historiska romaner och berättelser. Han är främst känd för sin skönlitterära anekdotsamling Jeyran och hemligheterna i Naseroddin Shahs harem (Jeyrān va asrār-e haramsarā-ye Nāseroddin Shāh) på persiska, som skildrar livet i den qajarkungen Naseroddin Shahs harem. Jeyran är namnet på kungens favorit och första älskarinna.

Taraghis bok Jeyran och hemligheterna i Naseroddin Shahs harem gav inspiration till den iranska historisk-romantiska tv-serien Jeyran (جیران, 2022), skriven och regisserad av Hassan Fathi.[5]

Verk i urval[redigera | redigera wikitext]

  • Jeyran och hemligheterna i Naseroddin Shahs harem (Jeyrān va asrār-e haramsarā-ye Nāseroddin Shāh)
  • Bagdads nätter (Shab-hā-ye Baghdād)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nasrollah Shifteh, Zendegināme va mobārezāt-e siāsi-ye Mohammad Mas'ud, ruznāme-mard-e emruz (The Life and Political Struggle of Mohammad Masud, A Journalist of Today), Tehran, 1984, p. 355.
  2. ^ Hasan Abedini, Farhang-e Dāstān-nevisān-e Irān (Lexicon of Iranian Short Story Writer), Tehran, 1990, p. 54.
  3. ^ Dariush Pourkian, The Battered Generation, London, 2022, kapitel 1.
  4. ^ Iran Nama: Journal of the Foundation for Iranian Studies, vol. 16, Bethesda, 1998.
  5. ^ ”Jeyran (TV Series 2022-)”. IMBd. 2022. https://www.imdb.com/title/tt14471602/.