Milou

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Milou
Fox Terrier (wire-hair) from 1915.JPG
En vit strävhårig foxterrier från cirka 1915. Helvita foxterrier är ovanliga.
Publicering
OriginalnamnMilou
FörlagLe Petit Vingtième (1930–1939), Casterman
DebutTintin i Sovjet 1929
Skapad avHergé
Person
ArtFoxterrier
VännerTintin

Milou är en fiktiv hund, följeslagare till Tintin.

Milou är i den tecknade serien skapad av belgaren Hergé reportern Tintins helvita hund. Milou är en vit foxterrier.[1] Foxterriern var populär på 1920- och 1930-talen när Hergé skapade Tintin och flera illustrationer i Hergés arkiv visade att Hergé inspirerades av olika terriertyper när han skapade Milou.

Originalnamnet på Milou är Milou, medan de som läser serien på engelska känner den som Snowy. Hergé gav hunden namnet Milou efter smeknamnet på hans första flickvän, Marie-Louise Van Cutsem.[1]

Milou är en lojal hund som alltid följer sin husse på hans äventyr, även om Milou själv inte är särskilt intresserad av dem. En typisk kommentar från Milou i början av albumen är att han varnar Tintin för kommande farligheter, eller oroligt konstaterar att de håller på att bli insyltade i något. Ofta får Milou hjälpa sin husse, typiskt när Tintin blivit tillfångatagen, men andra gånger ställer han till det för Tintin i sin jakt på mat eller sprit, eller genom att bli tillfångatagen. Milou har i de tidigare äventyren en mer framträdande roll. Men sedan kapten Haddock gjort sin första och tragiska entré i serien får Milou en alltmer tillbakadragen roll i berättelserna.

Milou glöms bort även av Tintin; ett exempel är i Månen tur och retur (del 1) där han traskar omkring i raketbyggnadshallen iförd en alldeles för stor skyddsdräkt, vilken skulle ha tagits av redan i reaktorhallen.

Det som kan avleda Milous fokus från sin husse är då han får möjlighet att:

  • jaga katter,
  • samla på ben,
  • eller dricka whisky. Milou har nämligen fått smak på denna dryck och då gärna av samma märke som kapten Haddock, Loch Lomond. Vid flera tillfällen påträffas Milou berusad.

Som redan sagts ovan, får Milou en mer tillbakadragen ställning i äventyren, han undanträngs av framför allt kapten Haddock. Trots att han syns mindre får han ett annat fokus på sig; ett exempel är Plan 714 till Sydney, där Milou blir beskjuten, sörjd och saknad, för att sedan dyka upp och bidra till att Tintin, Haddock och de andra kan befria sig själva. I Tintin hos gerillan har Milou en betydande nyckelroll för äventyrets fortsatta handling, detta som provsmakare av gerillasoldaternas mat.

Han ”pratar” i seriealbumen, vilket han inte gör överhuvudtaget i samtliga filmatiseringar och ljudböcker.

Milou i översättning[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Farr, Michael; Björn Wahlberg (översättare). Tintin & Co.. Stockholm: Bonnier Carlsen Bokförlag. ISBN 978-91-638-5065-3