Lundsångare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lundsångare
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Greenish Warbler Sikkim India 11.05.2014.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Lövsångare se text
Phylloscopidae
Släkte Phylloscopus
Art Lundsångare
P. trochiloides
Vetenskapligt namn
§ Phylloscopus trochiloides
Auktor Sundevall, 1837
Phylloscopus trochiloides NAUMANN.jpg
Hitta fler artiklar om fåglar med

Lundsångare (Phylloscopus trochiloides) är en fågel som tillhör familjen lövsångare (Phylloscopidae) som tidigare ingick i den idag uppdelade familjen sångare.

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

Lundsångaren är cirka 10-11 cm lång. Till utseendet påminner den om lövsångaren men den utmärker sig genom ett långt vitt ögonbrynsstreck. Den är grågrön på ovansidan och gråvit undertill. Den är mindre än nordsångaren. Sången är en högljudd och gäll snabb drill. Locklätet påminner om sädesärlans.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Den häckar från östra Europa österut till norra Asiens Stillahavskust. Den är flyttfågel och övervintrar i Indien och övriga södra Asien.

Förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Lundsångaren förekommer i norra Sverige, särskilt i granskog, ibland med inslag av lövträd. I södra Sverige observeras den dock oftare i lövskog. Den har expanderat österifrån och kom till Sverige under första hälften av 1900-talet. Den är vanligare i Finland, och syns oftast i den östra delen av Sverige, till exempel på Holmöarna. Lundsångarna i Sverige tillhör rasen Ph. t. viridanus, som är den vanligaste i Europa. P. t. plumbeitarsus är vanlig på Sibiriens tajga och P. t. nitidus i Kaukasien. Den brukar anlända till Sverige i maj-juni och flytta i augusti.

Det första fyndet gjordes i Lund 1939 av ornitologen Gustaf Rudebeck. Den första häckningen konstaterades i Visby 1953. Sedan 1950-talet förekommer lundsångaren årligen i Sverige, dock inte i stort antal. Beståndet uppskattas i svensk Fågelatlas till kanske 100 par.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Liksom de flesta sångare äter lundsångaren främst insekter. Boet byggs av gräs, blad och mossa och läggs på marken i tät växtlighet. Den lägger 4-6 ägg per kull.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Texten bygger delvis på en översättning av Greenish Warbler i engelskspråkiga Wikipedia, läst 12 september 2005

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Phylloscopus trochiloides Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]