Nestor (seriefigur)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nestor
Publicering
Debut Enhörningens hemlighet (1943)
Skapad av Hergé

Nestor är en återkommande bifigur i Tintin-serierna. Han är betjäntMoulinsart, det slott där Tintin och Kapten Haddock bor. Nestor är trogen mot både slottet och mot de som bor där och är ärligheten själv. Nestors enda svaghet är att han dricker whisky i smyg när ingen ser honom.

Med Nestors hundraprocentiga lojalitet och butler-aktiga uppträdande skapar Hergé komik i form av otaliga snubbelscener, där Nestor i sista stund räddar brickan med whisky från att gå i kras.

Nestor förekommer i albumen Enhörningens hemlighet, De sju kristallkulorna, Månen tur och retur (del 1), Det hemliga vapnet, Koks i lasten, Castafiores juveler och Tintin hos gerillan. I Enhörningens hemlighet, där han dyker upp för första gången, är han fiende till Tintin och betjänt till bröderna Vogel, slottet Moulinsarts dåvarande ägare. Tintin och Nestor hamnar i slagsmål, och när Tintin vid ett tillfälle lyckats tillfångata bröderna slår Nestor ned honom med en träkäpp. När skurkarna senare infångas av Dupondtarna insisterar dock kapten Haddock på att Nestor ska slippa få något straff, då han var ovetande om sina arbetsgivares skumraskaffärer. När Nestor gör sitt andra framträdande i De sju kristallkulorna har han och Tintin blivit goda vänner.