Makaronipudding

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ostgratinerad makaronipudding / -låda

Makaronipudding, makaronilåda eller pastagratäng är en maträtt som brukar tillagas i ugn i ugnssäker form. Den äts oftast som huvudrätt med sallad, lingonsylt och/eller ketchup som vanliga tillbehör.

Vanliga ingredienser är pasta, kött (till exempel köttfärs/korv/skinka/bacon) eller fisk (till exempel tonfisk), grönsaker och lök. Ingredienserna brukar vara kokta eller stekta före gräddningen. Det är normalt att före gräddningen fylla formen med äggstanning, det vill säga omelettsmet som kryddas efter behag, till exempel med dill för en gratäng med fisk. Vid gratineringen kan riven ost och/eller ströbröd strös över.

I Finland är makaronilåda med köttfärs en vanlig rätt, men denna kan bytas ut mot kycklingfärs, korv, tonfisk, lax, sojakross, blomkål eller utelämnas helt. Äggstanningen kan kryddas med en söt chilisås eller med sirap.

Likt tillagning av pytt i panna kan man ta vara på olika tillagade matrester. Italiensk frittata görs ofta av detta skäl, ibland som pastagratäng, frittata de maccheroni, men steks vanligen i stekpanna.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]