Bordurien

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Borduriai Köztársaság
Republic of Borduria
Flag of Borduria (Tintin - 1939).svg
Borduriens flagga som avbildad i Kung Ottokars spira.
Borduriens flagga.svg
Borduriens flagga som avbildad i Det hemliga vapnet.
Officiellt språk Borduriska
Huvudstad Szohôd
Stats och regeringschef Fältherre Plekszy-Gladz
Redigera

Bordurien är ett fiktivt land i Europa som förekommer i fyra serier om Tintin; dessa är Kung Ottokars spira, Månen tur och retur, Det hemliga vapnet och Tintin och Hajsjön. Fältherre Plekszy-Gladz styr landet. Landet har en spänd relation med Syldavien och försökte sabotera dess månfärd. Här ligger den konstgjorda Flechizaff-sjön (delvis i Syldavien), som ersatte en hel stad där när den anlades.[1]

Från Bordurien kommer överste Sponsz, som är en av Tintins fiender. Mellan 1195 och 1275 ockuperade Bordurien Syldavien. Uniformerna i landet har tydliga nazityska drag medan byggnader och bilar bär stalinistiska drag.

Szohôd är huvudstad och omnämns i flera äventyr. Här finns Plekszy Gladz Platz, döpt efter diktatorn Plekszy-Gladz är en figur som förekommer huvudsakligen i Det hemliga vapnet, där han dock bara syns till på bild och som staty. Då har han redan haft en statistroll som officer i Kung Ottokars spira. Senare omnämndes han i Tintin hos gerillan på grund av sitt stöd till general Tapioca.

Personen Plekszy-Gladz har drag av verklighetens Stalin och Adolf Hitler. Bordurien har blivit en diktatur efter andra världskriget. Han har en magnifik mustasch, som felaktigt översatts till skägg i den svenska upplagan. Mustaschen utgjorde grunden för en personkult, eventuellt inspirerad av det ljudlika Ustasja i Kroatien. Den tog sig uttryck i all möjlig design i Bordurien, där mustaschen gick igen i allt från bilarnas stötfångare till alfabetets accenter. Designen var också vanlig i det av general Tapioca styrda San Theodoros.

Namnet Plekszy-Gladz syftar på plexiglas, men är även en ordlek på det tyska ordet "Glatze" som betyder flint(-skalle). Plekszy-Gladz mustascher liknar den polska fältmarskalk Pilsudskis dito och namnet liknar hans efterträdare Rydz-Smigly.

En del författare har senare utvidgat historien om Plekszy-Gladz, hans väg till makten, hans ideologi, et cetera.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Diktatorn Plekszy-Gladz mustascher kan jämföras med Josef Stalins. Namnet är också en anspelning på plexiglas, alltså ett hårt genomskinligt material som motstår stötar. Alla bilar, minnesmärken, den officiella flaggan och typiska borduriska varumärken bär alla en "Plekszy-Gladz"-mustasch. Det regerande partiet kallas "Mustaschpartiet". Detta på grund av det borduriska språkets karakteristiska cirkumflex-tecken, i form av en mustasch, som de har på skyltar och i tidningstext.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ (på engelska) Tintin: The Complete Companion. Last Gasp. 2002. ISBN 978-0-86-719901-7. https://books.google.se/books?id=5CFlAAAAMAAJ&q=Borduria+Tintin&dq=Borduria+Tintin&hl=sv&sa=X&ei=JLtZVZrfIeHLyAOunYCYBw&ved=0CDAQ6AEwAg. Läst 18 maj 2015 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]