Tintin i Tibet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tintin i Tibet
Originaltitel Tintin au Tibet
Förlag Casterman
Utgiven 1960
Huvudpersoner Tintin
Milou
Kapten Haddock
Tchang Tchong-Jen
Utspelar sig i Indien Indien
Nepal Nepal
Flag of Tibet.svg Tibet
Serie Tintins äventyr
Upphovsmän
Tecknare Hergé
Skapare Hergé
Originalpublicering
Publicerad i Tintin
Publikationsdatum 17 september 195825 november 1959
Språk Franska
Kronologi
Föregångare Koks i lasten, 1958
Uppföljare Castafiores juveler, 1963
För TV-spelet, se Tintin i Tibet (datorspel).
Snömannen Yeti, här tecknad av Philippe Semeria, spelar en betydande roll i albumet.

Tintin i Tibet, fransk originaltitel: Tintin au Tibet, är det tjugonde i en serie klassiska seriealbum, skrivna och illustrerade av den belgiske serietecknaren Hergé, vars huvudperson är den unge reportern Tintin.

Utgivning och stil[redigera | redigera wikitext]

Tintin i Tibet publicerades första gången som seriealbum på franska 1960, efter att serierna följetongpublicerats 17 september 1958–25 november 1959. 1969 kom albumet första gången i svensk översättning, som Illustrationsförlagets Tintin-album nummer 9[1].

Albumet anses vara ett av Hergés mest personliga och är på många vis olikt de andra albumen i det att Tintin inte kämpar mot någon yttre antagonist utan mer brottas med inre betänkligheter. Dupondtarna förekommer heller inte i albumet och Professor Kalkyl är med endast i inledningen, vilket ger utrymme för en mer allvarlig sida i berättandet.

Synopsis[redigera | redigera wikitext]

Haddock, Kalkyl och Tintin är på semester i den fiktiva orten Vargése i de franska Alperna. Under ett lugnt parti schack på hotellet somnar Tintin och drömmer att hans vän Tchang Tchong-Jen, från det tidigare äventyret Blå Lotus, behöver hjälp. När han sedan läser i en tidning att ett flygplan störtat över Tibet misstänker han att Tchang är i fara. Tintin bestämmer sig för att resa till Tibet, trots att Kapten Haddock försöker övertyga honom hur orealistisk en sådan expedition skulle vara. När Tintin envisas följer Haddock motvilligt med sin vän på resan.

Vännerna tar sig till Nepal via Indien. I Nepal tar sig Tintin och Haddock med hjälp av en sherpa, Tharkey, till flygplansvraket i de snötäckta delarna av Tibet. Där finns inga spår, förutom en gul halsduk högt uppe på en klippavsats. Mot sherpans inrådan klättrar Tintin dit upp, och han hittar också rester efter en måltid och Tchangs namn inristat i bergväggen, bevis på att Tchang varit där.

Äventyret leder dem även till Lamaklostret Khor-Biyong, där de får en möjlighet att vila upp sig.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

  • Det här albumet brukar hållas som ett av Hergés mest personliga album, bland annat med tanke på Tchangs återkomst, men även historien i sig, som vacklar mellan alkoholdrömmar och mysticism.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Eliasson Thomas, Nederman Ulf, Hallin Jakob, red (2011). Alla serier i Sverige 1907-2011. Malmö: Alvglans. sid. 230–231. ISBN 9789175561264