Tintins äventyr

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För seriefiguren, se Tintin.
För TV-serien, se Tintins äventyr (TV-serie).
Tintins äventyr
Aventures-de-Tintin.png
Originaltitel Les Aventures de Tintin
Förlag Le Vingtième Siècle
Utgiven 19291976
Antal nummer 23–25
Redaktion
Skapare Hergé
Originalpublicering
Publicerad i Le Petit Vingtième
Språk franska
Översättning
Förlag Bonniers, Carlsen/if
Datum 19601989
Volymer (samtliga)
Översättare Karin och Allan B. Janzon, Björn Wahlgren
Innehåll och relaterat
Huvudpersoner Tintin, Kapten Haddock, Professor Kalkyl
Påverkad av Totor
Har påverkat Alix, klara linjen

Tintins äventyr (franska: Les Aventures de Tintin) är en serie seriealbum bestående av tjugofyra seriealbum som författats och tecknades av den belgiske serieskaparen Georges Remi, alias Hergé (initialerna G R i omvänd ordning och uttalat på franska). Hjälten, Tintin, är en ung och orädd resande reporter som ständigt råkar in i halsbrytande äventyr ofta åtföljd av sin trogna hund Milou, den färgstarke kapten Haddock, de klantiga detektiverna Dupond och Dupont och den egensinnige professor Kalkyl.

Det första äventyret Tintin i Sovjet publicerades som följetong med början 10 januari 1929 i Le Petit Vingtième, en barnbilaga till den belgiska tidningen Le XXème Siècle och gavs ut som album senare samma år. Tintin i Sovjet är också det enda albumet som aldrig gavs ut ut i färgupplaga. Serien blev snabbt mycket populär och är numera en av de mest lästa av 1900-talets europeiska tecknade serier. Över 200 miljoner album har sålts och serien har översatts till mer än 50 språk. Med tiden tog Hergé längre och längre tid på sig för varje album; mellan de två sista albumen gick det nio år.

Vid Hergés död 1983 höll han på med ett tjugofjärde album, Tintin och alfabetskonsten. Efter hans död ville hans medhjälpare Bob de Moor slutföra albumet men Hergés fru sade nej. Det finns även ett filmalbum, som Hergé inte var inblandad i, Tintin och hajsjön, samt två franska/flamländska album baserade på de två spelfilmer som gjordes i början av 1960-talet; Tintin i piraternas våld och Tintin och de blå apelsinerna. Dessa album består av foton från filmerna med berättande text.

Berättelserna spänner över många olika genrer: mustiga sjörövarhistorier, fantasy, politisk thriller, mysterier och science fiction. De tidiga albumen innehåller mycket action och slapstick-humor, medan de senare även blandar in mer sofistikerad humor och politiska kommentarer.

Seriens mottagande[redigera | redigera wikitext]

Seriens rena men uttrycksfulla teckningsstil, "den klara linjen" (ligne claire), har fått många efterföljare, liksom dess äventyrsromantiska intriger och den noggranna research som Hergé lade ner inför de senare albumen.

De tidigare albumen (särskilt Tintin i Kongo) har av vissa kritiserats som rasistiska och kolonialistiska på grund av närmast karikatyrmässiga skildringar även av icke-européer. Hergé har senare förklarat att det berodde på att hans research då kom från andra- eller tredjehandsuppgifter om de länder som Tintin reste till.

Det första albumet som Hergé gjorde egen research för var Blå lotus som utspelar sig i Kina under det dåvarande kriget mellan Kina och Japan och är en direkt fortsättning på Faraos cigarrer (ett album Hergé senare tecknade om, dock utan att ändra storyn). Det albumet kritiserade starkt Europas inblandning i Kina och hjälpte till att krossa många myter om det kinesiska folket (även om albumet innehåller stereotypa skildringar av japaner). Här frångås också eventuell rasism och istället målas dåtidens fördomar mot icke-européer upp. Under arbetet med albumet hade Hergé stor hjälp av en kinesisk student, Tchang Tchong-Yen, som bland annat hjälpte till med alla kinesiska skyltar som syns i albumet. Tchang fick plats i albumet och även flera album efter "Blå Lotus". I "Blå Lotus" får vi också veta hur Tintins störste ärkefiende Rastapopoulos inte är någon vän till Tintin som framgått av "Faraos cigarrer".

Den whiskydrickande skäggige, men rättrådige, kapten Haddock dyker först upp i albumet Krabban med guldklorna, som hjälplös och alkoholiserad kapten på fartyget Karaboudjan, som helt och hållet styrs av den elake styrman Allan.

Under andra världskriget ockuperades Belgien av Tyskland och Hergé ställdes under viss censur. I Det sönderslagna örat från 1938 framstod ett fientligt flygplan (under ett krig mellan två påhittade sydamerikanska stater) mycket lik en tysk Messerschmitt, vilket föranledde tyska protester. Hergé ändrade därför delvis stil under kriget, och producerade då det mest sålda Tintin-albumbet genom tiderna, uppföljaren till Enhörningens hemlighet - Rackham den Rödes skatt. Det är också i detta album den kraftigt lomhörde professor Kalkyl dyker upp första gången. Albumet avslutas med att Tintin, kapten Haddock och Kalkyl finner den skatt de letat efter genom två album, men inte där man letat utan i slottet Moulinsarts källare. De övertar därefter också detta slott.

Efter Nazitysklands förlust och Belgiens befriande, häktades Hergé anklagad för att ha konspirerat med nazisterna. Detta berodde på att den tidning som Hergé hade jobbat för hade ansetts som tyskvänlig. Detta öde drabbade många framstående personer i jakten på hämnd på alla som konspirerat med ockupationsmakten. Hergé förklarades dock oskyldig och kunde fortsätta sitt arbete.

Tintin på svenska[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Tintin på svenska

De första äventyren med Tintin trycktes i veckotidningen Tjugofemman 1948-1955. 1968-1978 publicerades en översättning gjord av Karin och Allan B. Janzon. Till 75-årsjubileet den 10 januari 2004 startade Bonnier Carlsen en nyutgivning av samtliga album på svenska, med en nyöversättning av Björn Wahlberg, som slutfördes 2005.

Som kuriosa kan nämnas att kapten Haddock i den äldsta svenska översättningen inte dricker whisky utan "kalasmust", och dessutom heter slottet Moulinsart "Hökeborg".

Huvudpersonen[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Tintin

Tintin (vars namn betyder ungefär "ingenting alls" på franska) baserades till stor del på en av Hergés tidigare skapelser, nämligen scouten Totor, lämmelpatrullens oförskräckte ledare. Totors äventyr publicerades mellan 1926 och 1929 i den belgiska månadstidningen "Le Boy-scout Belge", 'Den belgiske pojkscouten'. Hergé som var anställd på Le XXéme Siécle och blivit tilldelad huvudansvaret för "Le Petit Vingtième" fick i uppdrag att göra en uppbygglig serie där Belgien framställdes i positiv dager mellan de äventyr som läsarna krävde. Hergés lösning blev att skicka huvudpersonen till olika exotiska platser, och då blev yrket som reporter idealiskt. Trots att Tintin nästan alltid är ute på uppdrag, skildras hur han skriver en artikel bara en gång (i Tintin i Sovjet).

Övriga figurer[redigera | redigera wikitext]

Av de övriga figurerna i albumen är det särskilt kapten Haddock, Dupondtarna, Bianca Castafiore, professor Kalkyl samt hunden Milou som förtjänar större fokus.

Kapten Haddock[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Kapten Haddock

Kapten Archibald Haddock är Tintins bäste vän. Han börjar som en svag och alkoholiserad sjökapten i Krabban med guldklorna (1941), men blir sedermera alltmer seriens hjälte. Haddocks råa mänskliga sidor kontrasterar fint med Tintins idealistiskt optimistiska sätt. Hans outtömliga förråd av invektiv då något eller någon går honom emot, kan bara beskrivas som målande. Haddock gillar whisky och företrädesvis den skotska Loch Lomond och bor sedan äventyret Rackham den Rödes skattslottet Moulinsart, som en gång tillhörde hans anfader Francois Haddoque. Trots sitt yrke som sjökapten verkar han inte ha några problem med att vistas längre perioder på land, tvärtom verkar det vara en livsstil som han genom seriens gång kommer att föredra allt mer, framför allt verkar han uppskatta sitt stillsamma liv på Moulinsart. En tänkbar orsak till detta nämns i albumet Det hemliga vapnet då han berättar för Tintin att han inte orkar med fler äventyr längre för att han börjar känna sig för gammal.

Dupondtarna[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Dupondtarna

Dupondtarna (detektiverna Dupond och Dupont), står för mycket av seriens slapstick-humor. Men deras inkompetens går lika mycket ut på att de hela tiden försöker gripa fel person - inte sällan Tintin. De ser ut som tvillingar, men det har aldrig framgått i serien om de verkligen är det. Hergé har inte heller uttalat om de är släkt eller ej. Tintin nämner dock att han pratade med "tvillingdetektiverna" Dupond i den svenska utgåvan av ljudboken Enhörningens Hemlighet. De har dock olika efternamn så mycket talar för att de inte är släkt. Den enda skillnaden i utseendet finns i mustaschen, där Dupond har än mer D-formad sådan än Dupont.

Bianca Castafiore[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Bianca Castafiore

Bianca Castafiore är snarast kapten Haddocks största antagonist, något Bianca själv är omedveten om. Den stora operadivan verkar inte störa Tintin nämnvärt och professor Kalkyl är till och med lite förtjust i henne.

Professor Kalkyl[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Professor Kalkyl

Professor Karl Kalkyl (i original "Professeur Tryphon Tournesol", på engelska "Cuthbert Calculus") ger liksom Dupondtarna serien många komiska situationer genom sin lomhördhet, eller snarare sin bristande insikt om denna, vilket ofta ger konstiga missuppfattningar. Han är emellertid en begåvad vetenskapsman och bidrar med flera uppfinningar. I tidiga album är uppfinningarna ofta lite stolliga; senare får vetenskapsmannen Kalkyl en allt mer seriös prägel, utan att förlora sin komiska funktion.

Milou[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Milou

Milou, Tintins vita hund, är Tintins sidekick som lika ofta räddar Tintin som han behöver bli räddad. Milou är också väldigt förtjust i whisky och passar på att dricka detta när han kan. Han är uppkallad efter en ungdomskärlek till Hergé. Milou är en vit foxterrier, det framgår av de intervjuer Hergé senare har lämnat.

Övriga figurer[redigera | redigera wikitext]

Förutom dessa finns det många andra viktiga figurer i serierna. Hergé lyckas också ofta återanvända figurerna i flera album, varigenom läsaren kan följa figurens utveckling.

Se även: Lista över figurer i Tintin

Skurkar[redigera | redigera wikitext]

Genom seriens gång återkommer ett antal skurkar som Tintin tvingas kämpa mot, dessa är de mest återkommande:

I Plan 714 till Sydney tycks författaren dock ha tröttnat på Rastapopoulos och Thompson. Han låter dessa två tillsammans med några tillfälliga medhjälpare försvinna på ett spektakulärt sätt. De dör inte, men tycks försvinna för gott, men om Hergé fått möjlighet att skapa fler tintinäventyr hade kanske dessa skurkar lika spektakulärt återvänt. Nu är de för evigt försvunna.

Andra kända skurkar[redigera | redigera wikitext]

Utgivna album[redigera | redigera wikitext]

Tintin-affär i Covent Garden, London
Tintin-affär i Gamla Stan, Stockholm. Nya butiken finns på Stora Nygatan 27.
Nr Svensk titel Fransk titel
1 Tintin i Sovjet (1975) Tintin au Pays des Soviets (1930)
2 Tintin i Kongo (1978) Tintin au Congo (1930)
3 Tintin i Amerika (1975) Tintin en Amérique (1931)
4 Faraos cigarrer (1970) Les Cigares du Pharaon (1934)
5 Blå Lotus (1977) Le Lotus Bleu (1936)
6 Det sönderslagna örat (1971) L'oreille Cassée (1937)
7 Den svarta ön (1968) L'Île Noire (1938)
8 Kung Ottokars spira (1960) Le Sceptre d'Ottokar (1939)
9 Krabban med guldklorna (1970) Le Crabe aux Pinces d'Or (1941)
10 Den mystiska stjärnan (1960) L'Étoile mystérieuse (1942)
11 Enhörningens hemlighet (1961) Le Secret de la Licorne (1942)
12 Rackham den rödes skatt (1962) Le Trésor de Rackham le rouge (1944)
13 De sju kristallkulorna (1968) Les 7 Boules de cristal (1948)
14 Solens tempel (1968) Le Temple du soleil (1949)
15 Det svarta guldet (1971) Tintin au Pays de l'or noir (1950)
16 Månen tur och retur (del 1) (1969) Objectif lune (1953)
17 Månen tur och retur (del 2) (1969) On a marché sur la lune (1954)
18 Det hemliga vapnet (1968) L'Affaire Tournesol (1956)
19 Koks i lasten (1970) Coke en stock (1958)
20 Tintin i Tibet (1969) Tintin au Tibet (1960)
21 Castafiores juveler (1970) Les Bijoux de la Castafiore (1963)
22 Plan 714 till Sydney (1969) Vol 714 pour Sydney (1968)
23 Tintin hos gerillan (1976) Tintin et les Picaros (1976)
24 Tintin och alfabetskonsten1 (1989) Tintin et L'Alphart (1986)
* Tintin och hajsjön2 (1973) Tintin et le lac aux requins (1973)

1. Ofullbordat.

2. Detta album är ett filmalbum, som inte skrevs eller ritades av Hergé.

Hergé bestämde att ingen annan skulle få fortsätta att rita Tintin efter att han hade dött. Det är därför albumet Tintin och alfabetskonsten aldrig blev färdigställt.

Dubbelalbum[redigera | redigera wikitext]

Tintinalbumen i färg är på 62 sidor, en standard som infördes då Den mystiska stjärnan blev album (det första som blev färgalbum från början) och pappersransoneringen under andra världskriget krävde det. Vid några tillfällen var dock handlingen så vittomfattande att handlingen krävde mer utrymme. Vid dessa tillfällen valde Hergé att publicera berättelsen i två album. Dessa dubbeläventyr är:

Tintin i andra medier[redigera | redigera wikitext]

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Ljudböcker[redigera | redigera wikitext]

Från vänster: skådespelarna Bert-Åke Varg, Lars Edström och Tomas Bolme tillsammans med ljudteknikern Ulf Reinhard under evenemanget "Tintin på skiva" som arrangerades av Generation T - Den svenska Tintinföreningen 2007.
 • Under 1970- och 1980-talet producerades en serie svenska skivor och kassetter med Tomas Bolme som Tintin, Åke Lindström som kapten Haddock, och Bert-Åke Varg som Dupondtarna och ett flertal andra roller. Alla album utom Tintin i Sovjet och Tintin och alfabetskonsten, men inklusive Tintin i hajsjön, bearbetades med Tintin som berättare. De har sedermera givits ut på CD.

Gästspel[redigera | redigera wikitext]

Som en hyllning eller som parodi förekommer emellanåt Tintin och hans vänner i andra seriealbum. Dupontarna dyker upp i Asterix i Belgien, kapten Haddock och Milou hos Iznogoud. I Asterix drar i fält sidan 21 finns en frivillig belgisk legionär hos den romerska legionen. Denne legionär har en hårtofs misstänkt lik Tintins.

Datorspel[redigera | redigera wikitext]

Populärkultur[redigera | redigera wikitext]

 • I avsnittet Husbands and Knives av animerade TV-serien Simpsons besöker Lisa Simpson en ny affär där Tintin och Asterix står i en hylla med seriealbum.
 • Joakim Lindengren, tecknaren till Kapten Stofil, "tintinifierar" gärna en del av handlingen i sina berättelser. Omslaget till Kapten Stofil nummer 16 är en mycket tydlig anspelning på Tintin i Tibet. (Även andra kända seriefigurer hyllas och eller parodieras i de Lindengrenska serierna.)

Huvudrollsfigurer i översättning[redigera | redigera wikitext]

Språk Tintin Milou kapten Archibald Haddock professor Karl Kalkyl Dupond Dupont
Afrikaans Kuifie Spokie kaptein Sardijn professor Fosfatus Uys Buys
Baskiska Tintin Milu Haddock kapitaina Tournesol irakaslea Dupond Dupont
Danska Tintin Terry kaptajn Haddock professor Tryphon Tournesol Dupond Dupont
Engelska Tintin Snowy Captain Archibald Haddock Professor Cuthbert Calculus Thomson Thompson
Esperanto Tinĉjo Miluo kapitano Arĥibaldo Hadoko profesoro Sunfloro Tsicerono Citserono
Estniska Tintin Milou kapten Haddock professor Päevalil Dupond Dupont
Finska Tintti Milou kapteeni Archibald Haddock professori Teophilus Tuhatkauno Dupond Dupont
Franska Tintin Milou Le capitaine Archibald Haddock Le professeur Tryphon Tournesol Dupond Dupont
Färöiska[2] Tintin Milou Dupond Dupont
Galiciska Τεντέν (Tentén) Μιλού (Miloú) O capitán Haddock O profesor Tornasol Hernández Fernández
Grekiska Tintín Milú Καπετάνιος Χάντοκ ('Kapetánios Chaddok) καθηγητής Τρύφων Τουρνεζόλ (kathegetés Trýfon Tournezól) Ντυπόν (Dupón) Ντιπόν (Dipón)
Indonesiska Tintin Milo Kapten Archibald Haddock Professor Lionel Lakmus Dupond Dupont
Isländska Tinni Tobbi Kolbeinn kapteinn prófessor Vilhjálmur Vandráður Skafti Skapti
Italienska Tintin Milù Il capitano Arcibaldo Haddock professor Trifone Girasole Dupond Dupont
Japanska タンタン (Tenten) スノーウィ (Sunōui = Snowy) ハドック船長 / アーチボルド・ハドック (Haddoku senchō / Āchiborudo Haddoku = Archibald Haddok) ビーカー教授 / ビルフリート・ビーカー (Bīkā kyōju / Birufurīto Bīkā = Bill Fleet Beaker) デュポン (Deyupon) デュボン (Deyubon)
Katalanska Tintín Milú capità Archibald Haddock professor Silvestre Tornassol Dupond Dupont
Latin Tintinus Milulus Clodius Claudius
Lettiska Tintiņš Mīļuks
Litauiska Tintinas Sniegius kapitonas Arčibaldas Hadokas profesorius Kalkulas Tomsonas Tompsonas
Luxemburgska Tintin Milou Kapitän Haddock Tryphon Tournesol Biwer Biver
Nederländska Kuifje Bobbie kapitein Archibald Haddock professor Trifonius Zonnebloem Jansen Janssen
Norska (bokmål/nynorsk) Tintin Terry kaptein Archibald Haddock professor Tryphon Tournesol Dupond Dupont
Occitanska[3] Tintin Milon lo capitani Adòc lo professor Tornasòl (Delpond) Delpont
Pikardiska[4] Tintin Milou capitaine Haddock professeur Trypheon Tournesol Dupond ("avec d") Dupont ("avec t")
Polska Tintin Miluś kapitan Baryłka profesor Lakmus Tajniak Jawniak
Portugisiska Tintim Milu capitão Archibald Haddock Trifólio Girassol Dupond Dupont
Rumänska Tintin Milou căpitan Haddock profesorul Tournesol Dupond Dupont
Ryska Тинтин (Tintin) Милу (Milu) Капитан Арчибальд Хэддок (Kapitan Artjibal'd Cheddok) Профессор Трифон Турнесоль (Professor Trifon Turnesol') Дюпон (Djupon) Дюпонн (Djuponn)
Serbiska Tintin (Тинтин) Sneško (Снешко) kapetan Hadok (капетан Хадок) profesor Lakmus / професор Сунцокрет (profesor Suntzokret) Tomson / Дипон (Dipon) Tompson / Дипон (Dipon)
Slovenska Tintín kapitán Treska profesor Hluchavka Horváth Horvát
Spanska Tintín Milú El capitán Archibaldo Haddock El profesor Silvestre Tornasol Hernández Fernández
Turkiska Tenten Milu kaptan Haddok profesör Turnösol Dupond Dupont
Tyska Tim Struppi Kapitän Archibald Haddock Professor Balduin Bienlein Schulze Schultze
Ukrainska Тентен (Tenten) / Тінтін (film: Tintin) Мілу (Milu) / Сніжок (Snizjok) капітан Хеддок (kapitan Cheddok) Іван Іванович Сахарін (Ivan Ivanovitj Sacharin) Інспектор Дюпон (Inspektor Djupon) Інспектор Дюпонн (Inspektor Djuponn)
Ungerska Tintin Milu (Snowy i ungersk filmdubb) Haddock kapitány Tournesol professzor (dubb: Kalkulus professzor) Dupond (dubb: Thomson) Dupont (dubb: Thompson)
Vallonska Tintin li captinne Hadok li professeur Soya (Dupont) (Dupont)
Vietnamesiska Tintin Snowy Thuyền trưởng Haddock Giáo sư Tournesol / Caculous Dupond / Thomson Dupont / Thompson

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ variety.com Spielberg, Jackson team for Tintin
 2. ^ Hergé (1988): Tignarstavur Ottokars, Dropin.
 3. ^ Hergé (1979): Las 7 bòlas de cristal, Casterman. ISBN 2-203-00701-x
 4. ^ Hergé (1980): Les Pinderleots de l'Castafiore, Casterman. ISBN 2-203-00901-2

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

 • Tintin et moi. Entretiens avec Hergé - Numa Sadoul.
 • Tintin - A biography - Harry Thompson, Sceptre 1991 ISBN 0-340-56462-8
 • Le monde d'Hergé - Benôit Peeters (svensk utgåva Hergé. Boken om Tintin och hans skapare)
 • Tintin till sjöss - Yves Horeau
 • Tintin. The Complete Companion - Michael Farr (svensk utgåva Tintin. Den kompletta guiden, Storbritannien ISBN 0-7195-5522-1, USA ISBN 0-86719-901-6)
 • Tintin & Co. - Michael Farr (svensk utgåva Tintin & co)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]