Törnrosa (film)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Törnrosa
(Sleeping Beauty)
Genreanimerad film/äventyr/drama/fantasy/ musikal/familjefilm
RegissörClyde Geronimi
Les Clark
Eric Larson
Wolfgang Reitherman
ProducentWalt Disney
ManusMilt Banta
Winston Hibler
Bill Peet
Erdman Penner
Joe Rinaldi
Ted Sears
Ralph Wright
Baserad påPrinsessan i den sovande skogen av Charles Perrault[1] och Törnrosa[2]
OriginalrösterMary Costa
Eleanor Audley
Verna Felton
Barbara Luddy
Barbara Jo Allen
Bill Shirley
Taylor Holmes
Bill Thompson
Svenska rösterLiz-Beth Olsson
Jan Malmsjö
Birgitta Valberg
Margit Andelius
Yvonne Lombard
Bengt Eklund
Ingvar Kjellson
BerättareMarvin Miller
OriginalmusikGeorge Bruns
Tom Adair
Sammy Fain
Winston Hibler
Jack Lawrence
Erdman Penner
Ted Sears
ProduktionsbolagWalt Disney Productions
DistributionBuena Vista Distribution
Premiär1959
Speltid72 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
Budget$6 miljoner
Intäkter$51 600 000
IMDb SFDb

Törnrosa (engelska: Sleeping Beauty) är en amerikansk tecknad långfilm från 1959, producerad av Walt Disney Productions och Buena Vista Distribution. Filmen är baserad på sagan om Törnrosa av Charles Perrault. Filmen är den sextonde animerade långfilmen producerad av Walt Disney, och dessutom den sista som bygger på en saga (efter hans död återvände studion till genren med Den lilla sjöjungfrun från 1989).

Filmen producerades under nästan hela 1950-talet: handlingen av filmen påbörjades år 1951, rösterna spelades in år 1952, animationsproduktionen från 1953 fram till 1958 och musiken spelades in år 1957.

Musik och bakgrundsmålningar[redigera | redigera wikitext]

I filmen används till viss del musik från Tjajkovskis balett "Törnrosa". Visuellt präglas filmen stort av Eyvind Earles bakgrundsmålningar.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen börjar med att kung Stefan och hans drottning firar att de äntligen har fått en dotter. De har gett henne namnet Aurora (efter gryningens gudinna) då hon fyller sin fars och mors liv med solsken. Som nyfödd trolovas hon med den några år äldre prins Phillip. Under firandet kommer även de goda feerna Flora (klädd i rött), Fina (i grönt) och Magdalena (i blått) för att ge prinsessan varsin gåva. Flora ger henne skönhetens gåva och Fina ger henne sångens gåva. När det är Magdalenas tur gör plötsligt den onda fen entré. Eftersom hon inte blev inbjuden hämnas hon genom att ge Aurora en förbannelse: innan kvällen på hennes sextonde födelsedag ska hon sticka sig i fingret på sländan till en spinnrock och dö. Men som tur är har Magdalena inte gett sin gåva till Aurora, så hon använder den till att ändra den onda fens förbannelse. Istället för att dö när hon rör vid spinnrocken, kommer Aurora att falla i sömn som hon kan väckas ur genom en sann kärlekskyss.

De goda feerna har kännedom om att den onda fen är en extremt kraftfull fe som kommer att kämpa för att få sin förbannelse uppfylld. De tar därför Aurora till en stuga i skogen, där hon kan bo med dem som ett hittebarn hos tre bondkvinnor, och hon kan hållas säker tills hon fyller sexton och förbannelsen slutar gälla. De kallar henne Törnrosa för att beskydda henne till fullo.

I skogen växer Törnrosa upp till en vacker ung kvinna, med skinande ljust hår, rosenröda läppar och en vacker sångröst. På sin sextonde födelsedag är hon ute och plockar bär medan de goda feerna förbereder en överraskning. Hon pratar med djuren i skogen och sjunger, och hennes änglalika röst väcker uppmärksamhet hos prins Phillip, som är ute i skogen med sin häst och har vuxit upp till en stilig ung man. De möts medan Törnrosa sjunger om sin drömprins, och under sång och dans blir de omedelbart förälskade i varandra. Törnrosa vågar dock inte säga vad hon heter och springer hem, utan att de vet varandras namn. I stugan får hon veta att hon aldrig får träffa den unge mannen igen, när Flora, Fina och Magdalena berättar vem hon egentligen är och säger att hon är förlovad med en prins vid namn Phillip. De lämnar skogen och anländer till slottet.

Medan de goda feerna förberedde överraskningen (en prinsessklänning och en tårta) använde de sig av sina trollstavar (fast de egentligen bestämt att de skulle undvika det för att inte bli upptäckta), vilket gjorde att den onda fens fågel Diablo hittade dem. Så när Aurora anlänt till slottet med de goda feerna och blivit lämnad ensam en liten stund, visar sig den onda fen för henne och förhäxar/hypnotiserar henne att följa ett grönt ljus upp till det högsta tornet i slottet, där en spinnrock väntar på henne. Efter den onda fens uppmaning rör Aurora vid sländan, vilket fullbordar förbannelsen. Hon faller till golvet och faller i djup sömn. De goda feerna lägger Aurora på hennes säng med en röd ros i sin hand, och de beslutar att sprida denna sömn över hela riket tills de kan hitta ett sätt att bryta denna förbannelse, för att kungen och drottningen inte ska bli förkrossade.

De får reda på att det var prins Phillip som Aurora träffade i skogen och inser att han kan väcka henne, men han har fångats och fängslats av den onda fen. Hon kommer till hans cell och berättar om Auroras förbannelse för att reta honom. Flora, Fina och Magdalena smyger sig in i den onda fens slott i de förbjudna bergen, där de fritar prinsen och hjälper honom att fly. De beväpnar prins Phillip med ett magiskt svärd och en sköld, och efter att de tagit sig igenom alla törnbuskar den onda fen placerat kring Stefans slott, strider Phillip mot henne när hon förvandlas till en gigantisk eldsprutande drake. Prinsen kastar (med de goda feernas hjälp) sitt magiska svärd mot drakens hjärta, och dödar henne. Phillip rusar upp till Auroras sängkammare, och avlägsnar förbannelsen med en kyss. Aurora återförenas med sina föräldrar och dansar därefter med Phillip.

Rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

  • Aurora/Törnrosa: Den undersköna prinsessan som, på grund av en förbannelse, på sin 16-årsdag sticker sig på en slända och faller i en 100-årig sömn.
  • Prins Philip: Den unge prinsen som är den ende som kan väcka Aurora igen, med den sanna kärlekens kyss.
  • De goda feerna: Fina, Flora och Magdalena är de tre goda feerna som använder sina krafter för att både försvaga den Onda Fens förbannelse och hjälpa prins Philip i sin kamp mot den Onda Fen för att rädda Aurora.
  • Den onda fen: Den onda fen har kommit att bli en av Disneys mest älskade och välkända skurkar.[källa behövs] Hon har alla kännetecken som de övriga kvinnliga onda skurkarna från den här eran, det vill säga hon var vacker, allvarlig och helt genomond. Det var den onda fen som uttalade förbannelsen över Aurora och sedan tog till alla medel för att stoppa prins Philip att nå fram till Aurora och bryta förbannelsen. Hennes svarta korp, Diablo, ses ofta sittande på hennes axel.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Denna lista visar den engelska originalversionen och båda de svenska dubbningarna från åren 1959 och 1980. Omdubbningen är också den version som visats på bio sedan 1980 och som getts ut på VHS, DVD och Blu-Ray.[3]

Roll Engelsk röst Svensk röst (1959) Svensk röst (1980)
Törnrosa Mary Costa Liz-Beth Olsson Birgitta Larsson
Prins Philip Bill Shirley Jan Malmsjö (dialog) Jonas Bergström (dialog)
Lasse Lönndahl (sång) Stefan Dahlberg (sång)
Den onda fén Eleanor Audley Birgitta Valberg Fillie Lyckow
Fina Barbara Jo Allen Margit Andelius Agneta Prytz
Magdalena Barbara Luddy Yvonne Lombard Maud Hansson
Flora Verna Felton Sif Ruud Lill Lindfors
Drottningen Gun Hellberg Gunilla Norling
Kung Hubert Bill Thompson Bengt Eklund John Harryson
Kung Stefan Taylor Holmes Ingvar Kjellson Åke Lagergren
Härolden/Ceremonimästaren Alf Kjellin Sture Ström
Vaktmonster Candy Candido
Pinto Colvig
Bengt Eklund Bert-Åke Varg
Berättaren Marvin Miller Gustaf Molander Gösta Prüzelius

Animatörer[redigera | redigera wikitext]

Chefsanimatörer[redigera | redigera wikitext]

Figuranimatörer[redigera | redigera wikitext]

Bakgrunder[redigera | redigera wikitext]

Layout[redigera | redigera wikitext]

Övriga medverkande (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Sånger[redigera | redigera wikitext]

Originaltitel Svensk titel
Hail to the Princess Aurora Hell prinsessan Aurora
I Wonder Jag undrar
Once Upon a Dream En gång i en dröm
Skumps Skump[4]
Sleeping Beauty Song Törnrosa sov gott

Premiärer[redigera | redigera wikitext]

Filmen hade amerikansk premiär den 29 januari 1959. Följande premiärer världen över finns här nedan:

Nyrelease på DVD och release på Blu-ray[redigera | redigera wikitext]

I USA släpptes Törnrosa i form av Platinum Edition på DVD i oktober 2008 och för första gången i Disneys historia även på Blu-ray. I Sverige släpptes Törnrosa den 19 november 2008.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Leonard Maltin, The Disney Films, Crown Publishing Group, 1984, s. 152, ISBN 978-0-517-55407-4, (Källa från Wikidata)
  2. ^ Sleeping Beauty, 29 januari 1959, 19 december 1959, 30 oktober 1959 och 10 oktober 1969, förtexter, (Källa från Wikidata)
  3. ^ ”D-zine: Törnrosa”. http://www.d-zine.se/filmer/toernrosa.htm. Läst 30 juni 2020. 
  4. ^ https://www.dubbningshemsidan.se/sangtexter/visasang.php?sang=34

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]