Montenegro i Eurovision Song Contest 2016

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Montenegro i Eurovision Song Contest 2016
EuroMontenegro.svg
DatumArtist: 2 oktober 2015
Sång: 4 mars 2016
Arrangemang
TV-bolagRTCG
Bidrag
VinnareHighway med "The Real Thing"
Montenegro i Eurovision Song Contest
◄ 2015Montenegro i Eurovision Song Contest 20162017 ►
Highway på Meet & Greet under Eurovision Song Contest 2016 i Stockholm

Montenegro deltog i Eurovision Song Contest 2016. Highway med låten "The Real Thing", som internt valts av det montenegrinska TV-bolaget Radio Televizija Crne Gore (RTCG) i oktober 2015, representerade nationen i Stockholm, Sverige.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Montenegros nationella TV-bolag, Radio i Televizija Crne Gore (RTCG) meddelade efter finalen 2015 att Montenegros deltagande i 2016 var "tveksamt" på grund av att det montenegrinska juryresultatet diskvalificerades av European Broadcasting Union (EBU) under tävlingens final då endast jurypoäng användes. Men den 1 oktober 2015 bekräftade RTCG att Montenegro kommer att delta i Eurovision Song Contest 2016.

Internvalet[redigera | redigera wikitext]

Den 2 oktober 2015 meddelade RTCG att bandet Highway kommer att representera Montenegro i Stockholm. Vid tiden för deras val, var bandet en trio bestående av sångaren Petar Tosic och gitarristerna och sångarna Marko Pesic och Luka Vojvodic. Highway fick sitt genombrott i Montenegro i samband med sitt deltagande i den andra säsongen av Montenegros version av sångtävlingen The X Factor Adria, där de kom på fjärde plats. Valet av bidraget avgjordes av en urvalsjury som bestod medlemmar i RTCG:. textförfattaren Dragan Tripković, Radio Montenegros musikredaktör Nada Vucinic, TVCG:s musikredaktör Slaven Knezovic och jazzmusikern Milorad Sule Jovović. Den 16 december 2015 meddelade bandet att en fjärde medlem hade anslutit deras grupp: keyboardisten och sångaren Bojan Jovović. Jovović har tidigare representerade Serbien och Montenegro i Eurovision Song Contest 2005 som en del av gruppen No Name, som kom på sjunde plats i tävlingen med låten "Zauvijek moja".

Under Eurovision[redigera | redigera wikitext]

Landet deltog i SF1 där man inte lyckades nå finalen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

[1]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Montenegro in the Eurovision Song Contest 2016, 19 januari 2016.


GClef.svg Eurovision Song Contest-portalen – portalen för Eurovision Song Contest på svenskspråkiga Wikipedia.