Musik i Norge

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Norge är ett litet land, som ändå har en lång och typiskt nordisk musiktradition. Norges nationalsång heter Ja, vi elsker dette landet.

Folkmusik[redigera | redigera wikitext]

Molltonarter dominerar folkmusiken, vilket ger en melankolisk och mystisk klang. Norsk folkmusik är besläktad med svensk folkmusik och utövas framför allt med stränginstrument, där hardingfelan är särskilt känd. Det har också funnits ett utbyte med samisk musik.

Populärmusik[redigera | redigera wikitext]

Norge har också en mångsidig populärmusikscen. Norge har vunnit Eurovision Song Contest 1985 med Bobbysocks (Elisabeth Andreassen och Hanne Krogh)[1], 1995 med Secret Garden[2] och 2009 med Alexander Rybak.[3]

En annan framgångsrik norsk popgrupp är A-ha, som 1985 fick en stor hit med låten "Take on Me". Andra internationellt framgångsrika norska artister är Sissel Kyrkjebø och Lene Marlin.

Annars har famför allt hårdrocks- och heavy metalgrupper blivit internationellt framgångsrika i sina subgenrer.

Dansband är också populärt, med namn som Ole Ivars och Scandinavia. Ole Ivars fick 1999 en hit med låten Jag trodde änglarna fanns tillsammans med Kikki Danielsson. En berömd norsk låt är, "Lys og varme", som skrevs av Åge Alexandersen, men i Sverige har den blivit känd när svenska dansband tagit upp den på sin repertoar, då som "Ljus och värme".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]