Tintin och de blå apelsinerna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tintin och de blå apelsinerna
(Tintin et les oranges bleues)
Genre Äventyr
Komedi
Familjefilm
Regissör Philippe Condroyer
Producent André Barret
Robert Laffont
Manus Hergé (rollfigurer)
André Barret
m fl
Skådespelare Jean Bouise
Jean-Pierre Talbot
Félix Fernández
Jenny v
Originalmusik Antoine Duhamel
Fotograf Jean Badal
Klippning Madeleine Bibollet
Speltid 74 min
Land Frankrike Frankrike
Spanien Spanien
Språk Franska
IMDb SFDb

Tintin och de blå apelsinerna (franska: Tintin et les oranges bleues) är en fransk-spansk spelfilm från 1964. Det är den andra filmatiseringen av Hergés tecknade serie Tintins äventyr.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen börjar med att Professor Kalkyl framträder i TV och presenterar sin nyligen utgivna bok "Jorden svälter". Han uppmanar jordens vetenskapsmän att finna en lösning på problemet. Nästa dag har han fått brev och paket från hela världen. I ett paket från professor Antenor Zalamea ligger en blå apelsin. Tintin, Haddock och Kalkyl får veta att den märkliga frukten kan växa i öknen, och skulle därför kunna lösa världshungern. Efter att apelsinen blir stulen under ett inbrott, beger sig de tre hjältarna till Valencia för att träffa Zalamea. Men han visar sig ha blivit kidnappad, och när Kalkyl kommer till Zalameas laboratorium för att undersöka en kruka med blå apelsiner blir även han kidnappad. Tintin och Haddock beger sig ut på ett svindlande äventyr, för att finna sin vän och lösa mysteriet med de blå apelsinerna. Den slutar med att Tintin och Haddock, efter en del tumult, räddar Kalkyl och hans forskarvän från det fartyg där de sitter inspärrade.

Likheter med serien[redigera | redigera wikitext]

Skurken som visar sig vara skyldig till kidnappningen är dels ett amerikanskt bolag dels Emir Sacarin. Han påminner om Shejk Bab el Ehr. I det hemliga vapnet slåss två makter om kalkyls uppfinning.

Hergé skrev manuset i samarbete med bl.a René Goscinny, Asterix och Lucky Lukes skapare.

Dessutom finns ett album baserat på filmen utgivet på franska och flamländska. Detta album består av foton från filmen med berättande text. Hergé var inte delaktig i skapandet av detta album.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]