Oceaniens historia

Från Wikipedia

Oceaniens historia inleddes för minst 40 000 år sedan, då de första människorna anlände till Nya Guinea och Melanesien från Sydostasien. De flesta ögrupperna förblev dock obebodda. Dessa befolkades först mellan 1500 och 1300 före Kristus, troligen av människor från Filippinerna och Taiwan. Upptäcktsresorna gjordes huvudsakligen av folkgrupper som talar polynesiska språk. Deras kärnområde fanns runt öarna Tonga, Fiji och Samoa. Med deras båtar nådde de även Påskön i östra Stilla havet.

Det finns inte så mycket information om ursprungsbefolkningens historia på grund av att de saknade ett enhetligt skriftspråk.

1500-talet[redigera | redigera wikitext]

Europeiska upptäcktsresor i Oceanien under 1500-talet hade uppgiften att hitta en väg till de stora handelsplatserna i Asien. Spanska och portugisiska äventyrare letade efter regionen Terra Australis eller olika skatter. I slutet av 1500-talet började holländarna utforska de olika öarna i Oceanien.

1600-talet[redigera | redigera wikitext]

1700-talet[redigera | redigera wikitext]

Under 1700-talet är enbart ett fåtal öar ännu oupptäckta, däremot har några områden glömts bort och hittas på nytt [källa behövs]. En systematisk kartläggning av Oceanien påbörjas av några forskare. [källa behövs]

1800-talet[redigera | redigera wikitext]

Imperialismens uppkomst leder till en kolonisation av de upptäckta områdena. Huvudsakligen USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Nederländerna bildar nya kolonier. Det spansk-amerikanska kriget orsakar en större byteshandel med kolonierna.

1900-talet[redigera | redigera wikitext]

På grund av Tysklands nederlag under första världskriget uppdelades alla tyska kolonier bland de segrande länderna. Under andra världskriget skedde flera sjöslag i området. De flesta utkämpades mellan USA och Japan. Efter kriget får flera kolonier självstyre av USA men oftast många militäriska stationer behålls av USA. En mängd andra öriken blir autonoma från brittiskt eller franskt inflytande.