Blyvitt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Färgpigment använda på regalskeppet Vasa, med blyvitt längst ner, näst längst till vänster.

Blyvitt (Kremnitzervitt, kremservitt) är ett syntetiskt vitt pigment. Det man nu för tiden menar med blyvitt är basiskt bly(II)karbonat, ett vitt pulver som används till målarfärg. Det anges ibland vara det äldsta av de syntetiska pigmenten och vara känt sedan 400-talet f.Kr.

Den uppgiften är emellertid bedräglig, ty antikens blyvitt var inte karbonat, utan acetat (blysocker). Under en ej närmare bestämd tidrymd på 1700-talet eller tidigt 1800-tal övergick man av oklar anledning vid målning från acetat till karbonat med bibehållen benämning blyvitt. Blyvitt har således vid olika tider definierats antingen som acetat eller karbonat. Detta har lett till osäkerhet om vad som i äldre litteratur avses med blyvitt.

Blyvitt var tidigare (fram till slutet av 1800-talet) det mest använda vita pigmentet men har ersatts av andra därför att det är giftigt och lätt mörknar i kontakt med svavelväte.

Skiffervitt[redigera | redigera wikitext]

Blyvitt i form av acetat kan produceras genom att man hänger blyplåtar över en yta ättiksyra. Efter en tid korroderar blyet, och på plåten bildas vita flak, som kallas skiffervitt. Genom pulverisering av flaken får man det pigment som enligt äldre nomenklatur kallades blyvitt (blysocker). Liksom blykarbonat är blyacetat giftigt, och måste hanteras därefter.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]